🐢 Plastic Free July

Ontstaan

Binnen de afvalvrije beweging zijn er, net zoals in de sportwereld, heel wat 30 dagen uitdagingen. In België hebben we ‘Mei Plastic Vrij’, internationaal is de meest populaire ‘Plastic Free July’. Deze 30 dagen uitdaging heeft zijn oorsprong in Australië.

In 2011 bezocht Rebecca Prince-Ruiz een recyclagebedrijf. De hoeveelheid afval die verwerkt moet worden liet een diepe indruk na. Het liet haar inzien dat alles wat in haar vuilnisbak terechtkomt een enorme belasting is voor het milieu. In datzelfde jaar besloot ze de ganse maand juli haar plasticverbruik te reduceren tot het minimale.

Om de uitdaging wat levendiger te maken deed ze dat samen met een aantal mensen uit haar omgeving. Negen jaar later is de uitdaging uitgegroeid tot een terugkerende gebeurtenis waar meer dan 250 miljoen mensen aan deelnemen. Het internationale evenement is ondertussen gekend in 177 landen.

Doelstelling

De basisgedachte van ‘Plastic Free July’ is het volgende:

Wegwerpproducten van plastic gebruik je slechts enkele minuten.
Aardolie doet er miljoenen jaren over om te ontstaan.
Plastic heeft miljoenen jaren nodig om te vergaan?
Wat ben je van plan?

Kortom het doel is: eenmalig gebruik van plastic vermijden.

Hou je vuilnisbak in het oog

Een goede manier om te controleren welk afval je produceert is het controleren van jouw afval. Zelf controleer ik liever mijn winkelkar… maar als diehard moet je die container induiken. In mijn regio wordt het plastic-afval apart opgehaald via het PMD-afval [PMD staat voor plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons.]. Dit verlaagt de drempel om het te controleren enorm.

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen hoeveel afval je produceert. Het PMD-afval wordt om de twee weken opgehaald in een blauwe zak van Ilva. Om de twee weken kan ik dus controleren hoeveel PMD-afval wij als gezin produceren. Het fotograferen van het aantal zakken of het wegen van de zakken kan op lange termijn een mooie motivatie of net een schop onder mijn kont betekenen.

Om de uitdaging eenvoudig te houden kies je twee dingen die je heel snel kan veranderen en denk je na over twee zaken die je de komende maanden kan verminderen.

Meedoen

Natuurlijk hoef je niet kenbaar te maken dat je meedoet aan ‘Plastic Free July’ om je steentje bij te dragen. Je hoeft ook helemaal niks te posten op blogs, Facebook, Instagram, YouTube en al het andere ‘sociale’ dat het internet te bieden heeft…. Maar je kan ook gewoon gezellig meedoen en de groep mensen die zich kenbaar maakt groter maken. Het groepsgevoel dat ontstaat verhoogt de motivatie en de resultaten van andere zien brengt inspiratie. Inschrijven kan via de website.

Wanneer je deelneemt aan de uitdaging kan je online promotiemateriaal vinden om andere aan te moedigen deel te nemen aan de uitdaging. Vooral de badges zijn handig om te gebruiken op sociale media. Je eigen vooruitgang of falen kan je aan de hand van foto’s publiceren met de hashtags #plasticfreejuly en #meiplasticvrij

Als je niet goed weet waar te beginnen, dan kan je deelnemen aan de ‘Plastic Free July Quiz’. De vragen zijn een goede start om te ontdekken langs waar plastic jouw huis insluipt. De quiz bestaat uit vragen zoals:

  1. Vermijd je de aankoop van petflessen?
  2. Vermijd je de aankoop van vlees en vis verpakt in plastic?
  3. Koop je soms in bulk?
  4. Weiger je rietjes?
  5. Hoe vol is jouw vuilnis bak op het einde van de dag?

Meer informatie

2 gedachtes over “🐢 Plastic Free July

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s