🚮 Lenteschoonmaak

Zaterdag 20 maart start de jaarlijkse lenteschoonmaakcampagne, in Vlaanderen georganiseerd door  Mooimakers, in Nederland noemt deze actie de landelijke opschoondag. Vrijwilligers gaan dan de baan op om zwerfvuil op te ruimen in hun gemeente. Normalerwijze is dit een groepsevenement waarbij gemeenten, scholen en natuurorganisaties mensen oproepen om te helpen de gemeente proper te maken. Dit jaar, door de pandemie, wordt er opgeroepen om dit alleen te doen of met de vaste bubbel.

Waarom vrijwilligers?

Sommige gemeente hebben last van heel wat zwerfvuil in het straatbeeld. Het opruimen van zwerfvuil brengt kosten met zich mee en verhoogd de werklast van de groendienst. Om die werklast laag te houden wordt er beroep gedaan op vrijwilligers.

Bovendien is sensibilisatie en regelmatig aanwezig zijn in het straatbeeld een belangrijk aspect van campagnes tegen zwerfvuil. Door als vrijwilliger in de straat te verschijnen en persoonlijke gesprekken aan te gaan met anderen verhoog je de betrokkenheid van iedere burger.

Ik ben zelf al vaak aangesproken door wandelaars die zich ergeren aan zwerfvuil in het straatbeeld. Mensen vinden het meestal super dat je dit doet, velen beseffen niet dat het vrijwillig is en dat iedereen de nodige spullen kan aanvragen via de gemeentediensten.

Mooimakers zorgt er voor dat alle vrijwilligers dezelfde werkspullen hebben. Een fluohesje, een grijper, handschoenen en vuilzakken. Bovendien posten veel vrijwilligers foto’s van hun acties op sociale media. Daardoor ontstaat er een groepsgevoel waarbij het algemeen, maatschappelijk belang van een propere omgeving centraal staat.

Wanneer storen we ons aan zwerfvuil?

In de stad ligt er heel wat zwerfvuil. Toch zijn de meeste mensen niet geneigd dat vuil op te ruimen. Onderzoek toont aan dat mensen zich in een publieke ruimte minder storen aan zwerfvuil. Dat komt enerzijds omdat we het maar tijdelijks zien en anderzijds omdat we verwachten dat het afval wordt opgeruimd door het personeel en de gemeentediensten.

Alles verandert wanneer er een persoonlijke band is met de ruimte. Die leefwereld moet proper, gezellig en veilig zijn. Er zijn meerdere manier om daar bewust naar te streven. Wanneer iedereen zijn eigen perceel en de stoep proper houdt en gezellig inricht krijg je een gans ander straatbeeld. Maar ook praten met andere mensen over zwerfvuil, het gemeentebestuur aanspreken over de probleemzones en de problematiek voorleggen aan studenten helpt bij het brengen van een verschuiving.

Waarom vervuilen we onze omgeving?

Men gaat laks om met de regels, zelfs als die er zijn met een gegronde reden. Het is te vergelijken met rijden onder invloed van alcohol of eten van fastfood. Het is allemaal niet zo erg, tot de gevolgen zichtbaar zijn. Het begint met respect. Vaak is het gewoon korte termijn denken. Ik heb afval en ik wil daar vanaf.

Verpakking of kapotte spullen is iets wat ons niet meer dient en zodoende zijn heel wat mensen niet bereid geld te betalen voor de verwerking van die afvalstoffen. Voor niks gaat echter de zon op. Er wordt heel vaak gedebatteerd over wie de kosten moet dragen. De burger, aangezien die er zelf voor gekozen heeft om die spullen te kopen. De gemeente, aangezien huisvuilophaling binnen hun takenpakket valt en we toch allen voldoende belastingen betalen. De producent, omdat we er immers niet naar vragen om alles te verpakken in zaken die niet composteerbaar zijn.

De aanwezigheid van afval in onze straten is een gedeelde verantwoordelijkheid, alleen zijn sommige het daar niet mee eens.

Wat gebeurt er met het zwerfvuil?

Correct sorteren van zwerfvuil is helaas niet mogelijk. Er zijn vrijwilligers die het pmd en glas apart bewaren en meegeven bij de ophaling van huisvuil. De meeste vrijwilligers doen alles in een speciale zak van Mooimakers. Al het zwerfvuil gaat dus naar de verbrandingsoven. Kortom grondstoffen die verloren gaan.

Meer informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s