Hoe ging het in 2021

Wanneer de postbode kerstkaartjes brengt, dan is midwinter achter de rug…. Ieder jaar ga ik op zoek naar passende gedichtjes om op het kerstkaartje te schrijven. Dit jaar koos ik puur gevoelsmatig een gedichtenbundel van Kristin Verellen.

Haar verhaal bracht me terug naar de bomaanslagen in 2016. Haar poëzie verscheen op papier toen ze in stilte treurde over het verlies van haar partner. Hij kwam om tijdens de aanslag in de metro. Die dag zit nog steeds vast in mijn lichaam. Toen ik door het raam van ons kantoor de soldaten het station zag ontruimen sloeg de angst me op het lijf. Ik kon maar aan één ding denken, veilig thuis geraken bij mijn gezin.

Hoe komt het dat ik net deze gedichten uitkoos? Haar woorden doen me denken aan de ommekeer van het zonnejaar. Nog niet klaar om het oude los te laten, aarzelend en nederig uitkijkend naar de toekomst. We leven nog steeds samen met de onzichtbare vijand die we covid hebben genoemd. Het zijn boeien waar we moeilijk van loskomen. Toch, binnen die beperkingen is er altijd ruimte om te dromen, potentieel om te groeien.

Afscheid nemend van 2021, kijkend naar 2022. Wat waren mijn succesverhalen van 2021? Waar heb ik de dans gemist? Wat zijn mijn nieuwjaarswensen?

Welke nieuwe gewoontes ontstonden er?

Ik merk dat ik steeds minder schrijf over afvalvrij leven. Ergens heb ik het gevoel dat deze subcultuur door commercialisatie en hipsterprijzen een niche aan het worden is. Dat zorgt er voor dat ik me steeds meer richt tot minimalisme en ecologisch leven. Dat zijn ruime, weinig zeggende woorden maar dat schenkt mij ook de vrijheid om te focussen op zaken die actueel zijn in mijn leven los van trends.

Lokaal kopen

We hebben een kleine geitenboerderij ontdekt in onze buurt. Ik koop kaas bij onze lokale kaashandelaar, maar hij weet meestal niet welke ingrediënten er in de ingevoerde kaas zitten, de kaasboer weet dat wel. Naast kaas verkopen ze ook lekkere vieruurtjes zoals mattentaarten, bokkenpootjes en karamelsaus. Daag karamelsaus van Imperial! Ik heb een plasticvrij alternatief.

Tandverzorging

In 2020 kocht ik tandpasta in een glazen potje van Ben & Anna. Dat bleek toen geen succes te zijn. Koppig besloot ik om niet alleen de tandpasta, maar ook het tandpoeder uit te proberen. Samen blijken ze de ideale combinatie voor mij. De tandarts raadde me aan om niet alleen te flossen, maar ook tandenragers te gebruiken. Dat zijn voor mij tandenstokers van plastic… dus dat was geen optie. Gelukkig vond ik in de BioPlanet een plasticvrij alternatief van Hydrophil.

Veggiedag

Via de campagne ‘Meiplasticvrij’ begon ik aan een cursus ‘Duurzame voeding’ van ‘Sustainable Family’. Hun introductie tijdens de campagne maakte me warm voor een cursus afvalvrij leren koken. Achteraf bekeken bleek het een cursus veganistisch koken te zijn waarin het gebruik van plastic wordt goedgesproken ten voordele van veganistisch eten. Ondanks deze ontnuchtering besloot ik me te focussen op het leren klaarmaken van veganistische alternatieven voor traditionele vleesgerechten. Mijn favoriet is vol-au-vent en dat receptje plaats ik komend jaar misschien eens op mijn blog.

Zonnebloempitten

Vegetarisch broodbeleg is vaak een smeerpaté van groenten en kruiden. Afgelopen jaar ontdekte ik hoe zonnebloempitten de smaak enorm positief beïnvloed. Ik besloot in de herfst dan ook onze eigen zonnebloempitten te oogsten. Samen met mijn partner beleefde ik hilarisch bloopers om die pitjes gemakkelijk uit hun schil te krijgen. Wanneer ik nu in een gerechtje lees dat ik 30g zonnebloempitten moet gebruiken voel ik me een echte gierigaard. Weet je hoeveel avonden ik gespendeerd heb aan het openen van die pitten?

Paletten

Mijn partner leerde me paletten uit elkaar halen en werken met elektrische zaag- en boormachines. Zo maakte ik het afgelopen jaar enkele bloembakken en een bijzettafeltje. Ik moet toegeven dat ik soms vloek. Als beginner werken met afval in plaats van nieuw hout is des te moeilijker. Geloof mij, een palet uit elkaar halen wanneer je moe en knorrig bent is geen goed idee. Toch zie ook ik nu alle afgedankte stukjes hout langs de weg liggen. De neiging om ze te verzamelen kruipt steeds dieper in mijn bloed.

