🚮 Handhavingsweek: Vlaanderen komt op tegen zwerfvuil

In de maand september komt er in Vlaanderen een actie tot stand om zwerfvuil en sluikstorten aan te pakken. Alle Vlaamse gemeentes kunnen zich via mooimakers.be opgeven voor de actie. Er worden speciale opleidingen voorzien voor handhavers en mensen die regelmatig geconfronteerd worden met overtreders.

In het verleden liet ik via mijn site al eens weten dat ik vrijwilliger ben voor het opruimen van zwerfvuil in mijn buurt. Het lokale bestuur in onze gemeente organiseert jaarlijks een grote opruimactie en daarnaast ruim ik ieder seizoen de straten in mijn woonbuurt op. Het is soms frustrerend om te merken dat heel wat mensen nonchalant omgaan met hun afval. Desondanks hoop ik dat er ooit een kanteling komt in het verantwoordelijkheidsgevoel van de bevolking.

zwerfvuil01zwerfvuil02

Van 18 tot 24 september slaan OVAM, Fost Plus en de VVSG de handen in elkaar met de campagne ‘Vlaanderen Mooi’. De campagne wordt georganiseerd door ‘Mooimakers’. Het is de bedoeling de overtreders aan te spreken en alternatieve oplossingen aan te bieden, overtreders te beboeten waar nodig en positieve acties van de burgers te appreciëren.

Daders betrappen is niet altijd eenvoudig. Daarom moedigt Mooimakers aan om eveneens ’s avonds en in het weekend controles uit te voeren, de dumpplaatsen in kaart te zetten, controles samen te laten vallen met andere kerntaken, anoniem te controleren, camera’s te installeren en, indien nodig, het sluikafval te controleren op eventuele gegevens van de daders.

GAS-boetes zijn niet populair bij de bevolking en toch ergeren heel veel burgers zich aan sluikafval. Het is dus heel belangrijk sensibiliseringscampagnes op te starten en de burgers bewust te maken van het probleem en de noodzaak tot beboeten. Mooimakers moedigt gemeenten aan om hun wetgeving en reglementeringen op vlak van sluikstorten op elkaar af te stemmen, zodat de gevolgen voor iedere burger duidelijk zijn. Ze stellen eveneens voor dat GAS-vaststellers een uniform krijgen waardoor ze herkenbaar zijn en meer gerespecteerd zullen worden in hun functie.

Mooimakers moedigt aan om overtreders aan te spreken door enerzijds de waarneming te benoemen en anderzijds overtreders te vragen het afval op de juiste manier op te bergen. Het is beter begrijpend te luisteren naar de overtreders en in overleg tot de oplossing te komen door duidelijk te stellen wat volgens de wetgeving al dan niet mag.

In 2016 werden er in West-Vlaanderen 1400 overtredingen vastgesteld door 400 handhavers. Dit jaar wordt de campagne gelanceerd in gans Vlaanderen. Benieuwd of de campagne dit jaar nog meer mensen bewust zal maken van het feit dat ‘Sluikstorten niet onopgemerkt blijft’? Volg dan de campagne op http://mooimakers.be/ . Wil je zelf ook jouw buurt opruimen? Kijk dan eens op de ‘Actiekaart’, daar kun je zien welke straten in jouw gemeente reeds opgeruimd worden door co-opruimers en je kan aanduiden welke straten of gebied je zelf wil onderhouden.

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s