Hergebruiken van textiel

Kussensloop maken

De zomervakantie hebben we afgesloten met het opruimen van de kledingkast. We hebben de gewoonte alles uit de kast te halen en vervolgens stuk voor stuk te passen en te combineren. Op die manier kunnen we een lijstje maken van wat we nodig hebben. Kledij dat niet meer geschikt is rangschikken we in zakken. Een zak met nog draagbare kledij voor de Kringloop. Een zak met versleten kledij voor het recyclagepark. En tot slot, een zak met textiel dat we willen hergebruiken.

T-shirts

Mijn dochter had dit keer een paar T-shirts waarvan ze het best jammer vond dat ze te klein waren. Ze zijn bedrukt met emoji’s en dat blijkt ook dit jaar nog steeds hip te zijn onder de kinderen. De T-shirts kwamen uit de CoolCat. Die winkel verkoopt best wel goedkope, hippe, trendy kledij voor kinderen. Het enige nadeel is de kwaliteit, na een seizoen zijn ze niet meer geschikt om door te geven. Ook deze T-shirts waren niet meer Kringloopwaardig, maar konden wel nog voor een ander doel gebruikt worden.

Kussens

Dochterlief heeft wel een paar afgeschreven kussentjes. Deze verzamelde ik afgelopen zondag met de bedoeling ze een nieuw leven in te blazen. Drie kussens waren geschikt voor de ‘upgrade’ tot een hip emoji-kussen. De schaar, naald en draad werden er bijgehaald en vastbesloten begon ik aan een namiddag knutselen.

Stiksteek

Ik ben niet bepaald een groot naaiwonder, maar ik trek mijn plan. Het leuke aan kussenslopen is dat een paar scheve steken achteraf niet meer te zien zijn. Je naait de stof aan elkaar met de print naar binnen en keert het daarna binnenste buiten. Ik gebruikte de stiksteek om de stof aan elkaar vast te maken en vervolgens de ‘onzichtbare steek’ om de sloop af te werken. Deze site toont hoe je een dergelijk steek moet doen:

Emoji Kussen

Het resultaat mag er zijn en mijn dochter is er heel blij mee. Op haar leeftijd is verandering van decoratie nog vrij belangrijk. Het geeft kinderen de mogelijkheid om op zoek te gaan naar wie ze zijn en hoe ze dat creatief kunnen uiten. Kussentjes zijn volgens mij een goedkope manier om een kamer, bed of zetel wat op te leuken of ‘pimpen’.

Versleten kledij kun je op heel wat manieren hergebruiken. Je kunt ze niet alleen gebruiken voor kussenslopen, maar ook voor tapijten, juwelen, haarbandjes, muurdecoratie, hangers voor bloempotten, dekentjes, enz. Er zijn enorm veel voorbeelden te vinden op ‘Pinterest’. Ze blijken niet allen even handig te zijn, veel hangt af van de stevigheid van de stof.

Textiel als grondstof

Ondanks dat wij Vlamingen sterk zijn in het sorteren van afval, blijkt textiel een grondstof die nog vaak verspild wordt. Versleten textiel komt gemakkelijk bij het restafval terecht omdat er onvoldoende sensibiliseringscampagnes zijn om de burger wegwijs te maken in mogelijkheden tot recycleren. Bovendien is het een goedkope grondstof en dat maakt dat weinig bedrijven de moeite doen om de stoffen te recycleren.

In onze regio kunnen we kledij die nog geschikt is om te dragen naar de Kringloop brengen. Er wordt gevraagd om kledij apart binnen te brengen. De kledingstukken worden niet in onze Kringloop gesorteerd maar in een centraal sorteermagazijn. Aan het station staat er een textielcontainer van de Kringloop, lekker handig voor mensen die regelmatig de trein nemen.

Heb je er ook een hekel aan om jezelf jaarlijks met dezelfde feestkledij te zien verschijnen in fotoalbums? Ik alvast wel en ik vind het zelfs zonde om die typische, feestelijke kleding te kopen. De opkomst van ruilbeurzen kan dit probleem verhelpen. Mooie, kwaliteitsvolle kledij, die je maar een aantal keren hebt gedragen kun je hier ruilen voor een ander kledingstuk.

Textiel dat niet meer bruikbaar is moet afhankelijk van het soort textiel naar het recyclagepark of komt terecht bij het restafval. Autohoezen, badmutsen, douchemutsen, handschoenen, handtassen, tafellakens, tenten, textiel van windschermen en zonneschermen, zakdoeken, zeilen en zwemkledij horen in de textielcontainer in het recyclagepark. Lompen en vodden horen bij het restafval.

Circulaire economie

Meer en meer kledingwinkels stappen in de kringloopeconomie. Wanneer je versleten schoenen en kledij terugbrengt krijg je steeds vaker een korting op nieuwe aankopen. MUD-jeans geeft klanten de mogelijkheid om een jeans te leasen of schenkt ze een voucher van 10 euro bij het inleveren van een oude jeans. & Other Stories geeft een korting voucher van 10% bij de inlevering van oude kledij.

Sommige bedrijven gaan nog verder. Op de website BUYmeONCE kan je bekijken welke producten je kunt kopen met een levenslange garantie. Het assortiment is enorm groot. Kleding, decoratie, keukengerei, sportgerei, … Soms stel ik mij vragen bij de haalbaarheid van deze garantie, maar het is alvast interessant om te zien welke merken zelfzeker zijn over de duurzaamheid van hun producten.

Naar de toekomst toe zullen we kleding kunnen kopen die composteerbaar is. Het onderzoek is volop aan de gang. Katoen, zijde, linnen en hennep zijn de grote favorieten. Het grootste knelpunt is het feit dat kleding meestal bestaat uit een combinatie van natuurlijke en synthetische vezels. Daarnaast is textiel bewerkt met wel duizenden chemische stoffen. Deze producten worden gebruikt om de vezels te bewerken tot het gewenste stukje textiel. Velen verdwijnen na een aantal wasbeurten, anderen blijven aanwezig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s