🐢 Vuilbakcontrole

Plastic Free July’ is begonnen, dus ik begon met de befaamde ‘bin audit’. Een controle van onze pmd-afvalzak om te zien hoeveel plastic afval we hebben. Ik was hoopvol en bang op hetzelfde ogenblik. Ik bewandel dit pad nu al enige jaren en ik weet dat de volgende stappen niet eenvoudig gaan zijn.

Even een kleine schets van mijn gezinssituatie. Ik woon samen met vier andere mensen. Enerzijds probeer ik mijn verlangen om minder plastic te gebruiken niet al te zeer op te dringen. Sommige zaken zal ik dus nooit kunnen veranderen. Anderzijds ben ik een pendelaar. Ik heb op weekdagen dus weinig vrije tijd over om naar de winkel te gaan of keukenprinses te zijn, de andere leden van het gezin nemen deze taken dus vaak op zich.

Bin audit Plastic Free July 2020

Hoeveelheid

Ik heb even overlegd met mijn huisgenoten en blijkbaar hebben we maandelijks vier tot zes volle pmd-afvalzakken. Dat is ongeveer een zak per persoon, per maand. Dit is eigenlijk een ontgoocheling. Ik dacht dat we het beter zouden doen. Ik heb de zak die nu in onze tuinkast staat leeggemaakt en al het plastic gewogen. Dat kwam neer op ongeveer 2 kilo plastic per zak.

Bin audit Plastic Free July 2020

Inhoud

Een aantal zaken waren geen verrassing, ik ga wekelijks naar de winkel en weet wat er op het boodschappenlijstje staat.

  • Zuivelproducten: Boter, yoghurt, platte kaas, kaas, melk zaten meermaals in de zak.
  • Drinken: Petflessen van water zijn jammer genoeg nog niet helemaal verdwenen.
  • Onderhoud: flessen van wasmiddelen en wasverzachter
  • Verpakkingen: naast noppenfolie van online aankopen had ik ook heel wat verpakkingen van koeken en eentje van een diepvriesproduct.

Een week geeft natuurlijk een vertekend beeld. Sommige producten koop je wekelijks, anderen een paar keer per jaar. Ik weet dat hier ook regelmatig tubes van tandpasta, flessen van shampoo, douchegel en afwasproducten en verpakkingen van fruit en groenten in zitten.

Bin audit Plastic Free July 2020

Waar kan ik aan werken

Volgens de 30 dagen uitdaging van ‘Plastic Free July’ moet ik dus twee gemakkelijk aan te passen producten en twee moeilijkere uitkiezen. Het valt me wat zwaar, want ‘Les excuses sont faites pour s’en servir’.

Melk is mijn eigen zoete zonde. Buiten de coronaperiode doe ik aan krachttraining en dan heb ik een vrij uitgebalanceerd voedingsschema. Melk maakt daar een vast onderdeel van. Plantaardige melk is lekker, maar vaak zijn de voedingswaarden minder interessant dan die van koemelk. Ik ga op zoek naar een manier om koemelk in glazen flessen te verkrijgen.

Verpakkingen van koeken. Dit kan ik verminderen. Wanneer ik zelf koeken en cake bak dan krijgen die in huis duidelijk de voorkeur. Het ontbreekt me vaak aan tijd. Dus het is een kwestie van prioriteiten stellen en mijn tijd goed in het oog te houden.

Als flexitariër eet ik regelmatig kaas. Ik koop mijn kaas bij de bio-slager, maar blokjes kaas komen meestal uit het warenhuis. Er is een kaashandel in de buurt. Het is een kwestie van over de drempel te stappen. Stap 1: openingsuren zoeken. Sommige kazen zijn volgens mij niet zo gemakkelijk afvalvrij te verkrijgen, bijvoorbeeld Mozarella of Berloumi. Even de tijd nemen om dit op te zoeken.

Verpakkingen van online aankopen. Ik kan weinig veranderen aan de manier waarop een verkoper zijn spullen inpakt. Ik kan wel de moeite ondernemen om de vragenlijsten over de verzending in te vullen. Er zijn alternatieven voor noppenfolie, genoeg verkopers die dat bewijzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s