Bezoekje aan de biomarkt in Brussel

Fotocollage Atelier des Tanneurs

Ik ga naar huis met 500 gram grof gemalen koffie, 350 gram gedroogd fruit, 150 gram noten en 5 grote stukken chocolade. Het ganse pakket samen kostte 22,84 euro. Ik ben benieuwd hoe lang ik ga toekomen met mijn voorraad.

Op wandelafstand van Brussel-Zuid, tussen de Zavel en het station van de Kapellekerk vind je in de Huidevetterstraat of Rue des Tanneurs de ‘Ateliers des Tanneurs’. In dat gebouw kun je iedere dag, behalve of maandag, terecht voor fruit en groenten, vruchtensappen, kazen, brood, biowijn, olijfolie, confituur, honing, koffie, noten, gedroogd fruit, gedroogde tomaten, rijst, granen en nog zoveel meer. Allemaal rechtstreeks van bij de producent.

Biomarkt Brussel

Het is een zalig gebouw om binnen te komen. Er hangt een gezellige, dynamische sfeer en de geuren van verse groenten, fruit en brood vullen de ruimte. Alles wordt verkocht in bulk, er is geen plastic te vinden, alleen papieren zakjes om kleine producten in op te bergen. Alles wordt gewogen aan de kassa, dus er is geen mogelijkheid om het verpakkingsmateriaal eerst te tarreren. Meenemen van eigen zakjes kan alleen wanneer je het niet erg vind het gewicht van het verpakkingsmateriaal toe te voegen aan het product.

Biomarkt Brussel - Groenten en fruit

De reden waarom ik zelf heel graag ga naar deze markt is vrij eenvoudig. Enerzijds heb ik thuis een Bodum cafetière, hiervoor heb ik iets grovere koffie nodig dan diegene die ik kan verkrijgen in onze lokale winkels. In de biomarkt staat een koffiemolen waarvan je de maalgraad zelf kan instellen. Bovendien kan ik de gemalen koffie daar in een gewoon papieren zakje doen. Dus na gebruik heb ik geen restafval over, alleen recycleerbaar afval. Anderzijds is mijn dochter intolerant aan geraffineerd suiker. Het gedroogde fruit dat ik in onze lokale winkels kan kopen zijn allemaal gesuikerd zonder vermelding van welk soort suiker. In deze biomarkt kan ik gedroogd fruit ongesuikerd of gesuikerd met rietsuiker aankopen. Je raadt het al, eveneens uit bulk tonnen, dus ook hier alleen een papieren zakje als afval.

Koffiemolen

Vandaag heb ik een foto genomen van de prijzenlijst voor alle producten die je in bulk kan kopen. Dat maakt het eenvoudig om de prijs te vergelijken met andere winkels. Ik hoor vaak dat de prijzen op de Turkse markt lager liggen, maar die spullen zijn dan wel allemaal verpakt in plastic en het gedroogd fruit is gesuikerd, zelfs de gedroogde ananas. Prioriteiten afwegen, denk ik dan.

Droogwaren in bulk
ProductPrijs per kiloOorsprong
Gedroogde abrikozen8,60Turkije
Amandelen16,80Spanje
Avena1,99Finland
Bananen chips5,42Filipijnen
Pompoenpitten5,42China
Volkoren couscous2,49Italië
Cranberries12,99Canada
Crunchy coco5,69België
Coco5,35 
Dadel (zonder kernen)5,20Algerije
Vijgen2,90Turkije
Koraallinzen2,90Turkije
Groene linzen3,90Polen
Bruine linzen3,70Sicilië
Witte bonen2,95China
Rode bonen2,95China
Lijnzaden2,65Kazachstan
Gierst2,40Oekraïne
Muesli3,90Nederland
Hazelnoten15,15Turkije
Walnoten15,25India
Cashewnoten17,85India
Deegwaren1,99Italië
Pistache19,90Spanje
Kikkererwten3,53Sicilië
Gedroogde pruim11,36Frankrijk
Rozijnen3,95Turkije
Quinoa4,55Bolivia
Basmati rijst2,99Pakistan
Witte rijst risotto3,80Italië
Lange rijst3,29Frankrijk
Ronde rijst3,29Frankrijk
Boekweit2,15China
Sesamzaden3,65Oeganda
Bruine rietsuiker2,80Paraguay
Rietsuiker Demerara3,40Paraguay
Rietsuiker Terradura3,40Paraguay
Zonnebloemzaad2,90Italië
Gedroogde tomaten13,20Sicilië

Wat is jouw favoriete biomarkt om afvalvrij te winkelen?

Een gedachte over “Bezoekje aan de biomarkt in Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s