Hoe ging het in 2020?

Heb je het ook al ervaren? Midwinter is achter de rug, we zijn halverwege de duistere periode van het jaar. De zon wint aan kracht en we mogen iedere dag weer ervaren dat de nachten iets korter worden. Traditioneel de periode dat we gaan dromen over de zomer en alle wensen en verlangens die daar bij horen.

Ik merk dat heel wat bloggers even terugblikken. Aangezien we midden in een pandemie zitten en allen wel wat aanmoediging kunnen gebruiken heb ik besloten die trend te volgen. Wat waren mijn succesverhalen van 2020, waar heb ik de dans gemist?

Welke nieuwe gewoontes ontstonden er?

Ik bewandel dit pad nu voor het zesde jaar. Wanneer ik om me heen kijk heb ik niet het gevoel dat er veel veranderd is. Op die momenten is het best een goed idee om even stil te staan bij de kleine momentjes die op lange termijn best wel een groot verschil maken.

Collage kruidentuin, wilgentakken, snijplankjes

Placemats

Ik trok mijn stoute schoenen aan en besloot dat de placemats vervangen moesten worden door placemats van kurk en een bijhorend snijplankje. Een week na aankoop waren de placemats van kunststof verleden tijd en niemand die er nog aan denkt terug te keren naar de oude gewoonte.

Glazen flessen

Toen ik wegens gezondheidsredenen geen kraantjeswater meer mocht drinken wist iedereen in huis dat plastic flessen geen optie voor me waren. Mijn vader trok bezorgd naar een drankencentrale en vond daar water in glazen flessen. Het bleek een schot in de roos want niet alleen zijn glazen flessen goedkoper, vier op de vijf mensen in ons gezin drinken nu geen water meer uit plasticflessen.

Vaste conditioner

Ik had al heel wat tegenstrijdige berichten gelezen over de terugkeer van zeep in vaste vorm als alternatief voor haarverzorging. Ik zat nog te zeer in de twijfelzone om er zelf aan te beginnen. Toen ik van robyne.eu een conditioner bar mocht reviewen was ik meteen fan. Zo eenvoudig in gebruik, zachte frisse geur en na het uitspoelen kon ik voelen dat mijn haar glad was. Rest me nog op zoek te gaan naar een zeperij in de buurt die conditionerbars maakt.

Kruidentuin

Ik drink graag thee, meestal een infuus van kruiden. In de lente van 2020 zijn we begonnen met het aanleggen van een eigen kruidentuin. Het maakt me bewust van mijn verbruik en de oppervlakte die we binnen onze huidige consumptietrend nodig hebben om zelfvoorzienend te leven. Wanneer je zelf kruiden kweekt en oogst besef je hoe laag de opbrengst soms is vergeleken met de inspanningen en de hoeveelheid grond die je daarvoor inpalmt.

Lokaal kaas kopen

In een poging plasticvrij kaas aan te kopen ben ik gestopt met kaas kopen in het warenhuis. Wekelijks ga ik nu naar de lokale kaashandelaar. Het ganse gezin was onmiddellijk verslaafd. Over smaak valt niet te twisten, maar deze is wel heel duidelijk. Verse kaas van bij de kaashandel is veel lekkerder. Helemaal afvalvrij ben ik nog niet. In de kaashandel maakt men gebruik van vershoudfolie en die zit reeds rond de kaas in de kaastoog.

Herinrichting tuin

De afgelopen jaren werd er tijdens de hittegolven vaak gediscussieerd over het koeler houden van onze leefomgeving door gebruik te maken van meer natuurlijke materialen en veel groen. In 2020 heb we de tuin heringericht.

Ondanks dat we een gesloten binnentuin hebben heb ik gekozen voor een omheining van wilgentakken. De stenen muur van onze buren werd in de zomer verschrikkelijk warm. Het hout voelt veel koeler aan en bovendien is het ook veel mooier. Een stuk verharding werd afgegraven en beplant met kruiden en twee leibomen! Ik ben trots op onze kersenbomen en ik hoop dat ze het goed gaan doen.

Daarnaast hebben we het dak van onze tuinkast en stal vernieuwd. Beiden zijn gebouwd om een groendak op te bouwen. De tuinkast is reeds begroeid en dient wat als proefproject voor onze stal. Als alles goed gaat starten we dit jaar ook met de begroeiing op de stal.

