Knutselen met sloophout

Vorig jaar liet ik aan mijn partner weten dat ik na de pandemie graag een opleiding hout wil volgen. Mijn vader is schrijnwerker en wanneer hij aan het werk is kan ik maar één ding bedenken: “Ik wil dat ook kunnen!”. Mijn vader heeft echter niet het geduld om zijn gave door te geven. De gedachte dat zijn dochter, net als hij, een paar vingers kwijt geraakt is nogal een storende factor.

Mijn partner, die denkt daar helemaal anders over. “Oh geen probleem, er liggen genoeg pallets in de tuin waar je creatief aan de slag mee kan.”. Vorig jaar leerde ik pallets ontmantelen met een koevoet, planken op maat zagen met een afkortzaag en planken aan elkaar zetten met een nietmachine. Dit jaar ging ik aan de slag met een schaafmachine om mijn planken rechter te maken en een boor-schroefmachine om te boren in het hout en schroeven vast te zetten.

Wanneer ik online op zoek ga naar inspiratie om te werken met pallets dan blijkt de helft van de wereld reeds jaren te doen wat ik net heb ontdekt.

Van bouwmateriaal naar sloophout

Het is al jaren een trend om meubels te maken van sloophout. Dat sloophout blijkt dan voornamelijk steigerplanken en pallets te zijn. Een steigerplank is een houten plank, meestal gemaakt van fijnspar, die gebruikt wordt als loopplank op bouwsteigers of stellingen. Een pallet is een houten plateau, meestal gemaakt van gerecycleerd hout of fijnspar, die door een vorkheftruck opgetild kan worden en gebruikt wordt voor goederenverkeer.

Steigerplanken en pallets worden niet zomaar aangeboden als sloophout. De meeste bedrijven hergebruiken pallets tot ze niet meer voldoen aan de reglementeringen. Een pallet moet bijvoorbeeld sterk genoeg zijn om 1500 kg te dragen. Waar nieuwe pallets aangeboden worden aan een gemiddelde prijs van 13 euro zijn ze tweedehands nog 9 euro waard. Het hout gaat onbehandeld gemiddeld 7-10 jaar mee.

Eens steigerplanken en pallets niet meer voldoen voor industrieel gebruik worden ze aangeboden als sloophout. Onbewerkt hout dat nog in een goede staat is, wordt hergebruikt om meubels te maken. Wanneer ze niet meer geschikt zijn voor meubels worden ze gerecycleerd tot nieuwe pallets of spaanplaten. Pas wanneer ze rot zijn worden ze gebruikt als brandstof in energiecentrales.

Zijn meubelen van pallets duurzaam?

Wanneer je bedenkt dat hout op dit ogenblik ongeveer 6 euro de meter kost, dan is het vrij normaal dat sloophout populair is. In Amerika en het Verenigd Koninkrijk worden pallets nog continue gratis aangeboden, bij ons begint dat fel te minderen. Toch blijft het hout populair omdat meubelmakers het hout hergebruiken onder de noemer “duurzaam”. Duurzaam heeft in onze taal echter meerdere betekenissen.

Steigerhout of pallets zijn ideaal om meubels voor binnen mee te maken. Bedrijven die dit hout gebruiken voor meubels verhitten of vergassen het hout zodat het vrij is van ongedierte zoals houtwormen. Dat zijn dieren die je niet meteen in huis wil halen. Wanneer je vanuit ecologisch standpunt pallets onbehandeld gaat gebruiken voor meubels dan kan duurzaam eerder duur uitvallen.

De pallets die vaak aangeboden worden als sloophout noemt men blokpallets. Deze pallets moeten niet voldoen aan Europese reglementeringen. Daardoor weet je niet van welk hout ze gemaakt zijn en of ze al dan niet behandeld zijn met chemische producten. Deze, soms schadelijke, producten kunnen vrijkomen tijdens het zagen en boren. Duurzaam is in dit geval niet altijd gezond.

Steigerhout gaat onbehandeld ongeveer 7 tot 10 jaar mee, maar als je er tuinmeubels of bloembakken wil mee bouwen, dan moet je ze behandelen tegen het vocht anders gaat het al snel rotten. Douglashout is iets duurder dan steigerhout, maar het gaat onbehandeld 25 jaar mee en kan daarna nog verwerkt worden tot nieuwe materialen. Wanneer duurzaam gelijk staat aan een lange levensduur van onbehandeld hout, dan is Douglashout duurzamer.

Is knutselen met pallets goedkoop?

Wanneer je pallets krijgt dan is knutselen gratis, maar is het dan ook goedkoop?

Louter afgaande op de prijs zou je kunnen zeggen dat knutselen met pallets goedkoop is. Mijn laatste bloembak heb ik gemaakt uit twee pallets sloophout. Die pallets lagen gratis mee te nemen langs de weg, dus dat heeft me 0 euro gekost. Had ik die pallets aangekocht dan zou ik ongeveer 16 euro betaald hebben. Diezelfde hoeveelheid ruw steigerhout aankopen zou me 84 euro gekost hebben. Met Douglas hout zou ik uitkomen op 100 euro. Diezelfde behandelde, afgewerkte bloembak in grenenhout aankopen in een speciaalzaak zou ongeveer 50 euro gekost hebben.

Er is een maar in het verhaal. Wanneer je als niet-schrijnwerker gaat knutselen met pallets dan loop je toch tegen een aantal moeilijkheden aan. Pallets die aangeboden worden als sloophout zijn vaak van mindere kwaliteit en hebben wel een aantal bewerkingen nodig om aangenaam mee te werken. Het drogen, ontmantelen en schaven is niet alleen noodzakelijk, het vraagt ook heel wat ruimte en tijd wanneer je dat allemaal met de hand moet doen.

Als ‘onhandig’, nieuwsgierig, koppig beginnertje heb ik ongeveer acht uur gespendeerd aan het maken van mijn bloembak. Schenk ik mezelf 10 euro per uur, dan heeft mijn bloembak 80 euro gekost aan werkuren.

Persoonlijke vind ik dat knutselen met pallets alleen goedkoop is wanneer het creatieproces belangrijker is dan het resultaat. Wanneer je wil leren werken met hout is sloophout ideaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s