🐢 Kaas kopen en bewaren

Naar aanleiding van ‘Plastic Free July’ controleerde ik de inhoud van onze pmd-afvalzak. Daar zaten heel wat verpakkingen in van kaas. Ik onderzocht waarom onze kaas verpakt is in plastic en bekeek of ik dat in tijden van Corona kan veranderen.

kaaswarenhuis

Verpakking

In het warenhuis valt het meteen op. Vlees, vis, kaas, gesneden groenten en vleesvervangers zijn verpakt in een laagje plastic. De enige uitzonderingen die ik zie zijn zachte kazen zoals Brie en Camembert, die zijn verpakt in een papiertje met een laagje paraffine. Waarom is ons voedsel zo bewaard?

Als consument gaan we liefst één keer per week naar de winkel. We hebben daardoor een voorkeur voor eten dat minstens een week vers blijft in de koelkast. Om dat te kunnen bereiken zijn wetenschappers constant op zoek naar de ideale folie (1). Een verpakking dat voorkomt dat voedsel uitdroogt, het voedsel laat ademen, het rijpingsproces tegenhoudt en bovenop nog eens bacteriedodend werkt.

Er zijn op dit ogenblik twee folies populair om ons voedsel te beschermen tegen uitdroging, en vocht. Dat zijn pvc-folie en polyetheen (2). Beide folies hebben hun voor- en nadelen. In essentie komt het verschil hier op neer: “Rood vlees met polyetheen erover is na twee dagen grijs, met pvc pas na vier dagen. (2)”.

Daarnaast worden levensmiddelen, zoals kaas, vaak vacuüm verpakt. Hiervoor wordt “kooldioxide (CO2), stikstof (N2) en zuurstof (O2) (3)” toegevoegd. Kooldioxide voorkomt de groei van bacteriën en schimmels. Stikstof vervangt de lucht. Zuurstof voorkomt verkleuring.

Dilemma

De manier waarop onze levensmiddelen verpakt zijn zorgt er dus enerzijds voor dat we minder vaak naar de winkel moeten, anderzijds verspillen we minder voedsel door de ruime bewaartijd.

Bewaartijd kaas

De afgelopen jaren stelde ik meermaals vast dat ik eigenlijk van heel veel zaken niet weet hoe ze er uitzien wanneer ze bedorven zijn. Ik maak deel uit van een generatie die niet moest kijken naar of ruiken aan voedsel om te weten of het nog eetbaar was. Nu ik probeer mijn afval te beperken ervaar ik dat als een handicap.

Ik weet hoeveel kaas ik per week ongeveer gebruik en dat toont zich in mijn aankoopgedrag. Ik weet perfect hoeveel sneden en hoeveel gram ik moet bestellen. In het warenhuis kijk ik of het product goed blijft tot mijn volgende aankoopdatum… maar bij een slager of kaashandel staat er geen vervaldatum op mijn kaas. Toch heb ik nog nooit bedorven kaas in de koelkast gevonden.

Wanneer ik online informatie zoek over de beste bewaarmethodes voor kaas dan kom ik slogans tegen zoals: “Je deed het altijd al verkeerd.” of “Zo doe je het als een pro!”. Dat maakt me meteen al achterdochtig. Het voelt alsof men mij reclamefolders voor koelkasten in de hand duwt.

Hoe komt dit? Kazen worden vaak gerijpt bij een temperatuur tussen de 12 en 15 graden en een vochtigheidsgraad van ongeveer 85% (3). De schimmels die zorgen voor de rijping groeien niet meer bij een vochtigheidsgraad van ongeveer 70%. Bij een temperatuur lager dan 10 graden zal de meeste kaas niet meer rijpen. Enkel blauwschimmelkaas vormt hier een uitzondering. Bij een temperatuur lager dan 7 graden droogt kaas uit.

Een koelkast is dus van essentieel belang wanneer je kaas lang wil bewaren. Maar wat is lang? Harde kazen zoals Parmezaan, kan je ongeveer zes weken bewaren. Half harde kazen, zoals Gouda, Gruyère en abdijkaas, drie weken. Zachte kaas, zoals Brie en Camembert, een week.

De hamvraag

Het is dus maar de vraag of al die verpakking, die misschien ideaal is voor vlees, ook nodig is wat betreft kaas.

kaaskaashandel

Alternatieven

In een kaashandel wordt kaas meestal verpakt in vershoudfolie of kaaspapier. Kaaspapier is eigenlijk een stukje papier met aan de binnenkant een laagje om vocht tegen te houden. Dat laagje kan plasticvrij opgebouwd worden met bijenwas of candelilla wax. Winkels met een duurzaam aanbod verkopen bijenwasdoeken als alternatief voor vershoudfolie.

Bijenwasdoeken zijn stukjes stof, liefst biologisch gemaakt, die gedrenkt zijn in bijenwas, jojobaolie en soms hars. De doeken worden verkocht in verschillende afmetingen en zelfs, net als vershoudfolie, op rol. Je kan de doeken na gebruik afwassen met koud water en hergebruiken.

De doeken gaan, afhankelijk van hoe intensief je hen gebruikt, zes maanden tot een jaar mee. Ze ruiken dan niet meer fris en je voelt dat de doek niet meer volledig bedekt is met was. Wanneer ze gemaakt zijn van biologisch katoen kan je ze composteren of je kan beslissen de stof te reinigen en opnieuw te drenken in was.

Persoonlijk vind ik bijenwasdoeken ideaal voor harde en half harde kazen. Aangezien een bijenwasdoek enkel gewassen mag worden met koud water wil ik liever geen rijpende brie op mijn doeken. Er zijn mensen die de doeken wassen met afwasmiddel, maar dan kan je niet voorkomen dat zeepresten zich vasthechten aan de bijenwas.

kaasrasp

En de uitdaging?

Op dit ogenblik mag ik in mijn regio nergens eigen verpakkingen gebruiken. Onderzoek heeft aangetoond dat COVID-19 mogelijks overleeft op materie. Winkeliers nemen geen risico en dat is begrijpelijk. De bijenwasdoeken liggen klaar in de kast en we gaan zeker proberen de doeken zelf te maken.

Door mijn kaas aan te kopen bij een kaashandelaar beperk ik de hoeveelheid pvc-folie in onze koelkast. Die folie is er eentje die we best met wat argwaan bekijken. Onderzoek toont aan dat er weekmakers zitten in die folie, die reeds teruggevonden zijn in ons bloed en die hormoonverstorend blijken te zijn.

Mijn partner kocht me een kaasrasp waarmee ik op eenvoudige manier mijn gemalen kaas zelf kan maken. Ik koop voortaan mijn jonge kaas en parmezaan in blok bij de kaashandel. Zo kan ik de kaas langer bewaren en indien nodig, zelf gemalen kaas van maken om in te vriezen. Ingevroren kaas blijft maanden goed. Die kaas is dan niet meer lekker als beleg maar perfect om te verwerken in warme maaltijden.

  1. ‘Nanofolie’ houdt voedsel langer vers
  2. Huishoudfolie
  3. KAAS(W)ETEN(SCHAP)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s