Helianthus annuus

Hellianthus is een uitheemse, eetbare, cultuurplant. Er bestaan ongeveer 70 soorten met heel wat cultivars. De zonnebloem en aardpeer zijn de bekendste. De populairste zonnebloemen zijn de eenjarige Helianthus annuus, de kleinere eenjarige Helianthus debilis en de meerjarige Helianthus atrorubens, allen afkomstig uit Noord-Amerika.

De naam Helianthus annuus is samengesteld uit de woorden helios, wat ‘zon’ betekent, en anthos wat ‘bloem’ betekent. De bloem staat symbool voor liefde, zomer en zon.

Kiemgroente: De volledige plant is eetbaar. De geroosterde pitten zijn gekend als snack, de kiemplanten winnen aan populariteit. De zaadjes ontkiemen na een week tot heerlijke scheuten met een nootachtige smaak.

Standplaats: Zonnebloemen houden van een goed doorlatende, vochtige grond. In mijn ervaring doen ze het zelfs goed tussen de voegen van tegels. Het vogelzaad levert ieder jaar opnieuw heel wat mooie zonnebloemen op. Ze staan het best in de volle zon en afgeschermd van wind. Plaats ze langs een muur of omheining voor extra ondersteuning.

Groei: Helianthus annuus groeit opgaand. Ze wordt tussen de 50 cm en 3 m hoog. Voorzie minstens 20 cm Ø ruimte. De groei is uiteindelijk een beetje onvoorspelbaar. De ene keer is het een stengel met een paar bloemen, de andere keer zijn het reusachtige planten met heel veel vertakkingen en heel veel bloemen.

Onderhoud: De plant is eenjarig. Ze kan als jonge plant en tijdens regenbuien wat ondersteuning gebruiken. Omdat de zaden in de herfst geliefd zijn bij vogels en de holle takken in de winter bij insecten verwijder je de verdorde plant pas in de lente.

Combineren: In de combinatieteelt doen deze planten het goed bij suikermaïs.
Zonnebloem is een plant uit de composietenfamilie, net zoals sla, dragon, kamille en het afrikaantje. In de wisselteelt plant je haar na de peulvruchten omdat ze veel van de grond vraagt.
Esthetisch oogt de plant mooi langs omheiningen of muren in combinatie met suikermaïs, wilde bloemen of dahlias.

Oogst: Wanneer je zonnebloemen oogst als groente dan heb je twee opties. Of je oogst de bloemknop net voor ze bloeit en maakt die dan klaar zoals artisjok. Of je oogst de bloemknop net nadat de bloemblaadjes zijn verwelkt en je stooft ze.

Zaad: Het oogsten van de zaden doe je eens de zonnebloem haar hoofd laat hangen en volledig bruin is. Knip de bloemknop inclusief een stuk steel af en laat ze verder drogen in een vaas of hangend aan een draad. Eens de zaadjes droog zijn kan je ze gemakkelijk met de hand loswrijven.
Wie zaad heeft geoogst kan haar reeds in maart zaaien in een warme serre en in april verplaatsen naar een koude serre. Zonnebloemen worden niet graag verplant, dus persoonlijk zaai ik ze pas in april.

Plagen: De kiemplantjes en jonge plantjes zijn geliefd bij slakken, vandaar dat veel mensen voorzaaien in een serre.

Volksgeneeskunde: De plant heeft een reinigend en versterkend vermogen en werd gebruikt voor het behandelen van problemen met de luchtwegen. Er waait heel wat stof op rond het eten van dit superfood. Je kan het vergelijken met avocado, heel gezond, maar niet voor mensen die last hebben van overgewicht.

Ecologisch bestrijdingsmiddel: Een aftreksel van de plant is me niet bekend, maar de planten zijn groenbemesters. Gooi de verwelkte plant dus niet in de gft-bak, maar graaf ze onder.

StandplaatsRuimteZaaitijdBloeiOogsttijd
↨ 50-300cm
Ø 20 cm
mrt./apr.aug.-okt.Na bloei
Helianthus

Mooie combinaties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s