🍃 Schoonmaak met minder

Maart is in Noord-Europa en Noord-Amerika de maand waar heel veel mensen hun huisje grondig schoonmaken. Dit is meestal de maand waarin we opnieuw beginnen met het dagelijks verluchten van de kamers omdat de temperatuur dat toelaat. De eerste zonnestralen zorgen er voor dat we opnieuw wat meer energie hebben en meer werk verzetten.

De uitdaging

#52wekenduurzaam moedigt ons aan om deze lenteschoonmaak duurzamer aan te pakken. De meeste van onze schoonmaakproducten bevatten chemische stoffen die niet gezond zijn, noch voor ons, noch voor het milieu. We gaan op zoek naar alternatieve middelen of kiezen voor onderhoudsproducten die niet schadelijk zijn voor ons leefmilieu en biologische afbreekbaar zijn.

Wat is echt belangrijk?

Hygrometer

Een huisje reinigen doe je in de eerste plaats omdat je een gezonde leefwereld wil voor jezelf en je gezin. We brengen heel veel tijd door in ons huis, vaak slapend, maar in de winter eigenlijk continue. Poetsen is niet de enige manier om de woning gezond te houden. De luchtvochtigheidsgraad op peil houden en ongedierte vermijden zijn twee heel belangrijke stappen.

De vochtigheidsgraad in een woning hoort tussen de 40 en 60% te zijn. Dit kun je in de gaten houden met een hygrometer. Verwarming en ventilatie zijn hier de belangrijkste ‘schoonmakers’. Zorgen voor een goed ventilatiesysteem of dagelijks de ramen een half uurtje openen brengt voldoende stroming op gang om de lucht in huis te reinigen. Is de woning ondanks de ventilatie nog te vochtig, dan helpt verwarming. Is de lucht eerder te droog, dan helpt het om water te verdampen. Deze twee stappen voorkomen de kans op schimmel en houtrot.

Ongedierte vermijden is het tweede gedeelte in dit luik. Hier denk ik graag aan mijn huisregeltje: “Maak je iets vuil, ruimt het dan onmiddellijk op.” Achterlaten van etensresten, vlekken, composteerbare resten is vragen om problemen. De keuken is hierbij de belangrijkste plaats om te onderhouden. Eender welk boek over schoonmaken dat je bij de hand neemt… de keuken staat op de eerste plaats wat betreft dagelijkse taakjes. Maar ongedierte, zoals knaagdieren, houden ook niet van ruimtes waar veel beweging is. Leef dus in gans jouw huis en zorg dat de spullen in opbergruimtes regelmatig gecontroleerd worden.

Kan het met minder?

We gebruiken te veel producten om te poetsen. Wanneer ik door ons huis loop dan vind ik hooguit wat stof of spinnenwebben. Ach, een gezond huis is er eentje waar spinnen leven. Wat zelden aangeraakt wordt kun je reinigen met een zachte borstel of droge doek. De reden waarom de meeste mensen dat toch met een vochtige doek doen is eenvoudig. Een vochtige doek spoel je uit in een emmer water die je met je meeneemt, een droge doek moet je constant buiten gaan uitschudden.

Spullen die je vaak aanraakt vertonen al eens vetvlekken. We hebben van nature olie op onze huid en we eten al eens een snack zonder daarna de handen te wassen. Vetvlekken van voeding of natuurlijke huidsmeer kun je eenvoudig verwijderen met een natte doek. Belangrijk bij vet is dat de oppervlakte en de doek niet te koud zijn. Vet lost beter op in warm water. De doek natmaken in lauw water zorgt er dus voor dat het vet sneller loslaat.

Water is, afhankelijk van de hardheid, de temperatuur en de pH-waarde het beste middel om te kuisen. Aan de hardheid van het water kun je niet veel doen, harder water laat meer minerale sporen achter. Eigenlijk is het puur calcium dat neerslaat als kalk. De enige oplossing is regenwater gebruiken of na het reinigen opblinken met een droge doek. Heb je niet de gewoonte om de minerale sporen weg te poetsen met een droge doek, dan krijg je al snel hardnekkig kalkresten.

De pH-waarde van water kunnen we beïnvloeden. Daar komen alle huismiddeltjes over het muurtje kijken. Je verhoogt de pH-waarde van water door soda toe te voegen, je verlaagt ze door azijn of citroenzuur toe te voegen. De reinigende kracht van water verandert naarmate de pH-waarde verandert, azijn lost hardnekkig kalkresten op, soda lost vet beter op. Toch zijn er een aantal aandachtspunten.

Er is heel wat verwarring rond soda. De benamingen natriumcarbonaat en natriumbicarbonaat liggen dicht bij elkaar. Dat komt deels ook omdat in de winkel de alternatieve benamingen door elkaar gebruikt worden. Het zijn beiden producten die ingezet worden als allesreiniger, maar natriumbicarbonaat is ook een bleekmiddel. Beiden producten mogen, net als azijn niet op alle materialen gebruikt worden. Wanneer je bedenkt dat beide middelen gebruikt worden als ontstopper, dan moet er reeds een belletje rinkelen. Je mag azijn en soda niet gebruiken op aluminium, hout en steen.

