Review You Madu

Toen ik in het aanbod van You Madu neemolie zag verschijnen was ik meteen geprikkeld. Die olie stond al vrij lang op mijn verlanglijstje. Ik mocht bentoniet, neemolie en de etherische oliën lavendel en patchoeli beoordelen.

You Madu

You Madu is de webwinkel die hoort bij het groothandelsbedrijf Benaturals. Het bedrijf werd in 2018 opgericht in Aarschot (België). Hun kernactiviteit is handel in parfumerieën, cosmetica en farmaceutische producten. De producten zijn afkomstig uit verschillende landen, geïmporteerd door Europese bedrijven en door hun verpakt in de formaten beschikbaar op de website.

De website is heel overzichtelijk opgebouwd met een sober ontwerp. Er is veel algemene informatie beschikbaar over de producten die ze aanbieden. Ze richten zich vooral op het aanbieden van starterspakketten om zelf verzorgingsproducten te maken. Los van de pakketten vind je bij iedere grondstof uitleg over de werking van het product en eenvoudige recepten om zelf aan de slag te gaan. De eenvoud zorgt er voor dat het maken van eigen verzorgingsproducten heel laagdrempelig is.

You Madu legt de nadruk op het feit dat ze hun aanbod betaalbaar willen maken voor iedereen. Vergelijking van prijzen met andere bedrijven legt voor mij geen al te grote verschillen bloot. Uiteindelijk is dat goed nieuws. Er zijn weinig reglementeringen rond natuurlijke producten voor cosmetisch gebruik. Dat zorgt er voor dat er ook heel wat producten op de markt zijn die weliswaar goedkoop zijn, maar daarom niet kwalitatief.

You Madu profileert zich als een duurzaam bedrijf. Ze geven toe dat er nog veranderingen nodig zijn. De vloeibare producten zitten in bruine glazen flesjes. Dit is standaard de beste manier om oliën te beschermen tegen uv-licht. Om de inhoud te beschermen tegen schokken zijn de verzenddozen gevuld met papier i.p.v. plastic. De papieren zakjes ogen heel duurzaam, maar jammer genoeg is de folie aan de binnenzijde niet te verwijderen van het papier. In Vlaanderen hoort dit dus bij het restafval.

Bedenkingen

Het is al een aantal jaren een tendens om zelf verzorgingsproducten te maken. Sommige mensen vinden het leuk om hiermee te experimenteren, andere mensen doen dit om zoveel mogelijk chemische producten te vermijden. Wat die laatste groep betreft. De producten op You Madu zijn vaak louter voor cosmetische doeleinden, 100% natuurlijk betekent niet vrij van schadelijke stoffen, 100% puur zegt niks over de kwaliteit.

De meeste informatie op de website is algemeen en niet zozeer specifiek voor hun producten. Wat de producten onder eigen naam betreft, vind je nergens terug waar ze vandaan komen, of ze biologisch geteeld zijn, welke keuringen er hebben plaatsgevonden. Dat is niet noodzakelijk, maar wanneer ik hype woorden zoals 100% natuurlijke en 100% puur zie verschijnen verwacht ik op zijn minst een label voor biologische cosmetica. Het voelt een beetje aan als greenwashing.

Ik kan dus geen oordeel vormen over de kwaliteit van de producten van You Madu. De producten heb ik beoordeeld naar eigen smaak en ervaring. Over geur en smaak valt niet te twisten…

Welke producten mocht ik testen

Neemolie

Wat is het?

Wanneer je online op zoek gaat naar een huismiddeltje om een geïrriteerde hoofdhuid te behandelen, dan krijg je vaak neemolie als antwoord. Neemolie is olie gemaakt van vruchten van de neemboom. Een beetje te vergelijken met olijfolie, alleen zijn de vruchten van de neemboom niet eetbaar.

Recept op You Madu

You Madu geeft het volgende recept mee voor een haarmasker met neemolie.

  • Masseer wat neemolie in je haar
  • Laat 20-30 min. intrekken
  • Was daarna uit met shampoo

Ervaring

Neemolie wordt omschreven als een olie die ruikt naar een combinatie van pinda en look. Ik ben geen geurspecialist maar zelf moest ik bij de vluchtige geuren spontaan denken aan appelazijn, een beetje zoet, een beetje zuur. Na enkele minuten dacht ik aan een combinatie van paprika en komijn. Het voelde aan als binnenstappen in een Indische specerijwinkel.

De olie liet zich heel gemakkelijk verdelen in mijn haar. Het voelde niet vettig aan maar rook verschrikkelijk. Zelf mijn smaakpapillen namen de geur over. Na het wassen was de geur niet verdwenen. Pas na een paar dagen nam de geur stilletjes af. Mijn haar was, tot mijn grote verbazing, na het wassen heel droog en luchtig. Alsof ik net naar de kapper was geweest.

