🍃 De R van verminderen

Afval verminderen kan op heel wat manieren. Je kunt er voor kiezen om minder te consumeren, terug te keren naar de basis, weten wat je al dan niet nodig hebt, soberder gaan leven. Je kunt kiezen voor een deelcultuur en zelf spullen leren maken, repareren en doorgeven. Je kunt er voor kiezen autonomer te gaan leven en meer lokaal te kopen, zelf te kweken en de oude ambachten opnieuw te leren.

De uitdaging

Het internet staat vol met uitdagingen om minder te consumeren. #52wekenduurzaam doet er hun uitdaging bovenop. Tijdens de pandemie worden heel wat mensen geconfronteerd met minder inkomsten. Financieel bekeken betekent het vaak rondkomen met veel minder. #52wekenduurzaam start het halveringsprincipe. Controleer wat je verbruikt en bekijk of je dat kan halveren.

Waar halveer ik reeds

Tas aan haag

Vaak doen we de dingen zoals we ze doen omdat het ons zo is aangeleerd. We kopiëren van anderen of volgen de voorgeschreven regels. Wanneer iets werkt of iets lekker is staan we er vaak niet meer bij stil. Waarom veranderen als het goed is? Door alles eens opnieuw te evalueren komt er echter ruimte vrij voor verandering en vernieuwing.

  • Tandpasta: Als kind heb ik geleerd om tandpasta over de ganse borstel te doen. Toch blijkt dat de hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt voldoende is. Met de restjes van de rest van het gezin doe ik vaak meerdere maanden.
  • Deodorant: Er zijn heel veel antitranspiratiemiddelen op de markt. Geurtjes geraak je vaak beu waardoor je vaak wisselt. Door te kiezen voor een geurloze deodorant heb ik mijn aankopen zwaar verminderd. Ik heb een aluinsteen en doe daar ongeveer 2 jaar mee.
  • Zeep: Toen vloeibare zeep populair werd verdween het washandje op de achtergrond. Toch verbruik ik veel minder zeep wanneer ik een washandje gebruikt in plaats van me in te zepen met mijn handen.
  • Voeding: Door langere tijd gebruik te maken van een app om mijn calorieën op te volgen weet ik hoeveel ik nodig heb om gezond te leven. Het was vrij snel duidelijk dat ik minder brood, aardappelen, kaas en koeken moest eten. Tijdens het koken heb ik geleerd om het water die ik gebruik om groenten te blancheren te hergebruiken om bijvoorbeeld aardappelen of pasta te koken. Daardoor verbruik ik minder water. Mijn gasverbruik bracht ik omlaag door altijd gebruik te maken van een schijf op de kommen en de gas uit te zetten net voor de groenten of pasta gaar zijn. Restjes groenten worden de dag erna verwerkt in een vegetarische broodspread, op die manier heb ik mijn aankopen voor beleg gehalveerd. Havermoutpap maak ik met water in plaats van (vegetarische) melk. Er wordt havermelk verkocht in de winkel… waarom melk toevoegen aan iets waar melk van gemaakt wordt.
  • Drank: Ik probeer op zijn minst 2 liter water per dag te drinken. Daardoor is het verlangen naar frisdrank laag. Bovendien maak ik bij warm weer zelf koude drankjes. Drink ik toch frisdrank dan vraag ik telkens of iemand wil delen. Dan drink ik slechts de helft van het flesje. Een theezakje bevat meestal 2 tot 3 gram thee. 6 gram thee is voldoende om een liter thee te maken. Wanneer ik gebruik maak van theezakjes vul ik mijn tas een tweede keer met warm water.
  • Kleding: Ik heb mijn kleding geminimaliseerd waardoor ik nu veel minder kledij koop. Mijn principe is dat ik enkel nog kijk naar zomer en winterkledij. Enige uitzondering is een jas voor de tussenseizoenen. Wat de hoeveelheid betreft richt ik me op voldoende kleding voor tien dagen. In de tussenseizoenen doorloop ik mijn kleding en maak ik een aankooplijstje. Ik hou me aan dat lijstje. Waar ik vroeger maandelijks wel iets kocht is dat nu eerder twee keer per jaar.
  • Decoratie: bij alles wat ik koop stel ik me de volgende vragen: Ga ik dit binnen vijf jaar nog leuk vinden? Kan ik dit laten recycleren tot iets nieuw? Heb ik zin om dit iedere week te poetsen? Dit heeft mijn aankopen meer dan gehalveerd.
  • Benzine: door alles binnen een straal van 5 km te voet of met de fiets te doen heb ik mijn benzineverbruik meer dan gehalveerd.
  • Kuisproducten: Ik heb leren kuisen zonder kuisproduct. 90% van de gevallen is kuisproduct overbodig. Ik gebruik azijn in de badkamer en voor de ramen, maar verder gebruik ik zelden zeep. Ik vind het logischer om iets twee keer te schrobben wanneer het zonder zeep echt niet lukt.

