📖 Review De Poetsplanner

Het Poetsbureau is een van de grootste schoonmaakbedrijven in Vlaanderen. Ze hebben meer dan 60.000 klanten. De Poetsplanner is een van de boeken waarin het bedrijf hun kennis op vlak van poetsen deelt met Vlaanderen.

Het boek

Het boek ‘De Poetsplanner’ is de opvolger van “De Grote Schoonmaakbijbel”. De gids is opgedeeld in meerdere hoofdstukken:

  • Materiaal & Producten
  • Wonen – Algemeen
  • Wonen – Per ruimte
  • Wassen en strijken
  • De grote vlekkengids

Er wordt zowel aandacht besteed aan het beste gereedschap om te poetsen, de beste houding, de veiligste manier bij gebruik van schadelijke producten, ecologische alternatieven en bovenal, de middeltjes die onze grootmoeders gebruikten.

Bij het hoofdstuk materiaal & producten verteld men hoe je iets moet gebruiken, waarvoor je het gebruikt, wat de positieve en negatieve punten zijn. Daarnaast leggen ze uit hoe je iets moet onderhouden en wat de ecologische aandachtspunten zijn. Zo leerde ik dat mijn volgende blik een rubberen rand moet hebben om te voorkomen dat het vuil er onder door gaat.

Bij de hoofdstukken per ruimte krijg je een overzicht van de meest voorkomende zaken om te onderhouden. Hoe, hoe vaak en met wat. Het wordt allemaal heel uitgebreid besproken. Vooral de tips rond preventief onderhoud vind ik heel boeiend. Als je kan voorkomen dat je schoonmaakproducten moet gebruiken door preventief aan de slag te gaan, dan is dat de beste raad die je kan krijgen.

In het laatste hoofdstuk krijg je raad voor de meest voorkomende vlekken. Bijvoorbeeld foundation, gele vlekken, haarverf, vuile rand op wit of gekleurd bad in de badkamer. Wist je bijvoorbeeld dat je haarverf kan verwijderen met tandpasta? Eentje om uit te proberen de volgende keer dat ik mijn moeder der haar kleur.

Vraagtekens

In een boek waar ik praktisch overal het woordje ‘Ecotips’ zie verschijnen verwacht ik dat men ook rekening houdt met de nadelen van microvezeldoekjes. Microvezeldoekjes zijn gemaakt van plastic. Iedere keer dat je de doekjes uitspoelt en wast laten ze kleine stukjes plastic los. Die onzichtbare stukjes komen in ons leefmilieu terecht. Je hebt inderdaad minder schoonmaakproducten nodig wanneer je microvezeldoeken gebruikt en het feit dat ze antistatisch zijn maakt ze verdomd moeilijk om te weerstaan. Toch zijn ze ecologisch niet te verantwoorden. Een populair alternatief zijn hydrofiele doeken.

Wanneer je een boek over schoonmaken raadpleegt is dat al vaak omdat je op zoek bent naar het juiste schoonmaakproduct. Het doel is dan het verwijderen van vuil, niet het ontleden van het materiaal waaruit iets bestaat. Feit is dat de dag van vandaag praktisch alles is samengesteld uit verschillende materialen. Bij de tips wordt niet altijd rekening gehouden met die samengestelde materialen en ook niet met de materialen die nu verkocht worden. Zo schrijft men dat deurklinken wekelijks gereinigd mogen worden met lauw water en azijn. Kijk ik op de website van een populaire bouwmarkt dan zie ik dat van de 203 deurklinken die ze aanbieden er 83 van aluminium zijn. Azijn mag je niet gebruiken op aluminium. Deurklinken van messing, rvs en been worden vermeld in het boek, maar de huidige courante deurklinken zijn van aluminium, rvs en metaallegeringen.

Het mengen van soda en azijn om het toilet te reinigen of afvoerputjes te ontstoppen is iets wat online even vaak wordt aanbevolen als afgeraden. Het ene zou het andere opheffen en chemisch bekeken raadt men het af iets basisch en iets zuur met elkaar te mengen. Ik vind het jammer dat er hierop niet dieper ingegaan wordt. In het boek wordt de combinatie zonder enige vraagtekens aanbevolen.

