🐢 Melk van de boerderij

Melk

Ik begin de dag met heerlijke havermoutpap. Die maak ik door havermout, chiazaad, henneppoeder en veenbessen op te warmen in koemelk. Het is een vezelrijk ontbijtje met heel wat eiwitten, omega 3 en vitamines. De laatste keer dat ik meedeed aan ‘Plastic Free July’ was ik wel op zoek gegaan naar een alternatief in glas, maar ik had niet verder gezocht dan de warenhuizen en drankencentrales. Ik vond nergens melk in glas. Ik heb me toen gesetteld in het feit dat de melk die ik gebruik van België is.

Dit keer ging ik het centraal gaan zoeken.

polaroid-plasticfreejuly2020-melk-01

Op zoek naar een hoevewinkel

Op de website ‘Recht van bij de boer’ zocht ik naar alle hoevewinkels in mijn omgeving. Ik had drie verwachtingen, het moest binnen een straal van 10 km zijn, het moest plasticvrij kunnen en de openingsuren moesten binnen mijn mogelijkheden liggen.

Een van de eerste resultaten was hoevewinkel ‘t Oud Hof in Aaigem. Een bedrijf dat ik eigenlijk al langer ken van op de markt. Haar producten zijn top. Omdat ik zelden in die gemeente kom vergat ik telkens weer om langs te gaan. Dit keer hoop ik een definitieve verandering te brengen.

Je moet het ijzer smeden als het warm is, dus dezelfde dag ging ik samen met mijn vriendin even langs. Ik wist dat er een automaat stond, dus ik ging er van uit dat er extra informatie aanwezig ging zijn.

De openingsuren stonden op een krijtbord. Alle dagen open van 10 u tot 12 u en van 14 u tot 18 u. Op zondag en maandag alleen in de voormiddag. Op zaterdag tot 18 u is een luxe die ik weet te waarderen.

De prijzen waren verrassend. Ik betaal nu € 1,55 voor een liter melk, op de hoeve is dat € 0,70.  Naast melk zijn er ook tal van andere zaken zoals aardappelen, eieren, boter, pudding en ijs.

Helemaal blij werd ik toen ik zag dat ik mijn eigen flessen mocht meebrengen. We gaan dus niet alleen voor plasticvrij, maar meteen voor afvalvrij.

Die avond was het zoeken naar flessen. Op het bord stond dat de melk na koken zes dagen goed bleef. Ik drink iedere dag 250 ml, dus 1,5 liter op zes dagen. Mijn vrouwtje vond drie flessen van pastasaus, elk 720 ml.

polaroid-plasticfreejuly2020-melk-02

Een eerste bezoek

Mijn eerste bezoek was een aangename verrassing.  We wandelden het erf op en er kwam meteen iemand naar ons toe. Ze vroeg me wat ik nodig had en heel aarzelend zei ik: “Tis voor melk.”.  Ik gaf mijn flessen af en kreeg meteen de vraag waarvoor ik de melk ging gebruiken. “Havermoutpap?”, zei ik verbaasd. Toen bleek dat ze drie soorten melk had, rauwe melk, romige melk en karnemelk.

De beginneling in mij vond het allemaal best spannend. Toen ik liet weten dat het mijn eerste keer was kreeg ik meteen wat tips mee. De melk houdt zes dagen goed in de koelkast, maar wanneer ik de gewoonte heb om tijdens het ontbijten of tijdens de koffiepauze de melk op tafel te laten staan kan ik ze beter even koken, anders blijft ze maar twee dagen goed. De melk mag ik ook invriezen. Dus ik kan altijd een halve liter in de koelkast plaatsen en de rest invriezen.   Dat is iets wat ik in mijn achterhoofd ga houden. Het is altijd goed om wat achter de hand te hebben.

Toen de vrouw terugkwam stond me een beschamend momentje te wachten. Een van mijn flessen was stuk gegaan tijdens het vullen. Blijkbaar konden mijn flessen niet tegen de hitte van het steriliseren. Ik kreeg een fles van haar in de plaats. Ik zal dus toch even moeten investeren in melkflessen die hoge temperaturen aankunnen.

Een aangename verrassing er bovenop. Ook de aardappelen kan ik afhalen met mijn eigen verpakking. Mijn zoektocht naar plasticvrije melk heeft er dus voor gezocht dat ik voortaan ook afvalvrij aardappelen kan kopen.

polaroid-plasticfreejuly2020-melk-03

De eerste keer rauwe melk

Rauwe melk is iets wat je niet in de winkel kan kopen. Rauwe melk is melk die geen behandeling heeft ondergaan. Enerzijds is de mogelijkheid op schadelijke bacteriën groter, anderzijds bevat de melk veel meer stoffen die onze weerstand versterkt. Er is online heel wat te lezen over het al dan niet gebruiken van rauwe melk. Ik denk dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken of rauwe melk nu al dan niet gezond is.

Ik kan nu reeds niet begrijpen hoe ik ooit terug kan naar melk van het warenhuis. Rauwe melk is zoveel lekkerder. Het smaakt voller, het vult meer en ik kijk nog meer uit naar het ontbijt. Volgens mij is dit een geslaagde stap waar ik niet meer op terug kom. Dag petflessen, dag bewerkte melk… lang leve de rauwe melk.

Meer informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s