🗑️ Huishoudelijk afval in Vlaanderen

Tussen 2013 en 2014 deed OVAM een onderzoek naar de afvalstoffen in het huisvuil van 2000 gezinnen. De algemene evolutie is heel positief. In 1995 hadden we ongeveer 255 kg afval per inwoner, in 2014 komen we uit op 109 kg afval per inwoner.

Vlaanderen is een koploper op vlak van afvalinzameling en recyclage. Meer dan 72% van onze huishoudelijke afvalstoffen worden ingezameld. De koepelorganisatie die instaat voor die inzameling is OVAM, de “Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij”. De afgelopen jaren werkten ze samen met andere organisaties in Europa om kennis te delen en nieuwe kennis te verwerven. Volgens OVAM kan Vlaanderen er in slagen om nog 10% meer afval terug in te zamelen.

Volgens OVAM bestaat meer dan 44% van ons afval uit verpakkingsmateriaal. Dat materiaal kan papier, karton, glas, kunststof of metaal zijn. Als dat geen aanmoediging is om in de afvalvrije beweging te stappen… Winkels waar je in bulk en verpakkingsvrije producten kan aankopen raken stilaan ingeburgerd. In iedere grootstad heb je wel enkele winkels, zo heb je Ohne in Gent, de biomarkt of Day by Day in Brussel, maar daarnaast beginnen ook lokale warenhuizen met proefprojecten. Ze kunnen iedere aanmoediging van burgers sterk gebruiken.

Papier en karton blijft een groot pijnpunt. 16,3% van ons huisvuil bestaat uit dit soort afval. Het positieve aan dit verhaal is dat de Vlaming steeds vaker kiest voor recycleerbaar papier en er ook steeds beter voor zorgt dat karton en papier apart wordt opgehaald. Het feit dat dit vaak gratis wordt opgehaald zal zeker bijdragen aan deze trend. In Vlaanderen wordt de helft van het papier en karton hergebruikt als grondstof, de andere helft is niet recycleerbaar.

De aanwezigheid van kunststoffen verdubbelde tussen 1996 en 2014. We gebruiken massaal veel flacons, kunststofflessen en folies. Dit kan duurzamer. Heel wat mensen gaan op zoek naar alternatieven. Gebruik maken van Bee Wraps om voeding te bewaren in de koelkast, zelf verzorgingsproducten maken, zelf schoonmaakproducten maken, gebruik maken van herbruikbare drankflessen, koffietassen, brooddozen en lunchzakjes. Vele kleine gewoontes die allen samen een groot verschil maken.

Wanneer ik de resultaten bekijk verwonderd het me niet dat in de afvalvrije beweging heel veel bloggers artikels publiceren over het gebruik van herbruikbare luiers, maandverbanden en de cup. Meer dan 12% van ons afval blijkt hygiënisch afval te zijn, dat omvat incontinentiemateriaal, luiers voor kinderen, maandverbanden, tampons, hygiënische doekjes, enz. Dat soort afval neemt ieder jaar toe, van ongeveer 5% in 1996 naar 12% in 2014, dat is immens. Men vermoed dat de vergrijzing van onze bevolking dat aantal nog zal laten stijgen.

Textiel blijkt ook één van onze hoofdzonden te zijn. Deze vorm van afval ging omhoog van ongeveer 2% in 1996 naar meer dan 7% in 2014. We hebben enerzijds de mogelijkheid om goedkope kledij te kopen in populaire kledingwinkels, maar anderzijds is de kwaliteit van onze kleding er ook op achteruit gegaan. Ik hoop dat er ook hier het komende jaar heel wat campagnes zullen volgen. De campagne voor ‘Schone Kleren’ van vorig jaar is alvast voor herhaling vatbaar.

Ook de vele campagnes die ons land vorig jaar opstartte ter voorkoming voedselverspilling is heel logisch. Meer dan 23% van ons afval is organisch, dus voedsel en tuinafval. Het invoeren van een kliekjesdag en de opkomst van compostbakken voor thuis zijn op dit ogenblik een trend. Daarnaast gingen het afgelopen jaar veel mensen aan de slag met het opstellen van een weekmenu om gerichter aankopen te kunnen doen. OVAM blijft positief, tussen 1996 en 2014 daalde ons organisch afval met 20%.

Preventie, hergebruik en recyclage, drie sleutelwoorden die heilig zijn in de afvalvrije beweging. Samen kunnen we verandering brengen. We blijven sensibiliseren, we blijven motiveren en we zoeken verder naar de ideale veranderingen.

Bronnen

Sorteeranalyse-onderzoek huisvuil 2013-2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s