Ⓥ Vegetarisch eten

Het is voor mezelf al lang niet meer duidelijk waarom ik de voorkeur geef aan vegetarisch eten en toch af en toe verlang naar een heerlijke biefstuk friet. Ik weet dat ik nooit vanuit eigen initiatief vegetarisch ben beginnen eten, altijd onder invloed van anderen. De ervaring heeft me geleerd dat ik geen nood heb aan dagelijks vlees op mijn bord. Verlang ik er toch naar, dan doe ik dat zonder schaamte.

Overconsumptie

Geen vlees eten is iets wat altijd al heeft bestaan. In de Oudheid vaak uit religieuze of spirituele overtuiging, de dag van vandaag ook puur omwille van gezondheidsreden of vanuit ecologische overtuiging.

Dagelijks vlees eten is iets wat hoort bij een welvaartsmaatschappij. Enerzijds worden kinderen opgevoed met traditionele gerechten waar groenten, vlees en vullende voeding zoals graan of aardappelen normaal is. Anderzijds is het nog nooit zo eenvoudig en goedkoop geweest om dagelijks vlees aan te kopen. Waarom zouden we het anders doen? Volgens wetenschappelijk onderzoek hebben we maximaal 500 gram vlees per week ‘nodig’, al de rest is overconsumptie. Volgens Eva eet de gemiddelde Belg 1800 dieren in zijn leven!

Die vorm van overconsumptie zorgt voor massa-industrie, ook in de veeteelt. Dieren die nauwelijks bewegen en vaak in stressvolle omstandigheden opgroeien zijn uiteraard minder gezond. Uit onderzoek blijkt dat vlees uit de massa-industrie meer verzadigde vetten bevat en meer zuren zoals arachidonzuur en linolzuur. Dit zorgt er voor dat er meer ontstekingen ontstaan in onze darmen en dat we vatbaarder zijn voor overgewicht.

Hoe begin je er aan?

In de eerste plaats eens per week een plantaardig gerecht klaarmaken zonder aandacht te besteden aan de afwezigheid van vlees. Van op het ogenblik dat je spreekt van een vegetarisch gerecht ga je vergelijken. Het heeft geen zin om plantaardige zaken van smaak of structuur te gaan vergelijken met vlees.

Bedenk in welke gerechten je reeds de gewoonte hebt om meer groenten dan vlees te gebruiken. Bijvoorbeeld soep, heel vaak met vleesbouillon en balletjes gehakt. Waarom dit keer niet met groentebouillon, pastinaak als vuller en geroosterd brood als versiering. Roerei, heel vaak met spekjes. Maak er eens quiche van met geitenkaas. Wok vraagt eigenlijk niet naar vlees, gewoon heel veel groenten en een pasta van granen of rijst.

In de tweede plaats eens per week een vegetarische gerecht met vleesvervanger klaarmaken. Bedenk dat vleeseters vleesvervangers niet positief onthalen. Er zijn echter een aantal uitzonderingen.

Is er wekelijks een dag waar er ruimte is voor een snelle hap? Bij ons is dat bijvoorbeeld op vrijdagavond. Dan eten we wel eens een wrap of pita. Deze zaken zijn perfect na te maken met een vleesvervanger die zelfs bij vleeseters in de smaak valt. De grote positivo hier in huis is vegetarische gyros van Boni. Dat zijn eiwitten van soja en groenten, heerlijk afgekruid en met de structuur van pitavlees. Ook seitan doet het goed als vervanger van kip.

Kruiden maken het verschil. De vegetarische filets of stukjes van Quorn zijn heel gemakkelijk te marineren. Deze zijn gemaakt van een eiwitrijke, gefermenteerde schimmel en hebben de structuur van kip. Ons favoriet is tagliatelle met currysaus, ananas en deze vegetarische stukjes. Sojabrokken, tofoe, seitan en tempé zijn eveneens gemakkelijk te marineren.

Burgers, maar geen groenteburgers. Wanneer een vleeseter groenten hoort, dan klinkt de vraag: “En welk vlees?”. De ideale burger om te introduceren is een notenburger, maar ook de ‘Quorn vegetarische Southern Style burgers’ zijn heerlijk. Bij geen van beiden denk je er aan om te vergelijken, ze zijn anders en lekker.

Wat is moeilijk?

Tijdens het winkelen moet je anders leren denken. Niet langer, welke vlees eten we en welke groenten nemen we daar bij. Wel, welke groenten gaan we combineren en zit daar iets eiwitrijk bij. In spinazie, paksoi, bloemkool, asperges en peulvruchten zitten veel eiwitten. Geen eiwitrijke groenten? Kun je het dan combineren met een vleesvervanger, kiemgroenten, noten, zaden of pitten?

B12 is het supplement van de veganisten, maar als vegetariër kun je dat halen uit eieren, kaas, melk en kwark. Let er wel op dat je niet alle vormen van broodbeleg vervangt door kaas. Het advies is 500 ml melk per dag of 75 gram kaas. Leer dus ook beleg van groenten te maken zodat je niet dagelijks kaas bij je brood eet. Als vegetariër mag je drie tot vier eieren per week eten.

Mensen die beginnen met het minderen van vlees vrezen al snel voor een tekort aan ijzer. Een ijzertekort heeft vaak te maken met een tekort aan vitamine C. Die vitamine zorgt er voor dat we ijzer gemakkelijk opnemen. Bladgroente, volkoren granen en seitan (tarwegluten) bevatten veel ijzer.

Louter plantaardig eten betekent in de eerste plaats gevarieerd eten. Het is niet nodig om alle voedingswaarden te gaan opzoeken en een perfect onderlegde voedingsdeskundige te worden. Let er gewoon op dat wanneer in de winter het aanbod van groenten en fruit daalt, je op zoek gaat naar alternatieven die ook voldoende voedingsstoffen opleveren.

Meer informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s