De koelkast na feestdagen

52 weken duurzaam start het nieuwe jaar met een passend thema. Hoe vol zit jouw koelkast na feestdagen? Heb je te veel gekocht? Heb je restjes bewaard of heb je alle kliekjes weggegooid?

De uitdaging

Gooi de restjes niet weg, maar verwerk ze de komende dagen in gerechten. Neem van de gelegenheid gebruik om de koelkast en diepvries te controleren op zaken die dringend op moeten.

Ik vind het best een leuk idee om het opruimen van de koelkast en de diepvries systematisch na feestdagen te doen. Persoonlijk merk ik dat we op feestdagen te laat eten en daardoor de dag erna bitter weinig energie hebben. Daarnaast vind ik het ook wel leuk om te merken of we er in geslaagd zijn de verleiding van overvloed te weerstaan.

Onze koelkast

Koelkast

Binnen ons gezin hebben we besloten het niet te bombastisch aan te pakken. De koelkast puilt dus niet echt uit. Er staan vier doosjes in met restjes en die belanden deze week nog op ons bord.

Zoals heel wat mensen heb ik uiteraard een aantal zaken gekocht die ik niet heb gebruikt. Met kerst wou ik frietjes maken van Berloumi en met nieuwjaar wou ik een tapenade maken van olijven. Uiteindelijk beslist dat er genoeg hapjes waren. Beiden blijven echter nog lang goed.

In de diepvries

Maaltijden in de diepvries

In de winter zit de diepvries meestal vol met soep en soepgroenten. Dat is nu niet anders. De winter is nog maar begonnen, dus daar zijn we nog wat zuinig op. Die opruimronde komt met Pasen wel. Toch is het interessant om eens te bekijken of we de oogst van vorige herfst niet zijn vergeten.

We hebben een vak met maaltijden, maar dat zijn niet echt restjes. Wanneer we iets klaarmaken wat veel tijd vraagt maken we automatisch extra. Op die manier kunnen we twee keer genieten van een gerecht.

Restjesdag

Ik vind het best een grappige benaming. Restjes die een volwaardige maaltijd zijn bewaren we in de diepvries. Dat is voor mij fastfood. Een verwennerij voor op drukke werkdagen. Restjes die zelfs niet geschikt zijn als voorgerecht eten we gewoon op bij de boterham.

Hoe restjes verwerken

Restjes mag je in de koelkast twee tot drie dagen, in de diepvries drie maanden bewaren. Dat doe je best in een potje dat goed afsluit. Het is belangrijk dat je warme restjes eerst een uurtje laat afkoelen. Zo voorkom je dat de koelkast extra moet gaan koelen.

Hoe je de restjes daarna serveert hangt van het gerecht af. Koud bij de boterham, warm als voorgerecht of indien er genoeg is als hoofdgerecht.

Mijn favoriete gerechten met restjes

Restjes verwerken in roerei

Roerei

Ik maak roerei zoals anderen quiche maken. Wanneer ik onverwachts zin heb in een warme maaltijd doorpluis ik de koelkast op zoek naar resten van groenten. Champignons, prei, paprika of tomaat zijn mijn favorieten. Geen fan van eitjes… pizza kan ook.

Toast met gegrilde groenten

Echt fastfood voor in de winter. Is het brood al een beetje aan het uitdrogen, dan maken we er toast van. Zijn er dan ook nog rauwe of gekookte groenten aanwezig dan grillen we die voor op het brood.

Wokken

Niks zo handig als een wok om verschillende groenten samen te verwerken tot een lekker wok. Wat pasta van tarwe, spelt of rijst bij en het geheel is compleet.

Broodbeleg

De Italiaanse pesto en Franse tapenade zijn sausje die vaak inspiratie geven voor het maken van broodbeleg. Combineer oude kaas, olijfolie, groenten (al dan niet gegrild), pitten of noten om zelf heerlijk broodbeleg te maken.

Handige tips

Boodschappenlijst
  • Koop zo vaak als mogelijk onbewerkt, lokaal en seizoensgebonden. Dat voedsel bewaart langer en mogelijk bederf kun je beter waarnemen.
  • Boodschappenlijstjes niks voor jou? Neem een foto van het koelvak voor je naar de winkel gaat.
  • Leer jouw eetgewoontes en die van je huisgenoten kennen zodat je perfect weet hoeveel eten je in huis moet halen.
  • Weet je op voorhand dat je de eerst komende dagen geen restjes gaat opeten? Vries ze in dat verlengt de houdbaarheid.
  • Zelf hebben we één vak in de diepvries voor restjes, vakje vol… tijd voor restjes.
  • Schrijf de datum van invriezen op de bakjes en maak er de gewoonte van om nieuwe bakjes achteraan te zetten. Zo kom je niet tot onaangename verrassingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een eigen blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: