Het opruimen van de diepvries

credit Dev Benjamin

Eender welke campagne er gevoerd wordt omtrent duurzaam leven, voorkomen van voedselverspilling of energiezuiniger leven, de diepvries komt altijd aan bod. Ondanks dat er mensen zijn die kunnen leven zonder koelkast of diepvriezer, voor heel wat mensen blijft invriezen de populairste manier om voedsel te conserveren. Wat is nu de beste manier van invriezen en hoe zorgen we er voor dat ons toestel goed functioneert.

De vijf gouden tips

 1. Bewaar voedsel in de diepvries bij -18°C
 2. Maak kleine pakketjes (max 1 liter)
 3. Blancheer groenten voor het invriezen
 4. Ontdooi de vriezer regelmatig (max 2mm ijs)
 5. Verhit bevroren voedsel goed na het ontdooien

Hoe kies je de juiste diepvriezer?

Er zijn heel wat diepvriezers op de markt. Wanneer je op een webshop de verschillende opties in de filters bekijkt dan raak je al snel de weg kwijt. Bovendien blijken niet alle gegevens zo nuttig te zijn, soms zelfs misleidend.

Diepvriezers worden verkocht in verschillende modellen, zo heb je een diepvrieskist, diepvrieskast en tafelmodel diepvriezer. De diepvrieskist wordt steeds minder gekocht omdat die vooral bedoeld is om grote hoeveelheden in te vriezen en weinig overzichtelijk is. Het tafelmodel lijkt energiezuiniger dan de diepvrieskast, maar is half zo groot. Het voordeel is dat ze gestapeld kan worden met een tafelmodel koelkast. Diepvrieskasten en tafelmodellen zijn te verkrijgen als inbouwmodel.

Heel wat campagnes raden aan om te kiezen voor een diepvries met het klasse A label. Toch vind je op dit ogenblik weinig A-labels in de winkels. Meestal worden diepvriezers van label C tot F aangeboden. De benaming van de labels en de voorwaarden zijn twee jaar geleden veranderd en nog heel wat toestellen voldoen niet aan de nieuwe eisen. Ze zijn vooral bedoeld om producenten aan te moedigen energiezuinige modellen op de markt te brengen. Het label is zoals de laatste Nutri-Score op voeding. Enkel dezelfde modellen worden met elkaar vergeleken. Wil je een diepvriezer met een laag energieverbruik, kijk dan naar het aantal kWh per jaar. Op dit ogenblik komt 122 kWh ongeveer overeen met een D label en dat is heel zuinig.

Laat je ook niet verleiden tot de energiekosten per jaar… die kosten durven snel te veranderen afhankelijk van de prijzen op de energiemarkt. Op dit ogenblik spaar je na vijftien jaar ongeveer 200 euro wanneer je een F label inruilt voor een D label. Dat is vaak het prijsverschil bij aankoop.

Heel wat toestellen geven aan in welke omgevingstemperaturen ze het best gedijen. Bijzonder daarbij is dat men ontdekt heeft dat de meeste toestellen een minimumtemperatuur van 10° nodig hebben. Heel wat mensen plaatsen een extra diepvries in een garage, kelder of stal… maar in de winter is het daar vaak te koud. De meeste toestellen kunnen maximumtemperaturen aan van 32°.

Hoe vries je voedsel in?

Heb je er al eens over nagedacht waarom men telkens schrijft dat de ideale temperatuur van een diepvriezer 18° is? Bij het ontwikkelen van koelkasten lag de focus vooral op het voorkomen van voedselbederf en energiezuinig zijn. Onderzoek toonde aan dat de ideale combinatie tussen beiden tussen de -30°C en -18°C is. Wil je testen of jouw koelkast de ideale temperatuur heeft en heb je geen thermometer. Controleer dan jouw ijscrème, als je het ijs met een ijsschepper vlot kan scheppen is de temperatuur ideaal.

De meeste groenten en fruit verliezen hun vitamines en mineralen reeds een paar uur na het oogsten. Op het ogenblik dat ze vocht verliezen is er verlies van voedingsstoffen. Door ze zo snel mogelijk op een correcte manier in te vriezen kan men dat verlies beperken. Vers geoogste groenten en fruit kunnen bij machinale oogst reeds een paar uur na het oogsten ingevroren worden. Dat zorgt er voor dat ingevroren voedsel nog steeds hoog scoort op vlak van voedingswaarden.

Om bederf te voorkomen is het belangrijk dat het voedsel snel bevriest tot in de kern. Bij invriezen doodt je immers geen bacteriën of schimmels, ze blijven slapend aanwezig in het eten en ontwaken opnieuw op moment van ontdooien. Dat is de reden waarom men aanbeveelt om voedsel in kleine pakketjes in te vriezen. Maximum 1 liter, hiermee kan je rekening houden wanneer je potjes aanschaft om voedsel in te vriezen.

