My Little Plastic Footprint

My Little Plastic Footprint

‘My Little Plastic Footprint’ is een app ontwikkeld door de ‘Plastic Soup Foundation’ met als doel burgers te informeren over de gevaren van plastic en aan de hand van takenlijstjes te helpen bij het verlagen van de plastic voetafdruk. De organisatie is niet aan haar proefstuk toe, met de app ‘Beat the Microbead’ heeft ze de verwachtingen hoog gelegd. Benieuwd of deze app dezelfde topscore kan bereiken.

De app bestaat uit vier tabbladen. Een ‘Quiz’ gedeelte waar je aan de hand van meerkeuzevragen kan testen hoeveel je zelf weet over plasticvervuiling. Een ‘Dieet’ waar je aan de hand van een takenlijstje kan bepalen voor welke items je reeds gebruik maakt van plasticvrije alternatieven en welke je in de toekomst wil veranderen. Een ‘Profiel’ waar je kan zien wat jouw PMI of Plastic Mass Index is en een vergelijking met de gemiddelde gebruiker. En als laatste uiteraard een doneerpagina, de app is immers gratis, maar het ontwikkelen en onderhouden van dergelijke apps niet.

Je dieet samenstellen

Bij het openen van de app kom je op het tabblad ‘Dieet’ terecht. Hier vind je een overzicht van je takenlijstje of to-dolijstje. De basis van deze takenlijst heb je gevormd door de vragenlijst in te vullen bij het aanmaken van je account. In deze vragenlijst komen niet alle items aan bod, dus je kan de takenlijst best even bijwerken door alle thema’s met bijhorende items te doorlopen.

De thema’s binnen het dieet zijn opgedeeld in zes categorieën die deel uitmaken van ons dagelijks leven: badkamer, keuken, vrije tijd, onderweg, tuin en huis. Per thema worden er een aantal items aangereikt die plastics en additieven bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid of die niet of nauwelijks gerecycleerd worden. Je voegt de items best één voor één toe aan je takenlijst. In totaal zijn er op dit ogenblik 115 item. Al die items toevoegen duurt ongeveer vijf minuten.

Je dieet samenstellen

Je PMI verlagen

Om te bepalen waar je op dit ogenblik staat overloop je op het tabblad ‘Dieet’ alle items. Vink aan welke producten je reeds vervangen hebt en welke niet. Daarna kan je onder het tabblad ‘Profiel’ gaan controleren wat jouw huidige PMI is. Die ‘Plastic Mass Index’ wordt vergeleken met de gemiddelde gebruiker. Op dit ogenblik blijkt dat een PMI van 85 te zijn. Zit jij onder de 85 dan is dat al schitterend, maar je kan de uitdaging aangaan en proberen 0 te bereiken.

Om jouw PMI juist te bepalen is het best nuttig om de uitleg bij de verschillende items te bekijken. Van sommige items denk je in eerste instantie dat je ze niet kan schrappen, maar na het lezen van de uitleg krijg je die PMI snel naar beneden. Toen ik bijvoorbeeld het icoontje van een droger zag verschijnen dacht ik in eerste instantie dat ik dit niet kon afvinken. De uitdaging is echter “Als het niet nodig is, doe je kleren dan niet in de droger maar hang ze gewoon op.” Ik vermoed dat het voor de meeste mensen evident is om bij mooi en droog weer de was gewoon op te hangen.

Je PMI controleren

Plasticvrij of duurzaam

Wanneer ik mijn huidige lijstje bekijk dan besef ik dat ik niet zomaar ga overgaan op een plasticvrij alternatief zonder daar meer over te lezen. ‘Plastic Soup Foundation’ legt de nadruk op plasticvrij, maar is dat altijd een duurzame keuze? Er zijn geen linken naar de onderzoeken die ze zelf hebben gedaan betreffende de verschillende items. Het is aan de gebruiker om verder op onderzoek te gaan. De app zal er dus misschien niet persé toe leiden dat ik het komende jaar mijn PMI kan verlagen, maar ik heb alvast weer een aantal onderwerpen waar ik kan over nadenken. En die quizvragen, ik heb niet veel dode momenten, maar ik weet welke app de komende weken vaak zal openstaan…

Quizen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s