Tips die ik meeneem

Wij hebben een natuurzeem geërfd van de vorige bewoners. Die was heel hard toen ik ze vond. Blijkbaar moet je zo’n zeem op een speciale manier zacht maken. Eerst een aantal uren laten weken in water met een kop soda. Vervolgens spoelen in een sopje met natuurzeep. Als laatste spoelen met water. Ik vermoed dat je met de soda overgebleven zeepresten verwijderd, nieuwe zeep aanbrengt zodat de olie de zeem soepel houdt. Het uitspoelen louter is om het teveel aan olie en zeep te verwijderen. Toch wel een ganse handeling om een zeem bruikbaar te houden. Aangezien deze zeem gemaakt is van dierenhuid heb ik geen zin om die zeem weg te gooien voor ze werkelijk helemaal op is.

Een plopper (om verstoppingen in het toilet los te maken) hou je eerst onder heet water. Dat maakt het rubber soepel en zo sluit hij beter af.

Soda gecombineerd met citroensap is een natuurlijk schuurmiddel. Zelf gebruik ik grof zout met citroensap.

Het is niet slim om vliegenpoep weg te krassen, dan beschadig je de ondergrond. Wanneer de ondergrond nat mag worden is het laten weken voldoende om het te kunnen verwijderen. In het boek raadt men aan om een stukje vochtig keukenpapier vijf minuten op de poep te hangen. Het water in het keukenpapier doet de rest.

Een matras kun je onderhouden met soda en etherische olie. Doe 50 gram soda in een pot met tien druppels etherische olie van bijvoorbeeld eucalyptus of lavendel. Strooi de inhoud over de matras, laat een uur trekken. Stofzuig het geheel dan op. Ik vind het heerlijk om tijdens het stofzuigen eerst wat etherische olie op een tapijt of op de matras te doen. Wanneer ik dan verder stofzuig zit de geur in de stofzuiger en verspreidt het zich over de ganse ruimte. Ik las in het boek niet meteen waarom soda, maar volgens Tante Kaat doodt de soda bacteriën.

Om de filters van de afzuigkap te onderhouden kun je af en toe een pan gevuld met water en citroensap aan de kook brengen. De waterdamp weekt het vuil dan los. Het is daarna gemakkelijker om het vet met een natte doek weg te vegen.

Iets waar ik nog nooit bij stil gestaan heb… de hoeveelheid afwasmiddel die je moet gebruiken bij de vaat is maximaal een eetlepel.

Snijplanken kun je reinigen met zout en citroen. Strooi zout op de plankjes, gebruik een halve citroen als sponsje. Wij hebben houten snijplanken en spoelen die na gebruik meteen af, indien nodig even afschuren met een afwasborstel. Ik heb tot nu toe nog nooit enige geur opgemerkt. Maar deze tip hou ik alvast in het achterhoofd. Ideaal om de resten van een halve citroen op te gebruiken.

Kaasresten verwijder je met koud water. Ben ik de enige die soms opmerkt dat de gesmolten kaas zo moeilijk loslaat tijdens de afwas? Blijkbaar niet, anders zou deze tip niet bestaan. Het onmiddellijk afspoelen van vaat met resten die moeilijk verwijderen is een automatisme. Nu heb ik een bevestiging wat kaas betreft.

Frituurolie maak je proper door een eiwit in het frituurvet te doen tijdens de hoogste stand. Alle kruimels worden opgeslorpt door het eiwit. Dit is iets wat ik zo snel mogelijk wil uitproberen. Wij hebben gemakkelijk kruimels in de frituurolie na het bakken van kroketten. We hebben de gewoonte pas kroketten te maken wanneer de frituurolie bijna weg moet. Hopelijk wat vaker kroketjes op de menu.

Meer informatie

https://www.poetsbureau.be/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s