🍃 Kom in beweging

Na al dat eten van de afgelopen week is het tijd om te bewegen. Bewegen in de ruimste zin van het woord. Verzorg je jezelf nog goed nu door de pandemie alle sportcentrums en wellnesscentra dicht zijn? Overbrug je korte afstanden nog steeds te voet of met de fiets nu het zo koud is buiten? Neem je de tijd om de natuur om je heen te verkennen en er contact mee te maken?

De uitdaging

De uitdaging van deze week is heel ruim. Zoek naar manieren om meer te bewegen en op hetzelfde ogenblik te zorgen voor jezelf, je naaste en de natuur. Besluit om alle trajecten binnen jouw gemeente te voet te doen. Heb je in het weekend de tijd voor een coronawandeling, neem dan een zakje mee om zwerfvuil op te ruimen. Probeer iedere dag wat van sport te doen, samen met je collega’s een loopgroepje oprichten in Strava, iedere dag 10.000 stappen met je hond, dansen op je favoriete muziek met je partner, twister met de kinderen. Ga iedere dag naar buiten voor een kleine wandeling, neem je fototoestel mee, leg de mooiste plaatjes vast, leer de planten en dieren in jouw buurt kennen. Bedenk waar jij nog een uilenkast zou willen hangen, bomen planten of inheemse kruiden zaaien.

Beweging, fysiek, maar ook mentaal en gevoelsmatig. 52wekenduurzaam daagt je uit om even na te denken over de reden waarom jij duurzamer wil leven. Welke wereld wil je voor jezelf en je nakomelingen? Wat is jouw nalatenschap?

Waarom wil ik duurzamer leven?

Wandelpad

Twintig jaar geleden zag ik voor het eerst een filmpje over de slachting van zeehonden voor hun pels. De beelden waren zo gruwelijk dat ik van de ene dag op de andere vegetariër werd. [1] Toen ik online en in boeken zocht naar informatie ging een nieuwe wereld voor me open. Er zit een confronterend verhaal achter ons consumptiegedrag. Wanneer we producten aankopen in de winkel dan zijn we ons vaak niet bewust van de ware impact op onszelf en de wereld.

“Als het zo slecht is moeten ze de verkoop maar verbieden.”, is een uitspraak die ik vaak hoor. Toch heb ik de indruk dat men deze uitspraak eerder misbruikt om zelf zorgeloos door het leven te kunnen gaan. We kunnen de verantwoordelijkheid voor het aanbod in de winkel niet constant bij de overheid leggen. De economie blijft draaien door de wet van vraag en aanbod. En die vraag… dat is de verantwoordelijkheid van de consument.

Ik kan niet genieten van een boterhammetje met smeerbare pasta wanneer ik weet dat palmolie zorgt voor massale ontbossing, ontheemding van inheemse volkeren en het verdwijnen van het leefgebied van nu reeds met uitsterven bedreigde diersoorten. [2] Ik kan niet trots zijn op mijn nieuwe aankoop van plastic wanneer ik besef dat die ooit in zee terechtkomt, afbreekt tot kleine deeltjes om vervolgens, via de kringloop, terecht te komen in ons voedsel, ons lichaam. [3]

Ik wil duurzamer leven omdat ik besef dat verandering begint bij mezelf. Liever een eenzame voortrekker dan iemand die achteraan op de kar springt. Ik wil niet wachten op het kleine wonder dat ons uit de nesten haalt. Ik wil deel uitmaken van de oplossing zonder de last van de wereld op mijn schouders te dragen. Verduurzamen in plaats van duurzaam, klein verschil wat woordkeuze betreft, maar zo’n groot verschil op vlak van leefbaarheid en levensvreugde.

Wat brengt mij in beweging?

Graffiti

Afgelopen week had ik een inspirerend gesprek met een graffiti artiest. Hij was aan een tekening bezig maar aarzelde nog wat over de afwerking. Hij wilde zich laten inspireren door de stad. Ik vroeg hem of werken in de drukte van de stad hem die inspiratie bracht. “Dat kan in je voor- en nadeel werken. Wanneer ik nadenk over een ontwerp of niet geheel tevreden ben over het resultaat laat ik me inspireren, maar eens ik aan het werk begin sluit ik me af van de buitenwereld.”

Dat beschrijft in essentie een beetje wat mij in beweging brengt. De verbondenheid met mijn omgeving zorgt er voor dat ik in beweging kom en in beweging blijf, maar eens in beweging laat ik mijn creatieve brein het roer overnemen. Een gezond evenwicht vinden tussen je laten inspireren en je eigen pad volgen.

Hoe combineer ik dat dan met mijn zoektocht naar duurzamer leven? Ik laat mij inspireren door mensen die hetzelfde pad bewandelen en zoek daarna uit of ik dat ook kan realiseren in mijn eigen leefwereld. Meestal gaat het met vallen en opstaan, maar wanneer de mensen om me heen mee gaan in het verhaal dan is de ommekeer snel een nieuwe routine.

In Facebookgroepen merk ik dat mensen vaak vechten met het feit dat ze alleen staan op hun pad. Ik heb ervaren dat het geen zin heeft om te prediken voor mensen die niet willen horen. Wanneer jij je constant ergert aan het gedrag van anderen, gefrustreerd loopt omdat anderen niet mee willen in je verhaal, dan gaan anderen je mijden. Inspireer en volg je eigen pad.

Referenties

  1. Canadese zeehondenslachting https://www.peta.nl/blog/8-dingen-die-je-moet-weten-over-de-canadese-zeehondenslacht/
  2. Palmolie https://wwf.be/nl/palmolie/]
  3. Plastic https://theoceancleanup.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s