Zero Waste Map is een Duits burgerinitiatief dat verbonden is aan de website smarticular.net. Een portaal gevuld met tips om duurzaam en eenvoudig te leven. Heel wat Duitse bloggers verwijzen naar deze site en de vele recepten en ideeën die er te vinden zijn.

Toen ik de map zag verschijnen via Facebook was ik meteen geïnteresseerd om ook een bijdrage te doen. België had nog maar één markering op de kaart en dat gaf natuurlijk een compleet verkeerde indruk. Na een paar uurtjes was Vlaanderen reeds mooi vertegenwoordigd en ondertussen heeft iemand ook Wallonië aangevuld.

Het project is nog maar net begonnen en er moeten nog heel wat vertalingen en wijzigingen gebeuren. Op dit ogenblik is de map opgericht in het Duits en zijn vrijwilligers bezig aan de vertalingen naar het Engels, Frans en Spaans. Uiteraard heb ik aangevraagd om de map ook aan te bieden in het Nederlands zodat het ook een handige tool wordt voor mensen uit Vlaanderen en Nederland.

Wat is nu het grote verschil met de kaart van ‘Mij pak je niet in’? Het Gentse burgerinitiatief wil vooral een overzicht geven van alle winkels waar je langs kan gaan met eigen verpakkingsmateriaal. Waarom zou je bijvoorbeeld niet met jouw eigen bakjes en kommen kunnen langsgaan bij de slager, de afhaalchinees of de frituur? Om de drempel lager te maken worden alle plaatsen waar dit mag aangeduid op de kaart.

Bij de ‘Zero Waste Map’ wil men vooral de nadruk leggen op winkels waar men actief consumenten gaat aanmoedigen geen verpakking van plastic meer te gebruiken. Dus een warenhuis waar geen plastic zakjes meer te vinden zijn op de groente- en fruitafdeling komen op de kaart terecht, warenhuizen waar de zakjes wel nog te vinden zijn niet. Daarnaast komen er een aantal thema’s aan bod die reeds te vinden zijn op verschillende websites maar nog niet samen gegroepeerd op één website, zaken zoals buurderijen, Repair Cafées, deeltuinen, kruidenwandelingen, enz.

Het zoveelste platform of toch een meerwaarde? Het inbrengen van al deze winkels en gebeurtenissen vraagt veel werk en onderhoud. Alleen wanneer heel veel vrijwilligers actief deelnemen kan deze kaart heel nuttig worden. Op de meeste kaarten merk ik dat de markeringen zich centreren rond de woonplaats van de oprichters. Dit project is op dat vlak duidelijk anders. Naast Duitsland, Frankrijk en België zijn er ook mensen actief uit Spanje, Portugal, Griekenland, Oostenrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden, Litouwen, Letland, Tsjechië, Hongarije, enz. Het beloofd dus een mooi Europees initiatief te worden.

Zero Waste Map

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s