Solanum melongena

Solanum of nachtschade is een uitheemse, tropische, rankende plant. Er bestaan meer dan 1500 soorten met heel wat cultivars. De bekendste cultuurgewassen zijn aardappelen, tomaten en aubergines.

De naam aubergine heeft zijn oorsprong in het Sanskriet en betekent “plant die winderigheid geneest”. Aubergine kent meerdere volksnamen zoals gekke appel, eierplant en jodenappel.

Vruchtgroente: Aubergine heeft een neutrale tot bittere smaak en neemt gemakkelijk andere smaken op. Rauw kan ze darmklachten veroorzaken. Aubergine wordt in plakjes gesneden en vol gestrooid met zou vooraleer te bereiden. Dit zorgt er voor dat de groente minder bitter is en minder overtollig vocht bevat tijdens de bereiding. De vrucht wordt, al dan niet gemarineerd, verwerkt in zuiderse gerechten, zowel gegrild als gebakken.

Standplaats: Aubergine heeft veel warmte nodig. Meestal wordt ze gekweekt in serres met een temperatuur van 20°. Aubergine De Barbentane is een Frans ras speciaal voor buiten. Ze staat het best in de volle zon.

Groei: Aubergine De Barbentane moet opgebonden worden. Ze wordt tot 100 cm hoog. 2-4 planten per m2 wordt standaard aangeraden, 50 cm Ø ruimte is voldoende indien ze regelmatig getopt wordt.

Onderhoud: De plant heeft regelmatig onderhoud nodig. Zaai de plant binnen in april en uitgeplant in mei. De zijscheuten worden verwijderd tot het zesde blad. Daarna vertakt de plant in verschillende takken, daar bewaar je drie takken van. Ook op die zijtakken moeten de scheuten verwijderd worden. Verwelkte bloemen moeten onmiddellijk verwijderd worden.

Combineren: In de combinatieteelt doen deze planten het goed bij dille en goudsbloem.
Aubergine is een vrucht uit de nachtschadefamilie, in de wisselteelt plant je haar na de bladgewassen.Esthetisch oogt de plant op zijn mooist wanneer ze bloeit.

Oogst: Aangezien de plant veel warmte nodig heeft, ongeveer 20° valt de oogst in ons klimaat meestal laat. Bij gunstige omstandigheden valt de oogst twee maand na het uitplanten.

Zaad: De zaadjes zitten in de vrucht. De zaadjes hebben een kiemtijd van twee weken.

Plagen: Aubergine kan heel wat last hebben van plagen, zowel van insecten als schimmels. De bekendste is wortelrot.

Volksgeneeskunde: Aubergines bevatten veel vezels, vitamines en mineralen. Anderzijds, van de nachtschadefamilie wordt geschreven dat ze ontstekingen kunnen veroorzaken.

Ecologisch bestrijdingsmiddel: Een aftrekselvan aubergines is me niet bekend, maar de plant kan zelf wel gier van smeerwortel of brandnetel gebruiken, dit zorgt er voor dat ze minder last hebben van schimmels

Referenties

https://www.lekkervanbijons.be/groenten/aubergine-klaarmaken

StandplaatsRuimteZaaitijdBloeiOogsttijd
↨ 100cm
Ø 50 cm
April-meijuli-augsept-okt
Solanum sp.4,  Machachi, Ecuador