Verpakking om voedsel te bewaren

Verpakking

De trend om producten in bulk te kopen en thuis te bewaren in glazen potten liet me stil staan bij de manier waarop wij voedsel bewaren.

Zelf kan ik niet meer zeggen waarom voedsel op een bepaalde manier bewaard moet worden. Aangezien alles in de winkel wordt verkocht vertrouw ik op de producent en de verkoper. Van de meeste zaken weet ik zelf niet hoe ze ruiken of smaken wanneer ze slecht zijn. Het overkomt ons immers zelden dat iets zo lang in de kast, koelkast of diepvries zit.

De evolutie van verpakkingen

In de jaren tachtig was voedselverspilling een veel besproken onderwerp. Wetenschappers ontdekten dat landen die geen aandacht hadden voor hun manier van bewaren duidelijk veel meer voedsel moesten weggooien dan landen die wel aandacht hadden voor het bewaren van voedsel.

Vanuit economisch standpunt was het interessant om deze bewustwording te gebruiken om een nieuwe markt aan te boren. Bewaardozen van tin, aluminium, glas, plastic en andere kunststoffen overspoelden onze markt. Velen onder ons herinneren zich de opkomst van Tupperware in de jaren negentig. Nog steeds brengen heel veel mensen die doosjes naar de Kringloop omdat ze er te veel van hebben aangekocht.

Industrieel bekeken ligt de nadruk op dit ogenblik in het overtuigen van de consument. De verpakkingen blijken hier een enorme rol in te spelen. Heel wat informatie verschijnt op de verpakkingen, sommige verplicht door de overheid, andere vrijwillig door de producent om zich te onderscheiden van andere producten. Sommige dingen zijn in ons voordeel, anderen zijn nutteloos.

Wanneer een fles een extra laagje plastic rond de dop krijgt als verzegeling, dan weten wij als consument dat de fles nog niet geopend is. Wanneer appels per zes verpakt worden dan ontneemt ons dat te vrijheid zelf te kiezen hoeveel appels we willen kopen en bovendien nemen we een hoop afval mee naar huis.

Ondertussen blijkt 50% van ons afval te wijten te zijn aan verpakkingen. We bestempelen onszelf reeds als de plasticgeneratie. De interesse om zonder plastic door het leven te gaan groeit. Het financiële aspect blijkt sterker door te wegen dan onze gezondheid en overlevingskansen. Van het aankopen in bulk tot pogingen om volledige autonoom te leven, ‘Zero Waste’ is een trend die aan een stevige opmars bezig is.

Waarom zijn glazen potten populair?

Het gebruik van glas om voedsel te bewaren is een van de oudste methodes. Dat gebruik is de afgelopen jaren opnieuw toegenomen, praktisch in iedere winkel kan je ‘Mason Jars’ of ‘Weckflessen’ kopen. De voornaamste redenen waarom glas enige tijd minder populair was is het feit dat glazen potten veel wegen, gemakkelijk breken en licht doorlaten. Tot nu toe is het wel de enige bewaarpot waarover niks negatief geschreven wordt in relatie tot onze gezondheid.

Tin hecht zich goed vast aan ijzer en wordt gebruikt als roestwerende laag op ijzer. Het beschermt de inhoud perfect tegen geuren, vocht, lucht en licht. Sommige wetenschappers beweren dat de mens via blikvoeding kleine concentraties tin opneemt in het lichaam. Tot op heden zijn nog geen vaststellingen gedaan van schadelijke gevolgen. Toen tin duur werd en gemengd werd met lood veranderde het verhaal. Tin werd plots enorm gemeden, niemand wou een loodvergiftiging riskeren.

Aluminium is nog steeds vrij populair. Het metaal weegt weinig, is recycleerbaar, breekt niet en beschermt het voedsel tegen lucht, vocht, licht, geuren en micro-organismen. Aluminium is echter duur en aluminiumfolie kan niet gemaakt worden van gerecycleerd aluminium. Hier en daar staan wetenschappers op die beweren dat aluminium kankerverwekkend is. De kans is dus groot dat deze verpakking op lange termijn zal verdwijnen.

Plastic is de kunststof die ons, of op zijn minst de mensen die wensen dat de aarde leefbaar blijft, heel wat kopzorgen bezorgd. Er zijn verschillende soorten kunststof. Rubber en cellulose zijn natuurlijke kunststoffen en nylon en pvc zijn bijvoorbeeld kunstmatige kunststoffen. Op dit ogenblik begint bioplastic zijn intrede te doen, plastiek dat gemaakt is van zetmeel. De gft-bak is bijvoorbeeld gemaakt van bio-plastic en bijgevolg volledig biologisch afbreekbaar.

Papier is op zich niet geschikt om voedsel voor lange tijd te bewaren. Besluit je in het warenhuis voedsel verpakt in plastic te ruilen voor voedsel verpakt in papier, dan zal je het thuis op een andere manier moeten bewaren, bijvoorbeeld in glazen potten, al dan niet in een donkere ruimte. Papier gemaakt van bamboe is op dit ogenblik enorm populair omdat bamboe de snelst groeiende plant is waarvan we papier kunnen maken, Meestal wordt papier bewerkt met een extra laag om het voedsel toch langer te kunnen bewaren. Cellofaanpapier is zo’n voorbeeld, het is een dunne laag cellulose die het papier ongevoelig maakt voor vet, bacteriën en vochtbestendig maakt.

Vraag blijft dus, doen we een stap terug door in bulk te gaan aankopen of streven we naar een meer duurzamere en leefbare oplossing voor verpakkingen.