Afvalvrij winkelen in het warenhuis

Ondanks dat ik me tegenwoordig vrij thuis voel in afvalvrije winkels, kom ik toch nog regelmatig in een warenhuis terecht. Bij mijn laatste bezoekje besloot ik even stil te staan bij wat ik nog in een warenhuis koop en wat ik absoluut probeer te vermijden.

Voor het doen van mijn maandelijkse boodschappen heb ik een voorkeurslijstje gemaakt. Ik heb zo mijn eigen prioriteitenlijstje opgesteld en probeer dit zo goed mogelijk te plannen. Groenten en fruit koop ik het liefst in een bio-hoeve, droge voeding, kruiden en specerijen koop ik in afvalvrije winkels en de rest probeer ik zo veel als mogelijk lokaal te kopen.

Binnen ons gezin hebben we de gewoonte het boodschappenlijstje aan te vullen wanneer we het laatste pak of de laatste fles van iets uit de voorraadkast halen. Sommige zaken verbruik je amper en kunnen best een aantal weken op zo’n lijstje blijven staan, andere zaken gebruik je dagelijks en dan… dan is dat warenhuis net om de hoek natuurlijk heel gemakkelijk.

Alle producten die gevoelig zijn voor zuurstof zijn in een warenhuis verkrijgbaar in glas, aluminium of ijzer. Dat komt omdat vanuit economisch en ecologisch oogpunt deze materialen het goedkoopst zijn om deze producten te verpakken en te bewaren. Producten die niet gevoelig zijn voor zuurstof zullen meestal verpakt zijn in plastic, papier of karton.

warenhuis Drank

Wat drank betreft heeft iedereen die graag eens een glas heft een goed excuus. Het beste materiaal om alcohol te bewaren is glas. Wat water en frisdranken betreft, blijkt plastic of metaal het voorkeursmateriaal. In België worden beiden goed gerecycleerd, dus het aankopen van die dranken is best te verantwoorden. Toch vermijd ik zoveel als mogelijk het aankopen van dranken in plastic en blik. We hebben in onze regio ook twee brouwerijen, dus wat bier betreft kan ik eveneens lokale producten kopen. Wat glas betreft hebben flesjes met statiegeld de voorkeur omdat die gemaakt zijn van glas dat het gemakkelijkst te recycleren is. Dat is goed nieuws voor de bierliefhebbers.

warenhuis Glas Conserven

De meeste conserveren, smeerbare pasta’s, confituren, kruiden en specerijen zijn eveneens in glas of ijzer verkrijgbaar. Zelf eten we, met uitzondering van rode kool, altijd verse groenten, dus conserven hebben we niet veel. Smeerbare pasta’s en confituren hebben we uiteraard in huis en we geven daarbij voorkeur aan Belgische merken, zoals speculaaspasta van Lotus en confituur van Materne. Kruiden en specerijen is voor mij een moeilijker aspect. Enerzijds zijn ze te verkrijgen aan gelijkaardige prijzen in alle afvalvrije winkels, maar aangezien ik in Brussel werk zijn ze veel goedkoper te verkrijgen in Turkse winkels. .

Olie en azijn kun je in de meeste Vlaamse warenhuizen in glas kopen. De azijn is dan meestal van ‘De Blauwe Hand’. Dit is een product van Nederland, wat ik dan, als Vlaamse, eigenlijk nog vrij lokaal vind. De olijfolie is vaak afkomstig van Griekenland of Italië. Ook deze zaken kun je kopen in afvalvrije winkels, maar tot nu toe blijf ik gehecht aan de oude bekende uit het warenhuis. Olijfolie is niet bepaald goedkoop, ik doe wat dat betreft niet graag een miskoop.

warenhuis Brood Groenten Fruit

De gemakkelijkste afdelingen zijn de broodafdeling en de koelruimte met groenten en fruit. Al deze zaken kun je aankopen zonder gebruik te maken van een plasticzakje. Ik gebruik reeds maanden mijn eigen katoenen zakjes en ik heb nog nooit een opmerking gekregen aan de kassa. Natuurlijk liggen er nog een aantal verpakte producten, maar voor de meeste zaken kan de klant gewoon losse groenten en fruit kopen. Belangrijk bij groenten en fruit is het kopen van seizoensgebonden producten.

Heel wat producten worden in karton of papier aangeboden. Vaak betreft het niet recycleerbaar papier of karton. Dat komt omdat de binnenkant bewerkt is met bijvoorbeeld een metaallaagje of een waslaagje. Koffie en chips zijn bijvoorbeeld bewerkt met zo’n laagje metaal. Dat metaal is niet recycleerbaar en komt bij het restafval terecht. Een broodzak is bijvoorbeeld bewerkt met een waslaagje en moet eveneens bij het restafval. Ik merk dat het ook zo is dat karton of papier vaak hand in hand gaat met plastic. Op al deze zaken probeer ik zoveel als mogelijk te minimaliseren. Iedere week spendeer ik dan ook een aantal uren in de keuken om zelf snacks te maken.

In Vlaanderen hebben we het geluk dat heel wat afval gerecycleerd wordt en dat maakt het voor mensen zoals ik gemakkelijk om het ‘afvalvrije pad’ te bewandelen. Vermijd zo veel als mogelijk voedsel dat verpakt is in zaken die bij het restafval terecht komen. Al de rest is aanvaardbaar.

restafval

Afvalwijzers

5 gedachtes over “Afvalvrij winkelen in het warenhuis

    1. Plastic Attack in Gent? Nee, voorlopig niet. Ik koop nauwelijks nog zaken in het warenhuis, dus zou het wat zonde vinden. In het warenhuis om de hoek laat ik altijd het plastic achter 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s