Kom op de proppen met die doppen… bij ons mag je ze droppen.

De afgelopen 13 jaar werden er in België 2.900.448 kg plastic dopjes verzameld. Dat betekent dat de inzamelaars er samen voor gezorgd hebben dat het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) ongeveer 37 honden kon aanschaffen en opleiden tot geleide hond voor slechtzienden. De aanschaf en de opleiding van een geleide hond kost ongeveer evenveel als de opbrengst die ontstaat uit het recycleren van 77.500 kg dopjes. Dat laat een mens stilstaan bij de waarde van afval.

Sinds 1990 helpt het BCG slechtzienden bij het betalen van hun geleidehond. De helft van de financiering gebeurt door de overheid, de andere helft door de organisatie. Om dit te kunnen realiseren heeft het centrum nood aan sympathisanten die zich willen inzetten voor inzamelacties en het zoeken van sponsors. Een van de best gekende acties is de nationale dopjesweek.

Dopjes verzamelen voor geleidehonden

Een aantal weken terug zag ik op mijn werk een ton verschijnen voor de inzameling van dopjes. We hebben thuis niet veel dopjes maar toch besloot ik een foto te nemen van alle dopjes die toegestaan waren. Het idee dat de opbrengst die ontstaat uit het recycleren van plastic aan een goed doel wordt geschonken is een leuke gedachte. Toen ik thuiskwam bleek mijn werkgever niet de enige te zijn die meedeed aan de inzamelactie. Mijn dochter had een infobrief mee van de school.

Tussen 13 en 19 november 2017 mogen de kindjes dopjes meebrengen naar school om samen het BCG te steunen. Mijn dochter is dol op honden en kondigde de actie dan ook met heel veel vreugde aan. Toen ik even bij het afval ging kijken besefte ik al snel dat we op een maand tijd niet veel doppen gingen verzamelen. Die avond gingen we dus bij de buren en familie langs om onze inzamelactie aan te kondigen.

Dopjes verzamelen voor geleidehonden

Op ons bureau plaatste ik een ruime koker om de doppen in te verzamelen. Lekker centraal, zodat we er iedere dag aan herinnerd worden. Na twee weken is de koker al goed gevuld en ik ben benieuwd hoe groot onze bijdrage zal zijn. De school laat alvast weten dat we ook na de dopjesweek dopjes mogen meebrengen naar school, de actie loopt immers tot 31 december. Ik moet er dus eens over nadenken of ik iets definitief kan plaatsen om dopjes in te verzamelen.

Dopjes sparen voor geleidehonden

Wil je zelf ook meedoen aan de actie? Dat kan heel eenvoudig. Op de website van de dopjesweek kun je een lijst raadplegen van alle inzamelpunten in België. Particulieren kunnen hun dopjes ook gratis versturen via een Kariboo spot.

Meer informatie

2 gedachtes over “Kom op de proppen met die doppen… bij ons mag je ze droppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s