Onderhoudsproducten kopen

Wanneer je in een warenhuis het aanbod van schoonmaakproducten bekijkt verschijnen er een aantal thema’s. Allesreiniger, afwas, toilet en ramen lijken mij de producten die iedereen in huis heeft. Vaak voorkomende ingrediënten zijn :

  • Natriumlaurylsulfaat: Reinigend, zorgt voor schuim
  • Lauryglucoside: werkt ontvettend
  • Natriumchloride: maakt minder stroperig en langer vochtig
  • Natriumcarbonaat: soda
  • Natriumhydroxide: bijtende soda
  • Melkzuur: werkt ontkalkend

Allesreiniger

Een allesreiniger is zeep die niet alles reinigt. Grappig toch. Bij het wekelijks onderhouden van ons huisje is het echt niet nodig overal zeep voor te gebruiken. Zijn er vlekken die niet alleen met water verdwijnen, dan is allesreiniger niet altijd de oplossing. Het is een gewoonte om altijd allesreiniger te gebruiken. Meestal zijn we verslaafd aan de geur en zijn we ons niet eens meer bewust van het al dan niet reinigend effect. We gebruiken het gewoon preventief.

Oorspronkelijk was groene of bruine zeep de algemeen gebruikte allesreiniger. Die zeep is geschikt voor harde oppervlakten. Het is een beetje uit gebruik geraakt omdat zeep een beschermend laagje achterlaat op de vloer dat vervolgens vuil vasthoudt. Tegenstrijdig toch. Je poetst om iets proper te maken en je zorgt er dan meteen voor dat iets een magneet wordt voor vuil.

Ik maak in huis zelden gebruik van een allesreiniger. Een allesreiniger pakt geen hardnekkige vlekken aan, afhankelijk van de vlek en de ondergrond heb je iets nodig dat vocht vasthoudt (spons), bijtend (citroen, azijn) of schurend (borstel) is. Ik heb echter het geluk dat ik niet hou van synthetische geuren, loslaten is dus gemakkelijk.

Afwasmiddel

Meer en meer mensen maken gebruik van een vaatwasmachine, toch laat de verkoop van afwasproducten zien dat afwassen met de hand nog heel normaal is. Bespaar tijdens de afwas op water, afwasmiddel en tijd door de volgende tips mee te nemen.

Afspoelen van zeepresten is alleen noodzakelijk wanneer je de vaat niet afdroogt met een handdoek. Onderzoek toont aan dat de kleine hoeveelheid zeepresten na het afdrogen verdwenen zijn. Voorwassen is alleen nodig bij eiwitrijke gerechten. Eiwitten laten beter los in koud water, vetten laten beter los in warm water. Een theelepel afwasmiddel is voldoende en het ontbreken van schuim doet niks af aan de reinigende kracht.

Heel wat mensen schakelen over op ecologisch verantwoorde afwasmiddelen omdat er in de ‘bekende’ merken producten zitten die afkomstig zijn uit de petroleumindustrie. Benzisothiazolinone is een bewaarmiddel maar kan contactallergenen veroorzaken en Phenoxyethanol is bacteriedodend maar kan irritatie veroorzaken.

Toilet

Het is eigenlijk best tegenstrijdig, hoe vaker je een toilet poets met producten hoe ruwer het materiaal wordt. Net die ruwheid zorgt er voor dat kalk zich beter kan vasthechten, inclusief alle andere onzuiverheden. Laat de toilet na ieder gebruik proper achter en gebruik schuurmiddelen of bijtende producten niet te vaak. Mensen die willen besparen op water door het toilet niet proper achter te laten zullen op de lange termijn sneller een nieuwe toilet moeten kopen.

De gekende WC-reinigers zijn verschrikkelijk giftig en kun je op hetzelfde rekje als pesticiden zetten. Lees altijd de voorzorgsmaatregelen op de verpakking. Ontneem jezelf de zorg en kies voor een ecologische wc-reiniger om kalkproblemen aan te pakken.

Ruitenreiniger

Voor het wassen van ramen heb je eigenlijk niet zoveel nodig. Vooral het gereedschap en de juiste weersomstandigheden zijn belangrijk. Soms kan het nodig zijn om een reinigend product te gebruiken. Ik denk aan spelende kinderen en honden die niet van de ramen blijven. Of huizen die gebouwd zijn aan drukke verkeerspunten. Doe dan gewoon wat afwasmiddel in je water.

Ramen was je nooit wanneer het vriest of wanneer de zon op de ramen schijnt. Vriesweer kan voor scheurtjes zorgen en bij zonnig weer is het bijna onmogelijk om te voorkomen dat het glas vanzelf droogt. Verwijder stof met een zachte borstel, stofdeeltjes in een doek kunnen krassen veroorzaken. Vervolgens was je de ramen met een zachte, natte doek. Afdrogen doe je met een raamtrekker of een zachte droge doek. Om strepen te vermijden is het belangrijk dat het water niet vanzelf opdroogt.

Meer informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s