Verbranden van textiel

De afgelopen dagen kon je op de Deense televisie zien hoe kleding van de populaire keten H&M naar de verbrandingsoven werd gebracht. Ondanks dat de uitzending ‘Operation X’ in het Deens is, spreken de beelden voor zich. Het vertrouwen van de consument is nog maar eens geschonden.

Meer en meer ketens profileren zich als duurzame bedrijven. Verschillende kledingwinkels, zoals de H&M, geven de klant zelfs de mogelijkheid om afgedragen kledij opnieuw binnen te brengen. De kleding wordt dan gerecycleerd tot herbruikbare textielvezels. Op die manier kunnen we als consument er voor zorgen dat er minder grondstoffen verloren gaan.

Iemand die, net als ik, als beginner het duurzame pad bewandeld wordt regelmatig geconfronteerd met bedrijven die zich profileren als ecologisch en duurzaam maar dat blijkt uiteindelijk vaak schijn. De Engelse term ‘greenwashing’ bezorgd me regelmatig kopzorgen die uiteindelijk totaal overbodig zouden moeten zijn. Waar zitten die betrouwbare bedrijven die transparant en eerlijk willen zijn naar hun consumenten toe?

Wanneer er meer aanbod is dan vraag dan dalen de prijzen. Bij een overaanbod beslissen producenten een deel van hun producten te vernietigen om uiteindelijk een rendabele prijs te krijgen voor datgene wat ze aanbieden op de markt. Het is een fenomeen dat we op vlak van voeding regelmatig zien verschijnen in het nieuws. De meeste mensen zitten dan vol ongeloof te kijken naar al die voedselverspilling. Ondertussen heeft de Belgische wetgeving zich aangepast. Wanneer voedsel wordt weggeschonken aan nationale voedselbanken dan worden de producenten vrijgesteld van btw.

In de mode-industrie blijkt eenzelfde fenomeen zich voor te doen. Ieder seizoen brengen modeontwerpers nieuwe of vernieuwde stijlen op de markt. Wie de trends op de voet wil volgen moet vier keer per jaar zijn garderobe aanpassen aan de tijdsgebonden ‘ultieme’ outfits. Wanneer kledingketens op het einde van het seizoen hun stock niet verkocht krijgen dan worden die kledingstukken onverkoopbaar en dus afval. De documentaire van ‘Operation X’ laat vermoeden dat het vernietigen van kledij rendabeler is dan het wegschenken of recycleren ervan.

Opnieuw wordt het duidelijk dat alleen de consument definitieve verandering kan brengen. Recycleren is slechts een pleister op de diepe wonde. We moeten af van onze afvalcultuur, minder gaan verbruiken en streven naar langdurig gebruik. Door ons koopgedrag aan te passen en te kiezen voor tijdloze, duurzame kledingstukken kan dat ook binnen de modewereld. ‘Slow fashion’ is de populaire benaming. Een kledingcapsule gevuld met enkele basisstukken die nooit uit de mode raken. Afwerken doe je met enkele accessoires die het geheel dan toch weer hip en trendy laten ogen.

Ik heb alvast opnieuw een reden om me nog wat verder te verdiepen in het gedachtegoed van vrouwen zoals Susie Faux en Courtney Carver. Al zal het nog enige jaren duren vooraleer ik afscheid kan nemen van mijn kleurrijke stijl, ik blijf zoeken naar eerlijke, duurzame kledij.

Ben je wantrouwig wanneer kledingwinkels beweren dat ze zich inzetten voor eerlijke en duurzame kledij? Hoe ga je om met schokkende beelden zoals die van ‘Operation x’? Heb je zelf tijdloze outfits of heb je een zwak voor nieuwe modetrends?

Meer informatie

11 gedachtes over “Verbranden van textiel

 1. Jeetje! Ik schrik hier enorm van. Ik koop zelf geen kleding meer bij de keten, maar ik lever er af en toe nog wel eens oude kleding in die ik nergens anders meer kwijt kan. Ik heb nu dus wel mijn vraagtekens of dit wel ‘goed’ gaat.

  1. Dat vraag ik me dus ook af. Het is en blijft natuurlijk een kwestie van vertrouwen, als burger kunnen wij niet echt opvolgen wat er gebeurt na textielophalingen. Ik hoop dat deze openbaring er voor zorgt dat ze hun beleid aanpassen en werkelijk voor recyclen gaan.

 2. Dát er uberhaupt zo’n beweging op gang komt bij de grotere ketens (ik zag het van de week ook bij Mango), vind ik super. Ook al wordt misschien niet alles gerecycled, ook kleine beetjes helpen. Natuurlijk zou ik ook graag zien dat het veel beter ging in de praktijk, maar dat er over nagedacht wordt en dat er discussies over zijn – dát is nodig. Baby steps 🙂

  1. Ik ben even gaan bijlezen wat Mango betreft. Ze hebben inderdaad hun eerste stappen gezet. Dat is mooi, vooral dat ze inzetten op circulair wat hun afvalwater betreft. Zeker een bedrijf om op te volgen.

 3. Dit soort dingen heb ik al vaker gehoord, zonde van de grondstoffen!
  Ik breng gewoon al mijn oude kleding naar de kringloop… Wie weet kan iemand er nog wat mee dan! Het inleveren van oude kleding voor kortingsbonnen bij de H&M was voor mij sowieso al niet heel nuttig, want wanneer koop ik nou iets bij de H&M? Ik vind het veel te leuk om zelf kleding te maken: betere kwaliteit (gaat minder snel stuk dan kleding uit de winkel), originele kledingstukken die precies passen, en i.p.v. mensen die onder slechte omstandigheden in verre landen mijn kleding zitten te maken, doe ik het zelf (als hobby, dat wel).

  1. Fijn wanneer je zelf jouw kledij kan maken. Ik koop meestal in kledingzaken die werken met kleine ateliers. Je ziet ook dadelijk het verschil wat betreft de afwerking. Voor mijn dochter kocht ik vroeger wel eens wat bij de H&M, maar die tijden zijn voorbij. Liever iets meer betalen en weten dat het wat langer meegaat.

   1. Ja inderdaad! Anders ben je uiteindelijk nog meer geld kwijt, maar zijn er ook meer grondstoffen gebruikt.
    Ik heb ook wel eens van mensen gehoord dat ze een shirt in bijvoorbeeld de Primark hadden gekocht, en dat de naden na één keer wassen al losraakten…

    1. Heb ik ook al gehoord. Maar wat ik nog erger vind is dat er mensen zijn die daar gaan kopen omdat ze de kledij dan sneller mogen weggooien, kost immers niets… daar begrijp ik niks van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s