Zeep, wellness of noodzaak

Zeep

Uiterlijke verzorging speelt de dag van vandaag een enorme belangrijke rol. We moeten er goed uitzien, want de eerste indruk maakt of kraakt alles. De cosmetica industrie speelt hier gretig op in. In de winkel worden we overrompeld door allerlei producten en een keuze maken wordt steeds moeilijker.

Heel wat mensen zitten met de handen in de haren. Wanneer iets ingewikkeld wordt dan besluiten de meeste mensen om terug te keren naar de bron en te kiezen voor vereenvoudiging. Oude recepten om onszelf te verzorgen worden opnieuw populair. Producten zoals soda en azijn staan opnieuw op het boodschappenlijstje.

Wat is zeep eigenlijk?

Zeep gemaakt op ambachtelijke wijze ontstaat door dierlijk of plantaardig vet te laten koken met soda of kalium. Een zachte zeep, vaak groene of bruine zeep genoemd, is op basis van kalium met bijvoorbeeld raap- of papaverolie. Een harde zeep, vaak Marseille-zeep genoemd, is op basis van soda (natriumbicarbonaat) met bijvoorbeeld aardnootolie of olijfolie. Zeep geschikt voor onze huid is meestal een mengeling van beide.

Zeep heeft in de eerste plaats een reinigende functie. Onze huid produceert talg om zichzelf te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Wanneer het vetlaagje te dik is kan onze huid infecteren, wanneer het vetlaagje te dun is droogt onze huid uit en verlaagt onze weerstand. De meeste mensen hebben een gemengde huid, dat maakt het heel moeilijk de juiste zeep te kiezen.

De zuurtegraad van zeep

Zuurtegraad

De functie van een zeep wordt bepaald door de zuurtegraad van die zeep. De pH-waarde wordt meestal niet vermeld, maar je kunt die wel zelf testen door ph-strips aan te kopen. Tijdens de meting los je de zeep op in een beetje water om een correcte waarde te bekomen.

Vaak wordt er gezegd dat de zeep een neutrale pH-waarde heeft en daarmee wordt een pH-waarde van 7 bedoeld. Dat is meer dan de normale zuurtegraad van onze huid, die is 5.5, maar evenveel als zuiver, gedestilleerd water.

PH-waarden lager dan 7 zouden de huid uitdrogen, hoger dan 7 laten de huid hydrateren. De meeste zepen hebben een pH-waarde tussen 4 en 9. Hoe hoger de pH-waarde hoe groter het reinigende effect, hoe meer de natuurlijke balans wordt verstoord. De zepen zijn populair omwille van het instant effect, maar richten op lange termijn veel schade aan.

Hoe vaak moeten we ons wassen?

Hoe vaak je jezelf moet wassen met zeep hangt af van je huidtype. Algemeen gesproken zou je kunnen zeggen om de zes dagen bij een vette huid, om de acht dagen bij een normale huid en om de tien dagen bij een droge huid. Deze richtlijnen passen niet meer binnen onze huidige maatschappij, zweetgeur of een vette huid worden niet meer geaccepteerd. Toch kan je best proberen van jezelf slechts een keer per week met zeep te wassen en de dagelijkse douches te beperken tot spoelen met water en schrobben met washandje en handdoek.

Dagelijks douchen is een fenomeen dat pas na de wereldoorlog ontstond. Voor de oorlog gebruikten mensen groene zeep om te reinigen en wanneer iets of iemand echt vuil was werd daar soda aan toegevoegd. Tijdens de oorlog konden de meeste zeepzieders geen zepen meer vervaardigen omdat ze afhankelijk waren van de import voor hun basisproducten.

Na de oorlog speelde Amerika in op deze schaarste en bracht heel wat nieuwe zepen op de markt. Deze zepen waren niet gemaakt van natuurlijke bestandendelen, maar van chemische troep. Na schaarste komt overvloed en dat geldt zeker wat zeep betreft. Vloeibare zeep werd aangepast voor dagelijks gebruik en al gauw werd onze huid zo afhankelijk van die zeep dat dagelijks gebruik werkelijk noodzakelijk werd.

Alle gekheid op een stokje. Tenzij je iemand ben die dagelijks in contact komt met chemische troep en producten die sporen nalaten, dan kan je het gebruik van zeep in de eerste plaats gebruiken als welnessproduct. Een heerlijk geurtje, een zachte huid, glimmend haar… maar besef, het is allemaal een instant geluk.

Meer informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s