🗑️ Afvalverwerking, hoe doet mijn streek het?

Mensen die afvalvrij willen leven hebben vaak als doel zo weinig mogelijk afvalstoffen te laten verdwijnen in een verbrandingsoven of stortplaats. Ik zocht op hoe in mijn streek afval verwerkt wordt.

In mijn regio gebeurt de afvalinzameling door de ‘Intercommunale Vereniging Land van Aalst’, in het kort ILvA. Zij zijn verantwoordelijk voor het ophalen en de verwerking van het afval van 15 gemeenten, het afval van ongeveer 346.325 inwoners of 150.024 gezinnen. (Jaarverslag Ilva 2019)

ILvA zorgt voor het ophalen van groenten-, fruit- en tuinafval, papier en karton, glas, PMD, restafval, grof vuil en snoeihout. Voor groenten-, fruit- en tuinafval hebben we een groene container. Voor plastieken flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons hebben we een blauwe vuilzak. Voor restafval hebben we een gele vuilzak. Glas mogen we buiten zetten in een eigen container en karton en papier mogen we gewoon samenbinden met een touw. Het ophalen van snoeihout en grof huisvuil moet aangevraagd worden.

Daarnaast is er een recyclagepark op iedere gemeente waar we terecht kunnen voor klein en gevaarlijk afval, afgedankte elektronische toestellen, glas, bloempotten, banden, isomo, kunststoffolie, harde plastic, batterijen, autobatterijen, plantaardige olie en vet, motorolie, metalen, hout, beton, cementgebonden asbest, steenpuin, textiel, snoeihout, wortels, gras, bladeren, enz. Per gezin mag je de eerste 100 kilo gratis binnen brengen.

Een aantal producten worden gerecycleerd. Zo worden papier en karton hergebruikt om kranten en tijdschriften van te maken, gaat metaal terug naar de staalindustrie om opnieuw gebruikt te worden als grondstof, worden drankkartons gebruikt om huishoudpapier, eierdozen en kaftpapier van te maken, worden isomo en vlak glas gebruikt als grondstof voor isolatiematerialen, enz.

Voor het groente-, fruit en tuinafval is er een composteringsinstallatie in één van de aangesloten gemeenten. De installatie verwerkt jaarlijks 27,000 ton afval tot kwaliteitscompost. De compost wordt gebruikt als bodemverbeteraar in tuin en landbouw. Jammer genoeg komt er blijkbaar nog steeds plastic en ijzer in onze GFT-containers terecht. Tijdens het productieproces moet de compost meermaals gezeefd worden om deze te verwijderen. Volgens de organisatie is minder dan 5% van de containerinhoud plastic of metaal. Dat is weinig, maar sensibilisering zou dit toch nog kunnen verbeteren.

Restafval dat niet herbruikbaar is, wordt verbrand in huisvuilverbrandingsinstallaties in Brugge en Eeklo. Er wordt heel veel moeite gedaan om het milieu niet te belasten. De rookgassen worden gereinigd om te vermijden dat schadelijke stoffen vrijkomen. Samen met de asresten worden die schadelijke stoffen naar een geschikte stortplaats gebracht. De rookgassen worden in stoomketels afgekoeld, de energie die hierbij vrijkomt, wordt gebruikt om aan 13,000 gezinnen elektriciteit te leveren.

De stortplaats is eveneens gelegen in één van de aangesloten gemeenten. Ze ligt naast de E40, tussen afrit Wetteren en afrit Erpe-Mere. Een terrein van 32 hectare dat grotendeels is volgestort en afgedekt. Tussen 1998 en 2011 werd er bijna 2 miljoen ton afval begraven. Door strengere regels is de aanvoer van afval sedert 2008 sterk verminderd, dit komt vooral omdat er geen huishoudafval meer gestort wordt, alleen maar gesorteerd afval van bedrijven.

De stortplaats zijn afgegraven putten die bedekt worden met kunststoffolie, een lekdetectiesysteem en een drainagesysteem. Er wordt heel veel moeite gedaan om te voorkomen dat de afvalstoffen in het grondwater van de omgeving zou terechtkomen. Het afvalwater wordt daar gezuiverd. Ook het gas dat ontstaat in de putten door gisting wordt opgevangen in een gasstation.

ILvA houdt zich naast het ophalen van afval en de verwerking ervan ook bezig met afvalpreventie. Ze organiseren infosessies, geven geleide bezoeken en bieden educatief materiaal aan op hun website. In Vlaanderen blijkt ieder inwoner jaarlijks meer dan 400 kg afval te produceren. Ook al zijn we, internationaal bekeken, heel sterk in het recycleren van afval, toch moet er verder ingezet worden op het verminderen van afval. De volgende stap is het herzien van onze manier van produceren en consumeren. Op naar de eerste stappen in een kringloopeconomie.

Bronnen

Een gedachte over “🗑️ Afvalverwerking, hoe doet mijn streek het?

  1. Ik vraag mij al een tijdje af hoe mijn gemeente (of het containerpark hier dus) omgaat met ons afval. Misschien moet ik mij er ook maar eens in gaan verdiepen, het lijkt me alleszins leerrijk als ik de door jouw verzamelde info hierboven lees!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s