Compostzakjes

Het composteerbaar keukenafval in een container gooien stuitte hier dikwijls op protest. Het trekt veel insecten en slakken aan. De afvalintercommunale bracht composteerbare zakjes op de markt die in de gft-container mogen. De zakjes zijn een succes. Er staat een vuilbakje met zo’n zakje op het aangerecht en op het einde van de dag knopen we het dicht vooraleer in de container te gooien. We hebben nu veel minder last van insecten en ongewenste geuren. Het is voor iedereen een automatisme geworden.

Koude sauzen in glas

Ik heb een aantal jaren het voorbeeld moeten geven, maar de ommekeer is binnen. De koude sauzen komen hier voortaan alleen nog binnen in glazen potten. Jammer genoeg moet ik soms wel naar een groter verdeelpunt om de saus aan te kopen, want het aanbod in glas is op de gemeente beperkt. Gelukkig bewaren die zaken vrij lang en kan ik meteen aankopen voor een gans seizoen.

Wat is er mislukt?

Wanneer je nieuwe producten uitprobeert of nieuwe gewoontes moet aanleren gaat het al eens fout. Vooral wat producten betreft kan ik flink balen, want wat doe ik met die nieuwe aankoop? Gelukkig bleef het aantal miskopen dit jaar beperkt.

Collage groentepakket, koekjes, melk

Melk van bij de boer

Ik heb geprobeerd om melk te kopen bij de boer. Ik kreeg het heel moeilijk in mijn schema. De boerderij ligt nooit op mijn route. Bovendien werd ik vaak geconfronteerd met moeilijkheden zoals melk die zuur werd omdat de lucht statisch geladen was, melk die niet op tijd op was of geen melk meer hebben voor ik terug naar de boer kon. Ik blijf het jammer vinden omdat verse melk echt wel veel lekkerder is. Ik zie me sneller melk schrappen uit mijn dieet dan dit te laten slagen.

Gebak plasticvrij kopen

Er gaat geen dag voorbij zonder dat er een koekje in mijn maag verdwijnt. Voor corona bracht ik gebak mee uit de afvalvrije winkel. Ik moet dringend over die drempel heen, terug inkopen doen op mijn vertrouwde plekjes.

Wattenstaafjes

De wattenstaafjes in huis zijn reeds plasticvrij. Toch word ik af en toe geprikkeld om een duurzaam alternatief te kopen. Paar jaar geleden had ik een oorlepeltje gekocht, maar dat bleek niet echt een succes. Een oorlepeltje blijkt eerder iets voor mensen met droog oorsmeer. In 2020 kocht ik een herbruikbaar wattenstaafje. Wat het gevoel betreft, even zalig als een gewoon wattenstaafje, maar het reinigt mijn oren niet echt.

Groentepakket

Corona leek het ideale moment om mijn gezin kennis te laten maken met een groentepakket van de lokale boer. Niet vrij kunnen kiezen wat we eten en hoeveel we eten bleek geen succes binnen ons gezin. Na zes maand heb ik het abonnement opgezegd. We kopen seizoensgebonden en waar mogelijk van lokale boeren, maar blijven vasthouden aan een vrije keuze.

Tandpasta

Ik ben nog steeds op zoek naar een goede tandpasta die niet in een tube zit. Ik probeerde voorheen reeds de tandpasta van Lamazuna op een stokje, de denttabs en zelfs een miswak. Ik vond ze allen aangenaam in gebruik, maar de tandverkleuring die ik krijg door koffie te drinken stapelde zich op. In 2020 kocht ik tandpasta in een glazen potje van Ben & Anna, ook dat bleek geen succes. Ik vrees dat de overgang pas zal lukken wanneer ik geen koffie meer drink.

Wat brengt 2021?

Een glazen bol zou handig zijn, maar die hebben we niet. Toch wil ik mezelf met deze post een plekje geven om naar terug te komen. Ik wil in 2021 opnieuw deelnemen aan Meiplasticvrij, Plastic Free July en neem reeds deel aan 52wekenduurzaam. Ik hoop dat die uitdagingen mij een boost geven om nog duurzamer te gaan leven. Daarnaast blijf ik me actief inzetten voor de trage wegen in ons dorp en het voorkomen en opruimen van zwerfvuil.

6 gedachtes over “Hoe ging het in 2020?

      1. Ik gebruik ze zelf ook. Het is even wennen, maar nu vind ik het prima. Ik drink ook koffie, maar heb niet het idee dat mijn tanden harder verkleuren met het gebruik van die poetstabletten. Maar ik heb sowieso niet hele witte tanden, dus dat valt dan ook niet zo op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s