Zeven sleutels tot een opgeruimd leven

Volgens de chaos-indicator van Els Jacobs ben ik licht chaotisch. Een resultaat waar ik hoofdschuddend van schrok. De indicator omschrijft me als iemand die alles onder controle heeft zolang het vlot verloopt. Eens heel veel impulsen op me afkomen, heel wat zaken samenvloeien, loop ik het risico overspoelt te geraken met taken en rommel.

Wat is chaos eigenlijk?

Het is een woord dat ik weinig gebruik. Gelukkig maar, want bij ‘chaos’ denk ik aan hysterische toestanden waarbij mensen angstig over elkaar heen lopen. Els Jacobs geeft het woord een ruimere betekenis. Chaos zijn al die momenten waaraan we ‘te’ kunnen kleven. Te veel, te druk, te snel, te weinig, … Al die momenten van overdaad waarbij we overspoeld worden met gedachten, gevoelens en spullen om vervolgens niet meer efficiënt te functioneren.

Waarom laten we chaos toe?

Chaos, zoals Els Jacobs het omschrijft, geeft ons heel wat voldane momentjes. Een drukke agenda zorgt er voor dat we altijd wel iets te doen hebben en ons nooit hoeven te vervelen. Bovendien geeft het een gevoel van eigenwaarde. Er is altijd wel iemand die ons nodig heeft en we boeken zoveel resultaten dat we wel succesvol moeten zijn. Een overdaad aan spullen geeft ons het gevoel dat we ieder moment van schaarste kunnen overwinnen. Iedereen kent ondertussen wel de uitspraak ‘Want ik ben het waard’. Bezit is een recht geworden en dat recht eisen we op bij iedere aankoop die we doen.

Wat is de keerzijde?

Het kopen en onderhouden van al onze spullen, het afwerken van alle agendapunten kost ons handenvol geld, energie en isoleert ons van onszelf, familie en vrienden. We negeren chaos constant door het te ontkennen, te minimaliseren, te rationaliseren en zelfs te generaliseren. Chaos zorgt er voor dat we leren de schijn op te houden. We strijden tegen de keerzijde door constant tegen de stroom in te zwemmen. We gaan regelmatig met ons kopje onder water en happen dan naar lucht. In plaats van uit te rusten op de oever kiezen we er voor om te watertrappelen tot we uitgeput opgeven.

Hoe scheppen we orde in de chaos?

In het boek ‘Grip op de chaos’ van Els Jacobs leer je aan de hand van zeven sleutels en 30 bijgaande opdrachten een opgeruimd leven te bekomen. Het boek is vooral gericht op mensen die heel wat troep in huis hebben verzameld. Je kunt de technieken echter ook toepassen binnen andere aspecten van het leven. De methode volgt het NLP principe. Je leert los te komen uit vastgeroeste denkpatronen door na te denken over een aantal aspecten in je leven. Vervolgens werk je een actieplan uit om stap voor stap jouw doelen te bereiken. Je leert jezelf te motiveren door te werken met schema’s, herinneringen en positieve aanmoedigingen.

De vijf vuistregels van deze huishoudcoach zijn:

  • Kijk naar wat kan
  • Richt je op wat het verschil maakt
  • Beslis
  • Doe elke dag iets
  • Geniet ervan

Meer informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s