Salvia rosmarinus

Salvia is een uitheemse, aromatische, medicinale plant. Er bestaan meer dan 1000 soorten met heel wat cultivars. De bekendste soorten zijn Salvia officinalis en Salvia rosmarinus, beiden uit Zuid-Frankrijk.

Salvia rosmarinus haar wetenschappelijke benaming was tot 2017 Rosmarinus officinalis. Salvia betekent ‘gezond zijn’, rosmarinus’ betekent ‘dauw der zee’, omdat de plant vooral aan de kust groeide. Rozemarijn kent meerdere volksnamen zoals Elfenblad, wierookkruid en zeedauw.

Keukenkruid: Rozemarijn is een pittige, hartige smaakmaker. De blaadjes worden zowel vers als droog gebruikt bij gegrilde groenten, gebakken aardappelen en barbecue gerechten. Net zoals salie, zou ze er voor zorgen dat vet beter verteerd. De smaak wordt omschreven als bitter, zoet en fris. Rozemarijn wordt in Provençaalse kruiden gecombineerd met tijm, marjolein en bonenkruid.

Standplaats: Rozemarijn vraagt een goed doorlatende, kalkhoudende grond, vergelijkbaar met andere mediterrane planten zoals salie, lavendel en goudsbloem. Ze staat het best in de volle zon en afgeschermd van wind.

Groei: Rozemarijn is een heester, ze wordt tussen de 30 en 120 cm hoog. 3 planten per m2 wordt standaard aangeraden, 30 cm Ø ruimte voldoende indien ze regelmatig gesnoeid wordt.

Onderhoud: De plant is wintergroen en onder de ideale omstandigheden wintervast. De wortels mogen niet te nat staan. Bedek bij vriestemperaturen de bodem rond de plant met mulch. Takken met vorstschade knip je vroeg in de lente af, na de bloei knip je de drie oudste takken af om verjonging aan te moedigen.

Combineren: In de combinatieteelt doen deze planten het goed bij bonen, kool en wortels. Ze houden bijvoorbeeld de zwarte bonenluis, bonenspintmijt en wortelvliegen op afstand.
Rozemarijn is een vaste plant uit de lipbloemenfamilie, dat is een plantenfamilie met voornamelijk struiken, bomen en klimplanten die niet zijn opgenomen in de wisselteelt.
Esthetisch oogt de plant op zijn mooist in mediterrane tuinen. Ze wordt ook steeds vaker gebruikt als vervanger voor buxus.

Oogst: Rozemarijn kan je continue oogsten. De blaadjes hun aroma is het sterkst in de zomer. Onderzoek toont aan dat de hoeveelheid etherische olie het hoogst is in juli. Oogst minstens 40 cm boven de grond.

Zaad: Rozemarijn is een moeilijke kiemer. Het duurt tot acht weken voor de eerste zaadjes ontkiemen. De plant stekken is eenvoudiger, dat doe je voor de bloei.

Plagen: Rozemarijn kan net als lavendel last krijgen van de schuimcicade. Dat is niet echt een schadelijk diertje. Je kan ze gewoon wegspoelen met water. Op het einde van de zomer kan je het rozemarijngoudhaantje vinden. Kauwen zijn er dol op. Heb je geen kauwen in de tuin, dood ze dan gewoon met de hand. In de zomer kan ze ook last hebben van meeldauw. De aangetaste blaadjes verwijderen.

Volksgeneeskunde: De plant heeft antibacteriële eigenschappen en bevat antioxidanten. Er zit vooral 8-cineol, alfa-pineen en kamfer in de plant. Kamfer heeft een pijnstillende, kalmerende en herstellende werking. 8-cineol verbetert het geheugen en helpt, net als alfa-pineen, bij problemen met de luchtwegen.

Ecologisch bestrijdingsmiddel: Een aftreksel van rozemarijn is me niet bekend, maar sterk aromatische kruiden zijn niet geliefd bij de meeste schadelijke insecten.

Referenties

Kirici, Saliha & Inan, Memet. (2018). Effect of Different Harvesting Time on the Essential Oil Content of Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) in the Çukurova Conditions. 10.13140/RG.2.2.14874.70087.

Wikipedia contributors. (2021, May 7). List of companion plants. In Wikipedia, The Free Encyclopedia. Retrieved 12:38, May 7, 2021

StandplaatsRuimteZaaitijdBloeiOogsttijdSnoeien
↨ 30-120cm
Ø 40 cm
mrt.-apr.mrt.-meiJuliNa de bloei
Salvia

Mooie combinaties

Ervaringen

Gebruik: Ik gebruik rozemarijn vooral in Zuiderse gerechten. Gegrilde of gebakken groenten zoals aubergine, tomaat en paprika vind ik heerlijke met deze combinatie. Kortom, alle groenten die je in een Provençaalse saus zou doen gaan goed met rozemarijn.

Kweken: Ik heb mijn rozemarijn als plant aangekocht. Ze doet het matig goed. Iedere lente merk ik vorstschade op en ze groeit matig. Vermoedelijk is onze grond in de winter te vochtig en misschien een gebrek aan kalk. De tijd zal het zeggen. De eerste stekken zijn genomen.

Moestuin: /

Onderhoud: Rozemarijn kan uitgroeien tot een stevige plant met vooral veel houterige takken. Het is belangrijk de plant regelmatig te snoeien. In de lente om de plant te verjongen na vorstschade, maar dan volgt er geen bloei in de lente. In de zomer om te oogsten, dan volgt er soms nog een bloei op het einde van de zomer. Net voor de winter om vorstschade te beperken en snoeien in de lente te kunnen overslaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s