🐢 Gebak: Zelf maken of kopen

Gedurende de coronacrisis was het snel duidelijk hoe graag Vlaanderen bakt. De bloem was weken aan een stuk constant uitverkocht. Zelf bak ik eigenlijk niet zo graag, maar ik ben dan ook iemand die liever buiten leeft dan in de keuken.

bakken-cake

Waarom zelf bakken

Ik heb geleerd van een aantal dingen zelf te bakken. In de eerste plaats omdat ik te pas en te onpas lees dat het gewoonweg veel gezonder is. Wanneer je zelf bakt, kun je zelf kiezen welke suiker, boter, bloem en eieren je gebruikt. Je kunt zelf kiezen welke producten je toevoegt om de smaak aan te passen. Je kunt dan gaan voor plantaardige boter, rietsuiker en biologische eieren. Voor diegene die er aandacht voor heeft maakt het een groot verschil.

Wanneer ik mijn afval controleer dan moet ik toegeven dat er nog een andere reden is om zelf te bakken. Afval! In onze pmd-afvalzak vind ik heel wat verpakkingen van cake en koeken. Tegenwoordig is ieder koekje, ieder stukje cake omhuld met plastic. Ik snap dat men dit doet om voedselverspilling tegen te gaan, maar wat belast ons milieu het ergst? Ons overmatig gebruik van plastic of het weggooien van bedorven voedsel?

Een punt dat nog belangrijker is. Wanneer ik zelf bak merk ik dat de koeken van de winkel blijven liggen. Iedereen eet gewoon liever vers gebak. Koeken zijn in oorsprong gemaakt om lang mee te gaan. In het verleden ideaal voor reizigers. Wanneer het huis is gevuld met de heerlijke geur van gebakken koekjes, dan krijgen die niet de tijd om lang mee te gaan.

bakken-madeleine

Nieuwe motivatie

Naar aanleiding van ‘Plastic Free July’ wil ik een poging doen om bakken opnieuw hoger op het prioriteitenlijstje te zetten. Ik bakte vroeger iedere week, dus ik weet dat het doenbaar is. Het is gewoon een kwestie van een oude gewoonte opnieuw op te pakken. Geen tijd is geen excuus.

De vorige keer dat ik meedeed aan ‘Plastic Free July’ kreeg ik van een collega een boek, ‘Koekjesbijbel van Rutger van den Broek’. Daar staan nog veel te veel receptjes in die ik nog niet uitgeprobeerd heb. Dringend tijd om daar verandering in te brengen.

Ook dit jaar was er iemand aanwezig om me te motiveren. Mijn favoriete gebak is een Madeleine. Ik had een bakvorm voor cake, voor cupcakes, maar niet voor Madeleine. Mijn vrouwtje kocht me een bakvorm voor Madeleine… dus tijd om te experimenten staat plots heel hoog op de takenlijst.

bakken-ingredienten

De basis van gebak

Ik maak twee soorten deeg, beslag voor cake en kruimeldeeg voor koeken.

Cakebeslag is vrij eenvoudig wat betreft de verhoudingen. Van alle basisingrediënten evenveel. Typisch aan cakebeslag is dat het deels vloeibaar is.
Ik meng eerst de boter en de suiker tot het suiker is opgenomen in de boter. Voor een luchtige cake gebruik je boter op kamertemperatuur, voor vaste (zoals brownie) smelt je de boter. Het liefst gebruik ik rietsuiker dat gemalen is tot poedersuiker. Daarna voeg ik het eigeel toe en meng tot het eigeel volledig is verdwenen in de gesuikerde boter. Daarna meng ik de gezeefde bloem er voorzichtig onder. Het opgeklopte eiwit voeg ik als laatste toe en ik roer tot het volledig is opgenomen.
De baktijd is afhankelijk van de oven, bij onze oven is dat 50 minuten op 150 graden.

Voor koeken maak ik graag gebruik van kruimeldeeg. Dat deeg heeft eigenlijk geen vaste verhoudingen, daarom vind je zoveel verschillende recepten online. De hoeveelheid hangt af van welke ingrediënten je toevoegt.
Gemakkelijk is de 1-2-3-verhouding. Evenveel suikers als ei. Dubbel zoveel boter als suiker. Dubbel zoveel bloem als boter.
De bereiding gebeurt net iets anders. De bloem, het opgeklopte ei en de suiker worden eerst gemengd. Daarna pas de boter. Als het resultaat knapperig mag zijn gebruik je kouder boter en laat je na het kneden het deeg opnieuw harden in de koelkast in een gesloten verpakking. Daarna kun je het uitrollen, op een worst rollen en stukjes afsnijden of gewoon met een lepel opdelen in verschillende bollen.
De baktijd is korter en de oven warmer. Bij mijn oven tussen de 12 en 15 minuten op 180 graden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s