🍃 Cool challenge

Ben je dit jaar al gestart met meer bewegen? Dan is het nu de tijd om het immuunsysteem een boost te geven. Wist je dat douchen met koud water te vergelijken is met sporten? Je kunt het lichaam minder gevoelig maken voor temperatuurschommelingen en je weerstand versterken door de ochtend te beginnen met een koude douche.

De uitdaging

Hoe lang sta jij onder de douche? Hangt jouw badkamer vol stoom na die heerlijke warme douche of geniet je van een verfrissende koele afsluiter? De organisatoren van #52wekenduurzaam moedigen ons aan om koud douchen uit te proberen.

Cool challenge

Geert Buijze onderzocht in 2015 of mensen minder snel ziek worden wanneer ze koud afdouchen. Na afloop bleek dat 30 seconden koud afdouchen voldoende is om minder snel ziek te worden. Het ziekteverzuim onder de 3018 deelnemers daalde met 29%. Volgens Geert Buijze is koud afdouchen vergelijkbaar met sporten. Zijn koudedouche-onderzoek kwam er naar aanleiding van een ontmoeting met Wim Hof. [1]

Wim Hof is een Nederlander die bekend werd onder de benaming The Iceman. Hij ontwikkelde een eenvoudige methode om mensen minder gevoelig te maken voor koude temperaturen. Zijn techniek wordt sedert 2007 door verschillende instituten wetenschappelijk onderzocht. Ook al blijft het voor de meeste wetenschappers een raadsel, het blijkt te werken, niet enkel bij hem, maar ook bij zijn leerlingen. [2]

Het is nog niet volledig duidelijk welk gedeelte van zijn techniek zorgt voor een boost van het immuunsysteem. Is de confrontatie met koude, de ademhalings- of de yogatechnieken? Thermofysioloog Hein Daanen (Vrije Universiteit) heeft er zo zijn eigen visie op.

En ook Peter Brems, journalist bij de VRT schreef een interessant en uitgebreid artikel over koud douchen en ijsbaden. Wat me vooral boeit aan zijn artikel is het stukje van professor Jan Bourgois. Hij verklaart de positieve effecten van confrontatie met koude met het begrip ‘cross-adaptatie’. Een vrij nieuw begrip dat het volgende betekent: blootstelling aan de ene vorm van stress maakt je lichaam ook beter in de omgang met andere vormen van stress. [3]

Wisselbaden

Een van de dingen die ik tijdens de pandemie het meeste mis zijn wel mijn wekelijkse bezoekjes aan de sauna. Het nemen van wisselbaden is me dus niet vreemd. Heerlijk genieten van de warme lucht in de sauna om vervolgens het lichaam helemaal wakker te maken met een afkoelslang en dompelbad. Die wekelijkse bezoekjes aan de sauna zorgden er voor dat ik in de winter veel minder last had van de koude, vochtige lucht.

Koud douchen zonder mijn lichaam eerst door en door op te warmen… dat vind een koukleum zoals ik maar niks. Toch werd ik in 2019 door mijn partner aangemoedigd om koud af te douchen. Ze verzekerde me dat ik minder gevoelig ging worden voor de koude. Ik kan me eigenlijk niet meer herinneren wanneer ik opnieuw gestopt ben met koud afdouchen. Wat ik, nu ik er op terugkijk, wel besef is dat ik in die winter veel minder ziek was dan de jaren ervoor. Tijd om een oude gewoonte terug nieuw leven in te blazen.

Wim Hof Method

Bij de Wim Hof Method ga je jouw lichaam aan de hand van ademhalingsoefeningen voorbereiden op de confrontatie met koude. Iedere ochtend een ademhalingsoefening opgevolgd door een koude douche.

Bij de meeste ademhalingstechnieken ligt de focus op rustig worden en ontspannen, met de Wim Hof Methode brengt je jezelf in een lichte staat van hyperventilatie. Het zorgt voor een adrenaline boost in jouw lichaam. Op Youtube kun je als beginner zijn techniek onder de knie krijgen.

Vervolgens ga je koud afdouchen, dat doe je door eerst te douchen zoals je normaal doet, maar de laatste dertig seconden schakel je over op koud water.

Tips en tricks

Douchen onder koud water schrikt heel wat mensen af. Toch zijn er een aantal manieren om je lichaam rustig te laten wennen aan koud water:

  • Was je gezicht, handen en armen iedere dag met koud water.
  • Begin jouw avontuur in koud douchen door in het begin af te douchen met lauw water.
  • Wen aan koud afdouchen door de eerste weken enkel jouw voeten en kuiten met koud water af te spoelen.
  • Beperk de verwarming in de badkamer, je lichaam reageert op de koude lucht door lichaamswarmte aan te maken.
  • Focus op de handeling, niet op de temperatuur.
  • Tijdens het afspoelen kan je de impact van het koud water verkleinen door met de vrije hand over de huid te wrijven.
  • Koel je lichaam af volgens een techniek ontwikkeld door Sebastian Kneipp. Vereenvoudigd betekent het dat je eerst je benen en armen gaat afspoelen, daarna je romp en gezicht.

Wat is de link met duurzaamheid?

We merken het de laatste jaren allemaal. Onze seizoenen zijn aan het veranderen, meer regen in de donkere periode van het jaar, meer droogte in de zomer. Het is voor ons allen even aanpassen, maar aanpassen is een belangrijke sleutel in het leren omgaan met de klimaatsveranderingen.

Het World Resources Institute doet onderzoek naar het duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen. Een van onze natuurlijke hulpbronnen is water. In die onderzoeken bekijken ze bijvoorbeeld in welke landen de vraag naar water hoger ligt dan het aanbod. Wat blijkt, België staat op de 22ste plaats. Dat is schokkend toch?! Het regent veel in Vlaanderen en toch blijkt dat onvoldoende te zijn om te beantwoorden aan de vraag naar water. [4]

Wie zijn dan die grootverbruikers in ons kleine landje? Volgens een publicatie van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt 40,38% van ons water naar de industrie te vloeien, 33,85% naar de huishoudens, 10,46% naar de energiesector, 9,82% naar landbouw en 5,48% naar handel en diensten.[5]

Iedere burger kan dus een verschil tot stand brengen. Onderzoek bij 500 Vlaamse gezinnen toont aan dat wij in huis drie grote waterverbruikers hebben, de douche, het toilet en de wasmachine. [6] Tijd dus om ons doucheritueel te bekijken.

Referenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s