完Review Biotop

Begin dit jaar besloot onze lokale, afvalvrije winkel voor een aantal van hun schoonmaakproducten over te schakelen op Biotop. Onder andere de wc-reiniger en het afwasmiddel werd vervangen. Langzaam aan zie ik meerdere winkels overschakelen van Ecover naar Biotop.

Een nieuwe speler?

Biotop is een Belgisch bedrijf gevestigd in B羹tgenbach in het Duitstalige gedeelte van het land. Het bedrijf ontwikkeld schoonmaak- en verzorgingsproducten. De producten zijn reeds vrij lang gekend in het Franstalig gedeelte van ons land. De juiste marketing zorgt er voor dat ze stilaan ook verkocht worden in alle Vlaamse natuurwinkels.

Biotop werd in 1996 opgericht door Alfred Baguette. Hij ontwikkelde ecologisch verantwoorde schoonmaakproducten en dat was best vooruitstrevende in die periode. Zonder marketing, maar met heel veel passie bouwde hij tot op zijn pensioen zijn vast cli禱nteel uit.

In 2012 namen Richard Ceulemans en zijn echtgenote Horn Elisabeth het bedrijf over. Zij behaalden twee labels die verzekeren dat er geen afgeleiden van petroleum aanwezig zijn en dat de ingredi禱nten geen dierlijke oorsprong hebben. Bovendien zijn de appelazijn en de essenti禱le olie afkomstig uit de biologische landbouw. Het label Ecogarantie is een streng Europees label die je op niet veel producten aantreft.

De producten

Op de website van Biotop is er een mooi overzicht te vinden van alle producten die ze ontwikkelen. Wanneer ik de onderhoudsproducten bekijk dan vallen me meteen een aantal zaken op.

In de eerste plaats kun je een aantal basisproducten bestellen zoals natriumchloride (zeezout), natriumpercarbonaat (vlekkenzout). De middeltjes die onze grootouders gebruikten, voor allerlei schoonmaakproducten op de markt verschenen, zijn dus aanwezig.

Daarnaast is ieder product aanwezig in een klein formaat en in bulk. Zowel voor de 5 liter als 25 liter bidons is er een pomp aanwezig. Dat is vaak een teken dat producten afvalvrij verkocht worden in natuurwinkels en afvalvrije winkels.

Van alle producten heb je 1 soort, 1 geur. Dat is ook de doelstelling van de ondernemers. Ze willen zich focussen op de kwaliteit van hun product en niet telkens weer een nieuw product op de markt brengen met uitsluitend een nieuw parfum. Ze beseffen dat dit economisch bekeken geen goede zet is, maar hebben heel goed nagedacht over deze beslissing.

Eigen ervaring

Toen de afvalvrije winkel in mijn buurt op sociale media hun verandering van aanbod aankondigde was ik meteen enthousiast. Een nieuwe kans om mijn gezin te laten overstappen op iets ecologisch. De producten van Ecover kregen hier de oude vertrouwden niet buiten. Biotop kwam dus vrolijk aangehuppeld.

Ik besloot de wc-reiniger uit te proberen. Mijn ouders waren aangenaam verrast en zijn nu eindelijk definitief overgeschakeld op een ecologisch verantwoorde wc-reiniger. Mijn partner merkt niet meteen een verschil op tussen Ecover en Biotop en gaat mee in mijn beslissing omdat ik Biotop afvalvrij kan aankopen. De basisgeur is eucalyptus en is niet overheersend.

In het verleden kreeg ik altijd veel weerstand wanneer ik een nieuw afwasmiddel wou uitproberen. Tot mijn grote verbazing waren mijn ouders, die trouw zweerden aan hun oude bekende, overtuigd. De zeep ontvet goed, is zacht voor de handen en ruikt naar citroen. De sterke citroengeur zorgt er net voor dat mijn partner nog in de twijfelzone zit. Eindconclusie: Ideaal voor mensen die houden van een heerlijk citroengeur.

Wil je zelf ook de producten uitproberen? Op de website van Biotop kun je opzoeken welke winkels in jouw buurt hun producten verkopen. Wil je een kleine hoeveelheid aankopen in een afvalvrije winkel, hou er dan rekening mee dat de hals van je fles niet te smal mag zijn. In winkels zoals BioPlanet kun je de producten kopen in klein formaat of familieformaat.

Meer informatie

Dit artikel kwam tot stand op eigen initiatief. Foto’s gebruikt met toestemming van Biotop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s