De jacht op tuinslakken

De IJsheiligen zijn er -en ik kan maar aan één ding denken: “Gaan mijn plantjes de slakkenvraat overleven?”

Wat is het nut van een slak?

Slakken bestaan voor 80% uit water. Dat maakt dat ze gevoelig zijn aan vriestemperaturen en tijden van droogte. Om zich hiertegen te beschermen gaan de meeste slakken in winter- en zomerslaap. Ze zoeken daarvoor naar vochtige plekjes onder stenen, schors en bladeren.

Nu wij onze tuingrond beschermen tegen uitdroging door de tuin niet langer op te ruimen in de herfst en te voorzien van een mooie laag hakselhout in de zomer heb ik een luxe resort opgebouwd voor deze dieren.

Slakken zijn in de natuur opruimers die zorgen voor een gesloten voedselkringloop. Ze eten dode planten, rottend fruit, dode dieren en zetten dat om tot humus. In tegenstelling tot regenwormen zijn deze afvalverwerkers niet vies van sappige, jonge plantjes. Dat maakt hen heel ‘wat minder’ populair in de moes- of siertuin.

Jammer genoeg werden de veelvraten in mijn tuin reeds wakker in de winter. Al mijn narcissen werden opgepeuzeld tot op de grond. Toen ik in de lente zag hoe al mijn doorschietende planten onmiddellijk kaal werden gevreten werd ik toch even nerveus. Zit ik met een plaag? Iedere slak zorgt jaarlijks voor honderden nakomelingen.

Hoe kom je van slakken af?

Toen ik ons tuintje nog op de traditionele manier onderhield, werd er in de lente gewied. Wanneer je wied met een wiedvork woel je de eerste twee centimeter van de grond om. Dat zorg er enerzijds voor dat je ongewenste jonge plantjes gemakkelijk kan verwijderen, maar het zorgt er ook voor dat slakkeneitjes bloot komen te liggen. Eens de slakkeneitjes uitdrogen in de vroege lentezon is de slakkenstrijd vaak reeds gewonnen. Het hakselhout zorgt er voor dat ik niet langer kan wieden in de lente.

Er zijn heel wat manieren om slakken ecologisch te bestrijden. De eenvoudigste is het aantrekken van natuurlijke vijanden. Vogels, muizen, egels, padden en tal van insecten zijn dol op slakken. Alleen is mijn kleine binnentuin niet toegankelijk voor egels en padden, hou ik muizen liever op een afstand en heb ik wat vogels betreft voorlopig vooral zaadeters in mijn tuintje.

Ik heb in mijn tuin de truc met bier toegepast. Twee bloempotjes, voor een derde gevuld met bier, staan ingegraven in de tuin. Iedere avond controleer ik de potjes. Er liggen altijd wel een aantal slakken in, meestal naaktslakken en de tuinslak. Blijkbaar kunnen ze de geur van zoet bier niet weerstaan. Jammer genoeg bleek dit niet genoeg te zijn voor de slakken in onze tuin.

Ik dacht dat ik zoals voorgaande jaren gewoon wat kalk rond mijn plantjes kon strooien, maar dit jaar leken de slakken immuun te zijn voor kalk. Zelfs mijn salie, een plant die aangeraden wordt tegen slakken werd kaalgevreten. Tot we op een avond besloten met de zaklamp de tuin in te trekken. Segrijnslakken! Segrijnslakken houden van sappige, kruidachtige planten en hebben kalk nodig.

Na een uurtje slakken vangen besefte ik… als ik straks mijn nieuwe plantjes wil uitplanten ga ik vanaf vandaag iedere avond op slakkenjacht moeten. Op één avond haal ik wel honderd slakken uit mijn kleine tuin. Benieuwd of ik dat aantal de komende weken ga zien zakken.

Wat doe jij om slakken te voorkomen?

Een gedachte over “De jacht op tuinslakken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s