Persoonlijk wil ik graag nog wat verder experimenteren met deze olie. 1 keer is volgens mij onvoldoende om te ervaren of de olie nu werkelijk helpt tegen een jeukende hoofdhuid. Anderzijds hoorde ik voor het eerst in mijn leven: “Schat, jij slaapt toch in het logeerbed vandaag?”. Mag ik hier nog eens heel goed over nadenken of krijg ik dan de echtscheidingspapieren?

Patchouli olie

Wat is het?

Patchoeli is een olie die vaak in parfum gebruikt wordt omdat het een harmoniserend effect heeft op de andere geuren aanwezig in een parfum. Het zou een kalmerend effect hebben. De olie is gemaakt van de bladeren van patchoeli. Een kruid dat inheems is in India, Indonesië en de Filipijnen, maar ook gekweekt wordt in China, Maleisië en Zuid-Afrika.

Recept op You Madu

You Madu geeft het volgende recept mee voor een verzorgende olie tegen rimpels en cellulitis met patchoeli.

  • Verdun het met een draagolie
  • Masseer rechtstreeks op de huid

Ervaring

Patchoeli olie wordt omschreven als kruidachtig en zoet. Ik ben dol op wierook van patchoeli, maar de olie was toch wel een grote verrassing. In de olie van You Madu ruik ik alleen het kruidachtige, niet het zoete. Het is een enorm scherpe geur.

Ik heb de olie uitgetest op mijn polsen en had geen last van allergische reacties. Reacties zoals: “Cindy, je ruikt naar muffe mottenballen!” en “Wil je aub meteen onder de douche gaan en je kledij onmiddellijk wassen!” wil ik in de toekomst absoluut vermijden, dus combineren met andere geuren is een must.

Lavendel olie

Wat is het?

Lavendelolie is een geur dat iedereen wel kent. In ons huis is het een preventief hulpmiddel wanneer de scholen melding maken van luizen. Iedere dag wat lavendelolie achter de oren. Het is een olie met een kalmerend effect, zowel mentaal, als op de huid.

Lavendel is een struik die je tegenwoordig in bijna iedere tuin tegenkomt. Vooral Frankrijk is gekend voor de lavendelvelden in de Provence. Lavendelolie wordt gemaakt van de bloemen.

Recept op You Madu

You Madu geeft het volgende recept mee voor het behandelen van een insectenbeet:

  • Voeg een paar druppels toe aan een draagolie.
  • Wrijf de olie op de beet.

Ervaring

De geur van de lavendelolie is zoet en kruidig, met een ondertoon van bloemen en hout. De lavendelolie van You Madu brengt vooral dat kruidige en houterige naar boven. Ik mis het zoete.

Ik heb de olie uitgetest op mijn polsen en had geen last van allergische reacties. Omdat ik de zoete geur mis in deze olie heb ik verder niet getest. Ik gebruik lavendelolie al jaren en de geurassociatie ligt vast. Wat niet wil zeggen dat de lavendelolie van You Madu niet goed is. Het is alleen niet mijn ding.

Bentoniet

Wat is het?

Klei is een soort grond dat boordevol mineralen zit. Het wordt zowel uitwendig als inwendig gebruikt om te ontgiften. De bekendste klei is groene klei, maar klei kan veel kleuren hebben. Over het algemeen wordt witte klei aangeraden voor een droge huid, rode klei voor een gevoelige huid en groene voor een normale huid.

Klei wordt meestal vernoemd naar de vindplaats. Bentoniet komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, dit gesteente bestaat voor het grootste deel uit montmorilloniet. Montmorilloniet is vernoemd naar de vindplaats in Frankrijk, van waar we de bekende groene klei kennen.

Recept op You Madu

You Madu geeft het volgende recept mee voor een masker met bentoniet:

Meng een eetlepel bentoniet klei met

  • 1 eetlepel kokosolie
  • een halve theelepel honing
  • 1 druppel sinaasappelolie

Breng het mengsel aan op het gezicht. Laat 10 minuten intrekken. Spoel vervolgens af met koud water.

Ervaring

Het bentoniet van You Madu is eerder grijs. Wat meteen opvalt aan de klei is de zwelcapaciteit. De klei heeft heel weinig water nodig om te veranderen in een dikke, vochtige gel. Ik was best verrast door het verschil met mijn groene klei. Je hebt op die manier veel minder klei nodig om een masker te maken. Mijn huid reageerde heel goed op de klei.

Ik vind het bentoniet van You Madu een aanrader. Ik kan niet oordelen over de kwaliteit van deze klei, dat kun je uiteindelijk nooit. Ik ben niet gewonnen voor het idee om twee soorten klei in huis te halen, eentje voor cosmetisch en eentje voor inwendig gebruik. Er wordt duidelijk vermeld dat de klei uitsluitend voor uitwendig gebruik is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s