Agenda’s en dagboeken met takenlijstjes

Afgelopen week liep ik in de boekhandel en ik schrok wat van de hoeveelheid ‘Bullet Journals‘. Een dagboek om iedere dag van het jaar iets af te werken, een dagboek met uitdagingen en taken voor de mama, de papa, de oma en opa, het kind, de tiener, de anarchist, … Er lijkt geen einde aan te komen. Is dit een positieve trend die moet aangemoedigd worden of is er een schaduwzijde aan deze populariteitstest?

Ik vind het leuk dat mensen aangemoedigd worden om hun dagboeken en lijstjes een artistieke tint te geven. Tijdens het creatief denken ontstaan vaak de beste ideeën. Het uitwerken van een stijl mag dan wel niet te stroef verlopen, het moet eenvoudig en ontspannend zijn. Het is pas nuttig wanneer je, zoals tijdens een meditatie, de denkwereld even tot rust kan brengen en kan verdwijnen in het tijdloze. De wereld om je heen verdwijnt en je krijgt de kans om even af te stemmen op een andere energie.

Toen ik de taken in een dagboek voor 365 dagen zag, moest ik denken aan een populaire uitdaging op Instagram. Iedere dag een foto posten, liefst een collage die je vervolgens benoemt als ‘foto van de dag‘. Na twee weken moest ik al opmerken dat ik dagen had overgeslagen. Het is jammer, maar op de leukste momenten denk je niet aan foto’s nemen, dan neem je deel aan het verhaal en loop je niet rond met je camera om te bepalen welke herinneringen je wilt meenemen. Een dagboek met per dag opgelegde uitdagingen zou voor mij dus eerder stresserend zijn. Wie wordt nu graag geconfronteerd met falende projecten, ik alvast niet.

Ik heb wel een agenda met bijhorende takenlijstjes. Dat takenlijstje vul ik echter zelf in. De agenda staat heel centraal in de keuken. Wanneer ik het gevoel heb dat de tijd vliegt en ik niks gedaan krijg, kijk ik regelmatig naar mijn lijstje. De vinkjes zien toenemen, laat me dan telkens weer beseffen dat ik gewoon te snel vergeet wat ik wel gedaan heb. Dankzij dat lijstje mag ik ook vergeten wat ik nog moet doen. Het zorgt ervoor dat ik mijn aandacht volledig kan focussen op wat ik doe.

Opgelegde uitdagingen zijn volgens mij alleen leuk wanneer je de momenten kan delen met anderen. Wanneer ik op sociale media zie hoe populair uitdagingen zijn, dan besef ik dat het een energie is die heel aanstekelijk is. Opgaan in de groepsenergie van mensen die hetzelfde doel nastreven. Genieten van het slagen van de ene en lachen met de blunders van de andere. In de juiste groep is het aangaan van een uitdaging een leuke en vaak leerrijke ervaring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s