Waar kan ik nog halveren

Bezem

In mijn hoofd heb ik reeds enorm geminimaliseerd. Er is altijd ruimte voor verbetering, dat weet ik wel. Wat overblijft is vaak uit onwetendheid of omdat het een verslaving betreft. Herhaling van methoden die werken is meestal effectief.

Lentekuis

De lentekuis is een heel oude traditie. Het is vaak een spiritueel concept waarbij het oude wordt opgeruimd om het nieuwe plaats te geven. Het is ook een praktisch concept om ongedierte uit huis te houden. De opruimkriebels beginnen hier al tijdens het krokusverlof, de lentekuis volgt dan vaak in de paasvakantie.

Bij de eerste ronde focus ik me op de inhoud van de kasten of ga ik thematisch te werk. Dat zorgt er voor dat de taakjes kleiner zijn en de werkpunten worden sneller zichtbaar. Ik deel alles op in categorieën en probeer iedere dag een groep af te werken. Ieder jaar opnieuw is mijn grootste werkpunt hobby’s. Het is zo moeilijk om onafgewerkte projecten los te laten of spullen die reeds meerdere jaren in de kast liggen los te laten. Wat als ik ooit wil herbeginnen?

In de paasvakantie richt ik me meer op onderhoud. Zolder, kelder en stal komen dan vaak aan bod. die ruimtes zijn telkens weer boeiend, want daar vind ik ofwel spullen die we zelden gebruiken of spullen waar we geen afscheid kunnen van nemen. De grappigste blijft dure spullen. Dingen bewaren tot ze stuk zijn omdat ze te duur zijn om weg te doen. Het opruimen van die dichtgeslibde ruimtes is een perfecte aanleiding om de wereld van delen, ruilen en wegschenken te leren kennen.

Boekhouding

Vaak beseffen we niet waar ons geld heen vloeit. Zeker wat spullen betreft die we niet maandelijks kopen. Rekeningen bijhouden en in detail opschrijven wat je wanneer hebt gekocht is in dat opzicht enorm leerrijk.

Wat maandelijkse uitgaven betreft hou ik mijn kassatickets bij. Telkens wanneer ik merk dat ik veel geld uitgeef of wanneer ik niet onmiddellijk kan zeggen wat ik vaak koop doe ik de oefening. Ik plaats al mijn aankopen in een tabel en maak de som.

Voor mijn jaarlijkse boekhouding gebruik ik mijn bankuittreksels. Wanneer ik cashgeld afhaal probeer ik zo veel als mogelijk aan te duiden waarvoor ik dat geld nodig had. Op die manier kan ik zelfs na een jaar nog achterhalen waar ik mijn geld aan besteed heb. In het verleden schreef ik al eens een blog over budgetteren. Ik raad het iedereen aan om een huishoudbudget bij te houden.

Verslavingen

Het duurt dertig dagen om iets af te leren. Nou voor het ene gaat dat al wat gemakkelijker dan voor het andere. De enige uitdagingen waar ik vlot doorheen ging was dertig dagen zonder suiker, alcohol en vlees. Mijn grootste zwakte is koffie. Ik weet dat ik moet minder, maar alleen al schrijven over koffie doet me zin krijgen in koffie.

Verslavingen zorgen er voor dat we meer consumeren dan noodzakelijk. Iedereen heeft wel een aantal verslavingen. Sommige zaken doen we instinctief. We verlangen naar zaken die ons snel energie geven. In de winter verlangen we naar zaken die ons warm houden, in de zomer naar zaken die ons afkoelen. Verzamelen zit er in alsof we allen armoede en hongersnood hebben gekend.

Zoek het voor jezelf uit. Wat kan je niet links laten liggen? Waar moet je maar aan denken om zin in te krijgen. Waar vind je altijd een excuus voor?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s