Ecologische verzorgingsproducten maken

Afgelopen week kon ik in mijn regio een workshop volgen om ecologisch verantwoorde producten te leren maken. Toen ik in het lijstje het maken van shampoo zag verschijnen was ik onmiddellijk enthousiast. Ik waste mijn haren reeds een aantal maanden met alleen water, maar miste toch het gevoel van een fris gewassen hoofdhuid.

Op zaterdag reed ik met mijn fiets naar het centrum van onze gemeente. Het was de week van de mobiliteit, dus de auto mocht thuisblijven en de beenspieren werden getraind. Céline had het schitterend idee om de workshop buiten te geven. Ze zat nog volop in de voorbereidingen toen ik reeds kwam aangefietst. Alle ingrediënten werden per thema bij elkaar gezet. Maatbekers, verschillende witte poeders en oliën, glazen potten, verstuivers, lege shampooflessen. Bij ieder product dat ik zag staan schoten de vragen door mijn hoofd.

Tegen 14 uur was iedereen toegekomen, we waren met zes personen, allemaal vrouwen. Ergens was ik verbaasd dat er niet meer volk deelnam, Herzele is er blijkbaar nog niet klaar voor. Ik des te meer en stiekem hoopte ik dat we gingen beginnen met shampoo. Sarah zorgde voor eten en drinken en Céline verdeelde de receptjes.

We mochten alle ingrediënten zelf bij elkaar halen. Het was even een onwennig moment want wie wist in godsnaam wat xanthaan, betaine, biokons was… Ik dacht meteen aan alle ingrediënten die ik zie verschijnen op cosmeticaproducten, of ik nu een Chinese tekst lees of die ingrediëntenlijsten, dat blijft al eender. Ik was er best wat van geschrokken dat ook de natuurlijke varianten zulke rare namen hadden. Misschien had ik wat beter moeten opletten tijdens die lessen chemie.

Heel nieuwsgierig vroeg ik aan Céline waarvoor die grondstoffen dienden en heel enthousiast kreeg ik overal een antwoord op. De grondstof van de dag die me het meest boeide bleek epsomzout of magnesiumsulfaat. Epsomzout heeft een sterk ontgiftende en ontzurende werking. Het helpt bij het verlichten van sportblessures en spierpijnen. Bovendien wordt het zout gemakkelijk opgenomen door de huid en vult op die manier het magnesiumgehalte in ons lichaam opnieuw aan. Aangezien spierpijn en krampen me niet vreemd zijn was mijn dag reeds gemaakt. Dit zout kwam zonder twijfel op mijn aankooplijstje terecht.

Toen ik aan mijn shampoo begon lagen mijn verwachtingen enorm hoog. De kosmos vond dat blijkbaar niet zo leuk en besloot even met mijn voeten te spelen. Mijn weegschaal ging staken toen ik het verdikkingsmiddel toevoegde. Ik liet me echter niet uit balans brengen en ging druk verder, wat meer water ging de boel wel redden. Shampoo maken blijkt een beetje zoals slagroom maken, je hebt er een goede arm voor nodig.

Mijn verdikkingsmiddel was wat beginnen te klonteren. Een saus met klonters is niet lekker, ik ging er vanuit dat het met mijn shampoo ook zo ging zijn. Ik zag me al uit de douche komen met een kopje haar vol slijmerige klonters. Snel schudde ik dat beeld uit mijn hoofd en zodra ik de angst kon loslaten kwam het goed met mijn shampoo. Mijn kunstwerk van de dag rook naar lavendel en voelde zacht en stevig van structuur. Ik kon niet wachten om het uit te proberen en ik bleek niet de enige.

Op het einde van de workshop besloten we al onze producten samen te zetten en een groepsfoto te maken. Iedereen was duidelijk fier op de resultaten. Shampoo, tandpasta, een algemene reiniger voor bad en keuken en badzout. Het was een productieve zaterdag die voor herhaling vatbaar was.

Groepsfoto Workshop ecologische producten

Waarom zelf shampoo maken?

Shampoo en conditioner blijken vol te zitten met chemische troep waar onze hoofdhuid niet echt beter van wordt. Standaard bestaat een shampoo uit een stof die reinigt, een stof die schuim maakt, een gelvormer, een stof die de zuurtegraad regelt, een stof die er voor zorgt dat water en olie zich gaan mengen en conserveermiddelen. Dit zijn allen producten waarvoor zowel een chemische als een natuurlijke variant bestaat. In de workshop lag de nadruk op de natuurlijke varianten maar in de winkel kan je meestal alleen shampoo kopen met de chemische varianten.