Wat is er mislukt?

Campagnes

Vorige jaar had ik de intentie om actief deel te nemen aan Meiplasticvrij, Plastic Free July en 52wekenduurzaam. Ook al ben ik daar vrij enthousiast aan begonnen, de prioriteiten veranderden vrij snel. Naar mijn gevoel zijn die campagnes stilaan een klankbord geworden voor het promoten van bedrijven en trendsetters. Ik mis de tips van gewone burgers. 52wekenduurzaam heeft het afgelopen jaar wel een interessant forumjaar achter de rug op Facebook. Het was zalig om de acties en reacties van de deelnemers te volgen.

Afval verminderen

Ik moet toegeven dat ik het steeds minder gemakkelijk vind om onze afvalberg te verkleinen. Vooral het vinden van alternatieven verloopt moeizaam. Ik heb me het afgelopen jaar in een aantal zaken verdiept, zoals kaarsresten, asresten, schoonmaakproducten en op dit ogenblik potgrond. Het maakte me duidelijk dat we eigenlijk veel producten gebruiken waar geen duurzaam product voor bestaat, hooguit duurzamer. Dat zorgt er ook voor dat ik steeds vaker kies om een bepaald product niet meer te gebruiken of op zijn minst minimaal.

Gezond leven

Het tweede jaar van de pandemie heb ik duidelijk minder gesport en bijgevolg ook minder streng mijn voeding opgevolgd. Op het ogenblik dat de scholen terug open gingen kwamen de virusjes terug binnen en was ik eigenlijk de helft van het jaar verkouden. Met als gevolg, geen zin om te lopen en minder energie om bezig te zijn met foodpreppen. Het is een negatieve spiraal en ondanks dat ik het zo gemakkelijk vind om raad te geven, opvolgen is wat anders.

Afvalvrij inkopen doen

Het is nog steeds geen routine geworden om opnieuw naar mijn vertrouwde stekjes te gaan om afvalvrij inkopen te doen. Dat komt enerzijds omdat ik liever te voet naar het warenhuis ga dan de auto te nemen om naar de afvalvrije winkel te gaan. Anderzijds zorgt thuiswerken er voor dat ik minder snel het huis uitga tijdens de overgang van werkdag naar huishouden. Steeds vaker wordt er gegoocheld met wat er nog in huis is in plaats van naar de winkel te lopen bij ieder tekort. Opzet mislukt of beter alternatief?

Wat brengt 2022?

De jaarlijkse glazen bol, soms staar ik liever in een nostalgische sneeuwbol. Een aantal zaken weet ik deze keer wel te voorspellen. Ik heb een aanvraag ingediend voor een perceeltje in de volkstuin en die is goedgekeurd. Het afgelopen jaar heb ik geprobeerd om groenten te kweken in bakken en tussen de bloemen, maar dat was toch een tegenvaller. Komend jaar een echte moestuin. Ik kijk er naar uit. Kruiden en eetbare bloemen blijven daar toch ook wel een belangrijk onderdeel van mijn interesses.

Donderdag veggiedag blijft. Ik geniet best van dat koken, ook al moet het soms allemaal te snel gaan en is een beginnende kokkin zijn niet altijd een dankbaar geschenk. Koken is leuk als iedereen geniet van het resultaat… Wanneer de lange tanden aan tafel verschijnen is het iets moeilijk om gepassioneerd te blijven. Oefening baart kunst…

Als de pandemie het toestaat, zou ik in september graag een cursus houtbewerking beginnen. In de voetsporen van mijn vader en weg van het scherm. Ik verlang er naar om iets creatief te doen met mijn handen. Nu de ambacht leren, tegen mijn pensioen de kunst creëren? Wie weet wat de toekomst brengt.

Als afsluiter nog een prachtig gedicht van Kristin Verellen.

OMMEKEER

Ooit was er de mens
die zocht en vocht
voor een levenswaardige
plek op deze planeet.

Nu zoekt en vecht
de planeet voor een
plek om te overleven
bij of zonder ons

De rollen keren om
wanneer de ommekeer?

2 gedachtes over “Hoe ging het in 2021

  1. Ik kende je blog niet, maar je hebt interessante artikelen! Ben zelf al een aantal jaar vegetariër en probeer ook qua kleding steeds bewuster leven. Maar iets wat ik heel moeilijk blijf vinden is afval, dus zo’n blog is altijd fijn haha.

  2. Ik blog nogal onregelmatig en moet zelf dringend op zoek naar wat actieve bloggers om te volgen. Zien schrijven doet schrijven he.
    Kleding is ook geen gemakkelijke. Ik probeer daar ook mijn best te doen, maar ik vind niet altijd mijn smaak binnen de duurzame alternatieven of ik kan het alleen online kopen. Altijd bang dat ik een miskoop ga doen.
    Bedankt voor het complimentje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s