Salvia officinalis

Salvia is een uitheemse, aromatische, medicinale plant. Er bestaan meer dan 1000 soorten met heel wat cultivars. De bekendste soorten zijn Salvia officinalis en Salvia rosmarinus, beiden uit Zuid-Frankrijk.

Salvia betekent ‘gezond zijn’, officinalis’ verwijst naar de herkenning als medisch kruid. Salie kent meerdere volksnamen zoals Franse thee, palingkruid en ezelsoren.

Keukenkruid: Salie is een smaakmaker waarvan beweerd wordt dat het vlees malser maakt en vet beter verteerbaar. De blaadjes worden zowel vers als droog verwerkt in vlees- en visgerechten, tomatensaus, pasta, pizza en soep. Gekneusd of gesneden geven ze meer smaak af. De smaak wordt omschreven als bitter en kamferachtig. Salie wordt vaak gecombineerd met rozemarijn.

Standplaats: Salie vraagt een goed doorlatende, droge, kalkhoudende grond, vergelijkbaar met andere mediterrane planten zoals goudsbloem, lavendel en rozemarijn. Zowel zon als halfschaduw is mogelijk.

Groei: Salie is een heester, ze wordt tussen de 40 en 60 cm hoog. 7 tot 9 planten per m2 wordt standaard aangeraden. Persoonlijk vind ik dat veel, ik zou het beperken tot 4 per m2. 40 cm Ø ruimte is voldoende indien ze jaarlijks meermaals gesnoeid wordt.

Onderhoud: De plant is onder de ideale omstandigheden wintervast en wintergroen. De wortels mogen niet te nat staan. Bedek bij vriestemperaturen de bodem rond de plant met mulch. De verdorde takken knip je in de lente tien cm boven de grond af. Om de vijf jaar vervang je de plant best door nieuwe stekken.

Combineren: In de combinatieteelt doen deze planten het goed bij bonen, kool en wortels. Ze houden bijvoorbeeld de zwarte bonenluis, bonenspintmijt en wortelvliegen op afstand. Ze doen het niet goed in combinatie met planten uit de narcisfamilie en wijnruit.
Salie is een vaste plant uit de lipbloemenfamilie, dat is een plantenfamilie met voornamelijk struiken, bomen en klimplanten die niet zijn opgenomen in de wisselteelt.
Esthetisch oogt de plant mooi in combinatie met leeuwenbek, goudsbloem en zonnehoed.

Oogst: Salie kan je continue oogsten. De jonge blaadjes smaken zoeter, net voor de bloei is hun aroma het sterkst. Onderzoek toont echter aan dat de hoeveelheid etherische olie het hoogst is in augustus.

Zaad: Oogst de bloemen eens ze beginnen uit te bloeien. Knip de uitgedroogde aren af en laat ze verder drogen. De zaadjes vallen heel gemakkelijk uit de aren.
Wie zaad heeft geoogst kan salie reeds in februari, ten laatste maart, zaaien in een warme serre en in april verplaatsen naar een koude serre. Salie is een moeilijke kiemer. Het duurt tot drie weken voor de eerste zaadjes ontkiemen. De zaden hebben licht nodig, dus niet bedekken. Salie stekken is eenvoudiger, dat doe je voor de bloei.

Plagen: Salie is als jonge plant geliefd bij slakken. De volwassen plant kan tijdens een hittegolf last krijgen van meeldauw en roest. Verwijder aangetaste bladeren.

Volksgeneeskunde: De plant heeft een reinigende werking. Ze wordt gebruikt bij problemen met de luchtwegen en voor het behandelen van ontstekingen.
Wandel je door de tuin, knabbel dan op een blaadje salie. Het reinigt, versterkt en desinfecteert het tandvlees. [3]

Kruideninfuus: Salie kan je combineren met citroenmelisse, roomse kervel, bergamot, citroengras, moerasspirea.

Ecologisch bestrijdingsmiddel: Een aftreksel van salie is me niet bekend, maar sterk aromatische kruiden zijn niet geliefd bij de meeste schadelijke insecten.

Referenties

Zawiślak, Grażyna. (2014). Yield and chemical composition of essential oil from Salvia officinalis L. in third year of cultivation/ Plonowanie I Skład Chemiczny Olejku Eterycznego Z Salvia Officinalis L. W Trzecim Roku Uprawy. Herba Polonica. 60. 10.2478/hepo-2014-0012.

Wikipedia contributors. (2021, May 7). List of companion plants. In Wikipedia, The Free Encyclopedia. Retrieved 12:38, May 7, 2021

[3] De complete kruidenwijzer – Franz-Xaver Treml

StandplaatsRuimteZaaitijdBloeiOogsttijdSnoeien
☀🌤↨ 40-60cm
Ø 40 cm
feb.-apr.jun.-jul.aug.Herfst
Salvia

Mooie combinaties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s