Day by Day, klein maar fijn

Ik bezocht een nieuwe afvalvrije winkel in Brussel. ‘Day by Day’ is een Franse keten opgericht door Didier Onraita en David Sutrat in 2013. Het concept sloeg aan in Frankrijk en is ondertussen overgewaaid naar België.

In Sint-Gillis, op 15 minuten wandelen van het Zuidstation, vind je één van de eerste ‘Day by Day’ winkels in België. De Franse kruidenierszaak verkoopt voorlopig uitsluitend producten die minstens drie maand te bewaren zijn. Volgens de oprichters zal men het gamma in de toekomst nog uitbreiden, niet alleen met verse producten, maar ook lokale producten. Op dit ogenblik hebben ze meer dan 700 producten, pasta, rijst, noten, zaden, gedroogde groenten, gedroogd fruit, kruiden, specerijen, thee, koffie, chocolade, snoep, koekjes, olie, azijn, zepen, verzorgingsproducten, enz.

De winkel lijkt op het eerste zicht klein, maar eens je de producten bekijkt merk je op dat het aanbod eigenlijk best wel groot is. De muren zijn voornamelijk bulkwanden met schepbakken en dispensers met tap. Overal liggen trechters om te helpen bij het opvullen van eigen zakjes of voorraaddozen. De vrije ruimtes zijn opgevuld met winkelrekken gevuld met lekkernijen.

Afvalvrij winkelen

Ik was verrast door de hoeveelheid pasta en rijst. Ze hebben 30 soorten pasta, macaroni, spaghetti, vermicelli, penne, spirelli, tagliatelli, horentjes, enz. Dat aanbod vond ik toch wel vrij ruim, ik kan me niet herinneren dat ik bij de andere winkels die ik reeds bezocht lange spaghetti of macaroni heb gezien. Wanneer deze soorten op mijn boodschappenlijstje staan zal ik zeker aan deze winkel denken.

Online merk ik dat er mensen zijn die vinden dat ‘Zero Waste’ en duurzaam bij elkaar horen. In ‘Zero Waste’ winkels verwachten ze alleen lokale producten die biologisch gekweekt zijn. Een dergelijke houding beperkt het aanbod enorm. In ‘Day by Day’ vind je een ruimer gamma, vind je merken die je ook in een warenhuis vindt. Dit maakt de stap naar ‘Zero Waste’ enorm klein.

Ze verkopen heel wat aperitiefhapjes. Ik was vooral aangenaam verrast door de varkensworstjes, chips van groenten en pretzels. Daarnaast hebben ze ook veel noten, zaden, gedroogd fruit en olijven. Maar voor mensen die afvalvrij niet meteen op dezelfde hoogte zetten van gezond en caloriearm is er ook een ruim gamma aan snoepjes, koekjes en chocolade.

Gedroogde groenten

Eveneens toch wel iets uitzonderlijk is droogvoer voor honden en katten. Ik lees online vaak dat mensen zich afvragen hoe ze de verpakking van dierenvoeding kunnen recycleren. Wie winkelt in deze winkel hoeft zich daar geen zorgen meer over te maken. Ik vond het reeds jammer dat mijn hond zijn neus ophaalt voor droogvoer.

Wat mij vooral opviel in deze winkel was het ruime aanbod van verzorgingsproducten en zepen. Reeds in de etalage kun je merken dat dit één van hun sterke punten is. 49 verzorgingsproducten en 27 producten voor onderhoud. Wat ik zeker zal onthouden is de aanwezigheid van witte en groene klei, alsook meerdere opties voor vaste tandpasta en zeep op basis van geitenmelk.

Witte en groene klei

Alle producten die in de winkels van ‘Day by Day’ te verkrijgen zijn, zijn terug te vinden op hun website. Voor iedere product kun je extra informatie lezen op de website, maar ook in de winkel is er veel informatie te vinden over de verschillende producten. Naast de ingrediënten zijn bijvoorbeeld ook de mogelijke allergenen vermeld. Wanneer iets niet vermeld is dan zoekt de verkoper het meteen voor je op in de computer.

De prijzen zijn jammer genoeg niet vermeld op de website. Ik merk online dat heel veel mensen denken dat ‘afvalvrij’ inkopen doen duurder is omdat het vaak biologische producten zijn en omdat het een trend is. Wat ‘Day by Day’ betreft, klopt dit niet helemaal. Ik zag dat de Franse producten duidelijk duurder waren, maar de Belgische en niet-Europese producten waren vaak goedkoper dan de producten in de Colruyt.

Een kleine greep uit het gamma:

Product Merk Oorsprong Prijs Colruyt Andere
Cacaopoeder Moulin des Moines € 17,90/kg € 21,16/kg (Van Houten)
Rietsuiker Moulin des Moines € 4,40/kg € 3,39/kg (Candico) Tanneurs: € 3,40/kg

Ohne € 3/kg

Spaghetti Soubry België € 1,10/kg  € 1,47/kg
Spaghetti Grand Mère Frankrijk € 4,20/kg
Tagliatelli La Colombe Frankrijk € 3,60/kg € 5,78/kg (Bio)
Horentjes Soubry België € 1,10/kg € 3,71/kg
Spirelli Soubry België € 1,65/kg € 3,31/kg
Penne Soubry België € 1,55/kg € 3,44/kg Ohne € 2,81/kg
Macaroni Grand Mère Frankrijk € 4,20/kg € 1,47/kg Ohne € 3,5/kg
Farfalle La Colombe Frankrijk € 3,60/kg € 1,74/kg
Chips van groenten Taiwan € 34,50/kg
Chocolade Weiss Frankrijk € 19,90/kg € 8,38/kg (Côte d’or)
Popcorn mais Argentinië € 3,90/kg € 2,19/kg
Snackworstjes Aoste België € 27,90/kg € 28,60/kg
Snackworstjes mini Aoste België € 27,90/kg € 28,45/kg
Gemalen Gember Sri Lanka € 49/kg € 67,14/kg Ohne € 43/kg
Gemalen Paprika Spanje € 40/kg € 33/kg Ohne € 40/kg
Gemalen Kerrie Indië € 30/kg € 48,50/kg Ohne € 33,3/kg
Gemalen Kurkuma Indië € 40/kg € 47,80/kg Ohne € 30/kg
Gemalen Kaneel Ceylan € 20/kg € 27,50/kg Ohne € 19,1/kg

Voorraaddozen

Een gedachte over “Day by Day, klein maar fijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s