NO MORE PLASTIC WASTE IN OUR WATER
“Als we zo doorgaan bevatten onze oceanen in 2050 meer plastic dan vis”

Plastic Soup Foundation’ is een milieuorganisatie die zich reeds meer dan tien jaar inzet tegen het plastic afvalprobleem. Ze doen dat enerzijds door de bevolking te informeren over de vervuiling en de gezondheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan. Anderzijds werken ze nauw samen met academici om op basis van wetenschappelijke feiten verandering af te dwingen bij bedrijven en overheden.

Maria Westerbos richtte de organisatie op in 2009 en gebruikt haar ervaringskennis in de mediasector om campagnes op te richten en samenwerkingen aan te gaan met internationale organisaties. Naar eigen zeggen is ze geen activist maar speelt ze schaak. Wanneer je aan de hand van wetenschappelijke feiten het vertrouwen van de burger kan winnen, dan kan je bedrijven en overheden verplichten zich te verantwoorden.

Ondertussen is de organisatie internationaal bekend en voeren ze, dankzij vele samenwerkingen, actie op verschillende terreinen. Ze specialiseren zich onder meer in het afdwingen en financieel ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek naar de gevaren van plastic en de toegevoegde additieven. Ze zijn eveneens een koploper in het informeren van de bevolking over de aanwezigheid van microplastics in cosmetica en textiel.

De rol van de consument

De consument is een belangrijke speler in de strijd tegen plastic afval. Heel wat burgers zijn zich niet bewust van de aanwezigheid van plastic in de lucht, het water, onze voeding… Door ze tools aan te bieden die hen helpen bij het analyseren en vastleggen van het probleem vergroot je meteen ook het draagvlak om plastic afval te voorkomen. ‘Plastic Soup Foundation’ ontwikkelde twee apps om de burger te helpen en publiceerden een boek.

Beat the Microbead’ is reeds tien jaar oud en is wereldwijd reeds 245.000 keer gedownload. De app helpt de burger bij het lezen van de ingrediëntenlijst van cosmetica en herkent meer dan 500 micro- en nanoplastics. Reeds meer dan 2 miljoen producten zijn gescand. Op dit ogenblik loopt er een petitie om te pleiten voor een verbod op microplastics binnen de EU. Tot op heden zijn meer dan 40.000 handtekeningen verzameld.

My Little Plastic Footprint’ is uitgebracht in 2017 en dit jaar vernieuwd. De app is bedoeld om op laagdrempelige manier meer te leren over plastic, de gevaren en de alternatieven. De gebruiker kan op eenvoudige wijze zijn eigen plastic voetafdruk bereken en vervolgens zichzelf aan de hand van takenlijstjes aanmoedigen om die voetafdruk te verkleinen. Daarnaast zijn er quizvragen om meer te leren over de gevaren en gezondheidsproblemen van de plasticvervuiling.

Plastic Soup Atlas van de Wereld’ is geschreven door Michiel Roscam Abbing, een medewerker van ‘Plastic Soup Foundation’. In het boek wordt het ontstaan van de plastic soep besproken, alsook wat er moet gebeuren om dit probleem op te lossen. Het boek is te koop via de website van ‘Plastic Soup Foundation’ en reeds te leen in de meeste bibliotheken.

Mijn blogs