♻️ Kaarsresten recycleren

Heel wat mensen gooien kaarsresten bij het restafval, maar wist je dat die resten perfect recycleerbaar zijn? Je kunt ze zelf recycleren of naar het containerpark brengen. Er zijn kaarsenateliers die van de apart ingezamelde kaarsresten nieuwe kaarsen maken.

Vzw De Vlaspit

De Vlaspit is een vzw in Scherpenheuvel opgericht in 1997 door een voormalige bankdirecteur in samenwerking met de kerkfabriek. Het kaarsenatelier verwerkte in die tijd de kaarsresten van de basiliek. Tot op heden is dit nog steeds de kernactiviteit van de sociale werkplaats. Werknemers leren er kaarsen maken op ambachtelijke en machinale wijze. Hun voornaamste doelstelling is mensen opleiden en ze voldoende werkervaring geven om door te stromen naar een andere job. Ze hebben naast het kaarsenatelier ook een kurkatelier, eetcafé, groen- en poetsdienst en een administratieve dienst.

In België zijn een honderdtal bedrijven erkend als sociale werkplaats. Dat zijn bedrijven waar mensen die langdurige werkloos zijn terug werkervaring kunnen opdoen. Meestal zijn het mensen die geen diploma hebben, langdurig ziek zijn geweest of door fysieke of mentale beperkingen nood hebben aan een veilige werkomgeving. 20% van de arbeidsplaatsen binnen de sociale economie zijn in de sector natuur- en groenonderhoud, 30% in kringloopcentra. Vzw De Vlaspit is één van die erkende sociale werkplaatsen.

In 2006 begon het atelier met het machinaal maken van tuinkaarsen. Sedert 2009 recycleren ze jaarlijks meer dan 50 ton paraffine. Deze kaarsresten worden opgehaald bij recyclageparken en kringwinkels. Het eindproduct is de tuinkaars ‘Recy-candle ‘ die voor 100% uit gerecycleerde materialen bestaat. De industriële productie van kaarsen is een activiteit met harde concurrentie. Daarom blijft het bedrijf inzetten op zowel de artisanale kaarsen als de tuinkaarsen die machinaal gemaakt zijn.

Zelf kaarsresten recycleren

Wanneer ik lees dat er jaarlijks 50 ton kaarsresten wordt opgehaald via kringcentra en recyclageparken dan vraag ik me af hoeveel er nog in het restafval terechtkomt. Het dubbele? Dat is best jammer. Kaarsen zijn meestal gemaakt van paraffine en dat is een petroleumproduct, een grondstof waar we bedachtzaam moeten mee omgaan. Bovendien is kaarsvet één van de weinige producten waar nauwelijks iets verloren gaat tijdens het recycleren. Het is zonde om deze resten bij het restafval te gooien.

Voor het recycleren van kaarsresten tot nieuwe kaarsen heb je eigenlijk niet zoveel nodig. Je kunt alles aankopen in een hobbywinkel, maar voor het maken van een eenvoudige kaars heb je de meeste zaken vaak al in huis.

De te volgen stappen zijn eenvoudig:

  • Onzuiverheden verwijderen
  • Kaarsvet smelten
  • Wiek vasthechten
  • Kaarsvet in mal of houder gieten
  • Rustig laten uitharden

Onzuiverheden

In kaarsresten zitten meestal onzuiverheden zoals stukjes lont en verbrandingsresten. Normaal giet men de gesmolten kaarsresten door een kaasdoek om die resten op te vangen. Aangezien die doek daarna niet meer proper te krijgen is en bij het restafval moet doen wij het anders. We smelten ons kaarsvet in water. De meeste onzuiverheden zakken dan naar de bodem en bij het uitharden vormt het kaarsvet een laag bovenop het water. Als er dan nog onzuiverheden in het kaarsvet zitten dan hangen die onderaan aan het vet. Na het uitharden kun je die heel eenvoudig weg schrapen. Daarna smelten we het kaarsvet nog eens in een au bain-marie.

Een lont en een mal

Kaarsen maken

Een lont voor een kaars is een touw van gevlochten katoen gedompeld in paraffine. De breedte van de lont is afhankelijk van de breedte van de kaars.

Wanneer je een mal gebruikt is er meestal onderaan een gaatje om de lont door te halen. Wij gebruiken geen mal. Een mal is niet recycleerbaar en bovendien moet je die mal inspuiten met een speciaal product om te voorkomen dat het kaarsvet in de mal blijft vast hangen.

Je kunt een mal maken van een leeg potje yoghurt of drankkarton, maar dan moet je de temperatuur van jouw kaarsvet kunnen meten, plastic smelt bij 80 graden. Ik hou het houdertje van mijn kaars en verder gebruiken we ijzeren doosjes die we recupereren van verzorgingsproducten.

De lont vestigen we onderaan vast met een dun laagje kaarsvet. Eens dat begint op te harden vullen we de rest van de kaars.

Bovenaan houden we de lont van de kaars vast met een wasspeld.

Kaars

Het recycleren van kaarsresten is dus niet zo moeilijk en een ideale hobby voor tijdens de wintermaanden.

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s