📖 Wanneer heb je genoeg?

Regelmatig zien we in de media verschijnen dat de Scandinavische landen op vlak van ‘geluk’ hoog scoren in de statistieken. Ze zitten, samen met Nederland en Zwitserland, meestal in de top tien. Als Belgen mogen we niet klagen, we zitten ook altijd in de top 20. Het kan achter geen kwaad om af en toe eens te gaan kijken bij onze noorderburen.

‘Lagon’ is een typisch Zweeds woord dat het best vertaald kan worden als ‘precies goed’. Het vormt de basis van de Zweedse cultuur. Het woord is moeilijk exact te vertalen omdat de betekenis deels bepaald wordt door de persoonlijk noden van een mens en deels bepaald wordt door wat algemeen aanvaard is binnen een gemeenschap of maatschappij.

  • Wanneer heb je genoeg geslapen?
  • Wanneer heb je genoeg gegeten?
  • Wanneer heb je genoeg gedanst?
  • Wanneer heb je genoeg inkomen?
  • Wanneer heb je genoeg gewerkt?
  • Wanneer heb je genoeg spullen?

Al deze vragen worden in boeken en online beantwoord alsof het een exacte wetenschap is. Maar dat is het uiteindelijk niet. Ieder van ons zal op minstens een van die vragen een antwoord hebben dat afwijkt van datgene wat algemeen aanvaard is. Wanneer we inzien dat de antwoorden niet zomaar vastliggen kunnen we op zoek gaan naar onze eigen waarheden en ons eigen ritme.

Eenvoudig leven door te kiezen voor ‘precies genoeg’ brengt rust, balans en ruimte. Door doorgaans te leven op de grens van het perfecte evenwichtspunt krijg je de kans verbonden te zijn met jezelf en anderen. Alles kan, niks moet, maar doe het wel met mate. Het is een uitspraak die ik in Vlaanderen vaak hoor wat betreft onze genotsmomentjes. Het is een mentaliteit die we ook moeten ontwikkelen voor alledaags handelingen en spullen.

De kerngedachte is dat je jouw leven uitbouwt tot precies datgene wat je nodig hebt. Niet te veel, niet te weinig. Een levensstandaard die ruimte geeft voor creatieve uitbarstingen en momenten van bezinning, die ruimte geeft aan productieve arbeid en ontspannende vrije tijd. Een manier van leven dat geluk en voldoening met zich meebrengt.

Het mooie aan deze levensfilosofie is dat dit wel eens de juiste leidraad kan zijn om te overleven in onze consumptiemaatschappij. Hoe verkleinen we onze ecologische voetafdruk zonder het gevoel te hebben dat we zaken moeten opgeven? Hoe maken we gebruik van de grondstoffen die de aarde ons schenkt zonder die aarde uit te putten. Als iedere van ons een beetje meer ‘lagom’ gaat leven, is een positieve ommekeer mogelijk.

Anna Brones beschrijft in haar boek ‘Leef Lagom’ een aantal thema’s die de moeite waard zijn om over na te denken. Op een filosofische, maar ook praktische manier bespreekt ze onderwerpen zoals werk, vrije tijd, het huis, het gezin, gezondheid, voeding, milieu. Het is een klein boek dat vlot lees en aanleiding geeft tot nadenken over je eigen aanpak en ervaringen.

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s