🍃 De week van Valentijn

Een groen hart klopt uit liefde, liefde voor de natuur maar ook liefde voor de mensen om ons heen. Je kan geen enkel levenspad langdurig bewandelen zonder enige vorm van toewijding, passie en een stevige dosis levensvreugde. Je passie delen met iemand en samen streven voor datgene wat het leven waardevol maakt is voor mij het mooiste levensdoel dat er is.

Uitdaging

52wekenduurzaam nodigt ons uit om deze week ons duurzame hart te delen. Voor wie of wat klopt jouw groene hart? Via de mail krijg je de kans jouw geliefden uit te nodigen voor de uitdaging. Pen even neer waarom jij duurzamer wil leven en inspireer daarmee anderen.

Voor wat klopt mijn groene hart

Jaren geleden volgde ik een opleiding waarbij ik iedere maand iets leerde over een boom, struik of plant. De opdrachten zorgden er telkens weer voor dat ik in mijn eigen regio de natuur in moest op zoek naar het onderwerp van de maand. Mijn brein zit dan zo in elkaar dat ik tijdens het zoeken alles vind behalve datgene wat ik zoek.

Ik vond vooral veel afval in de kleine bosjes die onze streek rijk is. Ik verbaasde me over de onverschilligheid. Waarom storten mensen hun afval in onze leefwereld? We weten allen dat het ongezond is maar toch steken we onze kop in het zand. Ik schrok over de arrogantie. De meeste stukjes natuur in mijn omgeving zijn privé eigendom. Hoe zouden ze reageren moest iemand afval dumpen in hun tuin?

Klagen en zagen heeft geen zin. Dus ik besloot om Mooimaker te worden. Wat is een mooimaker? Mooimakers is een Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort. Mooimakers zet zich actief in voor iedereen die de strijd wil aangaan tegen zwerfvuil. In samenwerking met de lokale overheden kan je aan de slag gaan als vrijwilliger. Op de website van Mooimakers geef je aan welk gebied je gaat onderhouden en daarna stuurt je een aanvraag naar de gemeente. Van de gemeente krijg je een vrijwilligerscontract en alle opruimmateriaal die je nodig hebt.. Telkens wanneer je een zwerfvuilzak vol hebt stuur je mailtje naar de gemeente. Je laat weten waar de zak staat en zij halen hem de eerst volgende werkdag op.

Voor wie klopt mijn groene hart

Proberen duurzamer te leven is niet altijd eenvoudig, zeker niet wanneer je het pad alleen verkent. Mijn duurzaam hart gaat tijdens deze uitdaging dan ook naar mijn partner. Zij is de eerste die samen met mij dit pad actief wil bewandelen. Bij iedere opdracht die we krijgen kijkt ze me lachend aan: “Hoe ga je dit aanpakken?” Wanneer ik niet meteen het licht zie komt ze met een suggestie af.

Mijn partner heeft een ecologisch rugzakje waar ze als echte magiër altijd wel weer een groen konijn weet uit te toveren. Vaak sta ik verbaasd te kijken over de eenvoud waarmee ze problemen aanpakt. Alles is op te lossen, kijk om je heen, je zal genoeg vinden om je doel te bereiken. Ze maakt me constant duidelijk dat ik het te ver zoek wanneer de oplossing binnen handbereik is.

Ik prijs me gelukkig dat ik iemand aan mijn zijde heb die samen met mij een groen hart deelt. Ik ben er zeker van dat we de komende jaren nog heel veel zullen groeien op dit pad. Samen bouwen aan onze toekomst en aan de toekomst van diegene die na ons het pad bewandelen.

Liefje, ik weet dat je dit leest. Dankjewel voor alles wat je me leert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s