Recycleren, dat is gebruik maken van spullen die voor anderen geen gebruikswaarde hebben.

Wanneer je naar interieurtrends kijkt, kun je er niet om heen, neutrale, natuurlijke kleuren, metaal, leder en steigerhout zijn enorm populair. Maar waar komt die stijl vandaan?

Internationaal bekeken ontstaat er na een industriële revolutie altijd een overschot aan industriële panden en een gebrek aan betaalbare gezinswoningen. In die overgangsperioden ontstaan er meestal kraakbewegingen. Burgers, vaak net afgestuurde jongeren, die besluiten leegstaande panden op te eisen om in te wonen. Dat gebeurde in Nederland in de jaren ’70, in België in de jaren ’80.

Binnen die krakersbewegingen blijken verschillende stromingen te ontstaan. Een van die stromingen noemt men ‘conserverend kraken’ en die ligt aan de basis van industrieel erfgoed. Die krakers verdiepen zich in de geschiedenis van het gebouw dat ze betrekken en doen hun uiterste best om het gebouw bewoonbaar te maken, maar toch zoveel mogelijk van de originele opbouw te behouden.

Het bewoonbaar maken van de panden gebeurt, meestal bij gebrek aan geld, voornamelijk met bouwmaterialen die ze weten te bemachtigen voor het de schroothoop haalt. Deze manier van ombouwen zorgt er voor dat er een ruw, rustiek, industrieel ontwerp ontstaat.

Deze stijl is de afgelopen 20 jaar blijven stijgen aan populariteit. Het creatieve proces van afvalmateriaal om te zetten tot robuuste meubelen heeft echter plaats gemaakt voor een industrieel proces waarbij nieuwe materialen zodanig bewerkt worden dat ze er oud en verweerd uitzien.

In mijn zoektocht om afvalvrij te leven probeer ik praktische spullen te maken met gerecycleerd hout. Steigerhout en pallets zijn bouwmaterialen die soms als sloophout worden aangeboden. Stap voor stap, leer ik werken met de tools die nodig zijn om die materialen te verwerken tot meubeltjes en decoratie.


Lees je met me mee?

Mijn blogs