De meeste producten kan je minstens 3 maanden bewaren in de diepvries. Veel hangt af van de manier waarop je het eten heb bereid en de manier van invriezen. Voedsel dat veel vocht bevat zal tijdens het invriezen veel van zijn structuur en smaak verliezen.

Bij groenten kan je bederf voorkomen door ze te blancheren alvorens ze in te vriezen. Dit zorgt er eveneens voor dat de smaak en structuur beter behouden blijft. Je kookt ze 3 tot 7 minuten en schrikt ze vervolgens onder koud water alvorens in te vriezen.

De meeste fruitsoorten kan je in zijn geheel invriezen, maar omdat ze veel vocht bevatten worden ze ingevroren in een suikeroplossing. Het invriezen van fruit is echter veel moeilijker dan groenten. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om bevroren fruit in de winkel te kopen.

Restjes van een maaltijd moet je eerst goed laten afkoelen alvorens ze in te vriezen. Het is de beste manier om enerzijds voedselverspilling te voorkomen, anderzijds spaar je tijd uit door gerechten die veel tijd vragen in grote hoeveelheden klaar te maken. Men raad aan om die niet langer dan drie maanden te bewaren in de diepvries. Dus ieder seizoen een restjesweek inplannen is heel belangrijk om verspilling te voorkomen

Een aantal voorbeelden van de bewaartijd zonder smaakverlies:

 • Brood: vier weken
 • Rund- en kippenvlees: 9 maanden
 • Varkensvlees: 4 maanden
 • Vis: 3 maand
 • Groenten en fruit: 1 jaar
 • Ijs: 1 jaar

Hoe onderhoud je een diepvries?

Duurzaam betekent dat je er voor zorgt dat je spullen lang mee gaan. Het leren onderhouden van je koelkast is dus heel belangrijk, alleen, wat een koelkast betreft speelt niet zozeer de levensduur een rol, wel het energieverbruik. Koelkasten zijn de afgelopen jaren enorm geëvolueerd en men heeft daarbij ingezet op twee zaken, energieverbruik en koelmiddelen. Toestellen van meer dan tien jaar oud verbruiken dubbel zoveel energie en moeten omwille van de schadelijke koelingsmiddelen met zorg gerecycleerd worden.

De meeste producenten bieden op hun websites de handleidingen van hun toestellen aan. Het is altijd nuttig om die handleiding eens te lezen. Niet alle toestellen hebben hetzelfde onderhoud nodig. Zo zijn er toestellen met en zonder afvoerbuis, toestellen waar het koelingsmechanisme zichtbaar is en waar ze verborgen zitten achter een metalen plaat, toestellen met een waterfilter en toestellen zonder. Er wordt vaak ook raad gegeven over de producten die je al dan niet mag gebruiken om de diepvries te ontdooien en reinigen.

Algemeen gesproken raad men aan om een toestel te ontdooien wanneer er 2 mm ijs aanwezig is. Die 2 mm zorgt reeds voor 10% extra energieverbruik. De meeste mensen wachten langer maar dat zorgt er uiteindelijk alleen maar voor dat het langer duurt. Je kan het proces versnellen door over het ijs te wrijven met een doek gedrenkt in warm water of je kan een kom met heet water in de koelkast zetten en vervolgens het gesmolten water opvangen met een doek.

Heel wat mensen proberen het proces te versnellen door bijvoorbeeld een haardroger te gebruiken om het ijs te smelten. Bij ons toestel wordt dat afgeraden om te voorkomen dat de hitte de kunststof in de diepvries verbuigt. Anderen raden aan om het toestel te reinigen met soda of azijn. Ook dat wordt bij ons toestel afgeraden. Soms willen we te snel gaan. In mijn ervaring is warm water voldoende om een diepvries te ontdooien en reinigen.

Stof kan er voor zorgen dat de condensor niet goed meer werkt. Bij sommige toestellen zie je de condensor (buizen in de vorm van een rooster) aan de achterkant of onderkant van het toestel. Het is belangrijk dat je die een paar keer per jaar stofvrij maakt. In de meeste recente toestellen zit de condensor verwerkt in de kast, maar bij sommige kan je het omhulsel verwijderen en alsnog controleren of er stof op de condensor ligt.

Ik was in eerste instantie wat verbaasd toen ik in onze handleiding een uitleg vond om de deur van de diepvries los te maken. Dat heeft echter een reden. De rubber aan de deur van een koelkast moet soepel en vrij van vuil zijn. Je kan de rubber soepel houden door die in te wrijven met vaseline. Is het rubber gescheurd, dan vervang je het rubber. Dat rubber kan je apart aankopen, maar om het te bevestigen moet je de deur losmaken van de diepvries.

Meer informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s