Op Facebook zijn er heel wat groepen te vinden met leden die hun haren niet langer wassen met de courante shampoos en conditioners. Heel wat mensen gaan op zoek naar keukenmiddeltjes om de haren te wassen. Vaak wordt er een oplossing van water met soda, neem of olierijke zeep gebruikt als reinigingsmiddel en een oplossing van water met huishoudazijn of citroen als conditioner.

De slaagkans van al die vereenvoudigde middeltjes hangt af van de hardheid en de zuurtegraad van het water. Aan zee kan ik bijvoorbeeld mijn haren wassen zonder shampoo, thuis lukt dat minder. Dat komt omdat het kraantjeswater aan zee minder hard is dan het water bij ons thuis. Wie pech heeft in een gebied met hard water te wonen gaat vroeg of laat op zoek naar alternatieve shampoos, vaak aangeduid met de term ‘low poo’ voor reinigende middeltjes zonder zeep en ‘oh poo’ voor reinigende middeltjes met zeep.

Recept shampoo

Wij werkten met een recept dat Céline zelf heeft ontwikkelt. Ik wil haar cosmetica geheimen niet prijsgeven en zocht online naar een aantal recepten om de algemene tendens te ontrafelen. De website Jojoli heeft mij daar enorm bij geholpen.

 1. Steriliseer jouw materialen (twee bekerglazen en een shampoofles) en bespuit andere materialen even met alcohol.
 2. Neem 100ml van het gesteriliseerd water en voeg daar een gelvormer aan toe. Dit kan bijvoorbeeld Xanthaan (0,1-1%) of Natriumalginaat (0,5-1%) zijn. Xanthaan meng je best eerst in wat alcohol om klonters te voorkomen.
 3. Neem opnieuw 100 ml van het gesteriliseerd water en voeg daar de reinigende stof (tensiden) bij. Dit kan een neutrale zeep, Lamesoft (2-5%), Sanfteen (1-5%) of Kokosbetaine (30-50%) zijn.
 4. Voeg daarna de conserverende stof toe. Dat kan Biokons (1-2%), Kaliumsorbaat  (0,3-0,5%) , Natriumbenzoaat  (0,2-0,5%) of Rokonsal (0,3-1%) zijn.
 5. Breng dan de zuurtegraad naar maximum 5-6pH met bijvoorbeeld kalweg of melkzuur.
 6. Meng beide bekerglazen en laat 24 uur rijpen. Schud goed voor gebruik en afhankelijk van het conserveringsmiddel zal jouw shampoo 2 tot 6 maand houdbaar zijn.

Voor de geur is het mogelijk etherische oliën toe te voegen. Dan heb je ook een emulgator nodig die er voor zorgt dat het water en de olie zich mengen. Hiervoor wordt vaak Lecithine super gebruikt, je kunt zelfs oliën bestellen die reeds gemengd zijn met deze emulgator.

Een deel van het water kun je vervangen door een infuus van bijvoorbeeld brandnetel, lavendel of rooibos.

Op de Belgische website Jojoli kun je alle producten aankopen om zelf shampoo en conditioner te maken. Zelf cosmetica maken vraagt enige investering en wanneer je alles zelf moet aankopen zul je toch al snel rond de 70 euro uitgeven aan de basisbenodigdheden en vervolgens ongeveer 40 euro voor de producten. Een weegschaal met tarafunctie en een weegnauwkeurigheid van 1 gram, maatcups, roerstaven en bekerglazen zijn onmisbaar.

Vind je het aanschaffen van een starterspakket met bijhorende grondstoffen te duur of zie je het blind experimenteren niet zitten? Volg dan de Facebookpagina van de vzw ’t Uilekot. Met een beetje geluk komt er nog een kans voorbij om samen met Céline verzorgingsproducten te maken. Mijn producten zijn alvast getest en meer dan goedgekeurd. Ik kan de workshop dus alleen maar aanraden.

Informatie

4 gedachtes over “Ecologische verzorgingsproducten maken

  1. Hoi,
   Jammer genoeg lukt het mij echt niet met ons kraantjeswater, mijn haar voelt zwaar aan en mijn hoofdhuid geraakt niet in balans. Met regenwater lukt het wel, maar we hebben geen regenput. Jammer genoeg.
   Veel succes met jouw overgansfase. Ik hoop dat het jou lukt.
   Groetjes

 1. Ik wil me hier ook in gaan verdiepen. Vooral deodorant en schoonmaakmiddelen vervangen voor iets natuurlijkers spreekt mij aan. Hoewel ik met het gebruiken van schoonmaakazijn ook al een stuk meer verantwoord bezig ben. 🙂

  1. Azijn en soda, ze zijn heilig wat het kuisen betreft. Ik heb ondertussen de eerste producten aangekocht en hoop de komende weken wat te experimenteren. Die experimenten vind ik nog het leukst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s