Tuinieren

Kijk jij ook al uit naar de IJsheiligen? Ik vol ongeduld. Sedert februari staan er plantjes te groeien in onze veranda. Sommigen zullen daar gans de zomer staan, zoals tomaten en paprika, anderen moeten nu dringend naar buiten zodat ze diep in de grond kunnen wortelen en tegen een stootje wind kunnen.

De uitdaging

Op dit ogenblik krijg je in heel wat warenhuizen gratis zaadjes. #52wekenduurzaam speelt daar op in. Zijn onze vingers groen genoeg om die plantjes te laten uitgroeien tot een oogstbare plant? Dankzij de pandemie spenderen we meer tijd in de tuin en dat brengt nieuwe hobby’s met zich mee. Moestuinieren verticaal, in pot of tussen de bloemen is hipper dan ooit.

Leren tuinieren

Zelf ben ik in het begin van de pandemie begonnen met het herontwerpen van onze tuin. In principe ben ik iemand die de tuin vol zou zetten met wintervaste struiken en mediterrane kruiden. Het zijn planten die nauwelijks last hebben van plagen, weinig onderhoud vragen en mits voldoende zonlicht, het altijd goed doen.

Ik heb de roep van natuurverenigingen natuurlijk ook gehoord. We moeten de natuur een handje helpen door inheemse kruiden en planten een kans te geven in onze tuin. De verstedelijking gaat veel te snel en dus krimpt de ruimte voor flora en fauna te drastisch. Door de juiste planten te kiezen kunnen we er voor zorgen dat insecten en vogels voldoende voedsel vinden in onze kleine tuinen.

Ik heb besloten het beste van beide werelden te combineren, met als gevolg dat ook onze veranda vol staat met piepjonge plantjes die weldra buiten mogen. Het is het tweede jaar dat we kruiden, bloemen en groenten kweken. Ik ben dus nog een onervaren, ongeduldige tuinier.

Combinatieteelt

Onze buurman kweekt koninginnenpages en die vlinders zijn dol op venkel. Vorig jaar besloten we dan ook venkel in onze tuin te plaatsen. Bij de venkel hadden we hysop geplant. Tot onze grote verbazing deden beiden planten het niet goed. Buurman heeft nergens last van.

Door wat online te surfen kwamen we te weten dat zowel venkel als hysop andere planten kunnen remmen in hun groei. We hadden dus de verkeerde plantjes bij elkaar geplaatst. Ervaringskennis die we meenemen naar het volgende jaar, maar een jaar is lang wachten …

Gelukkig zijn er heel wat hoveniers die maar al te graag hun kennis delen. Online en in boeken kun je lange lijsten vinden van planten die al dan niet een positieve invloed hebben op elkaar. Sleutelwoorden die je op weg helpen zijn ‘combinatieteelt’, ‘mengteelt’ in het Nederlands of ‘companion planting’ in het Engels.

Experimenteren en een hoveniersdagboek bijhouden is vaak de beste manier om aan combinatieteelt te doen. Ik heb zelf mijn tuinschema en tuinagenda online gezet. Ik vul ze geleidelijk aan met mijn eigen ervaringen en de kennis die ik opdoe door te leren van anderen.

Wisselteelt

Heb je je ooit afgevraagd waarom het interessant is de familienaam van een plant te kennen? Moestuiniers hebben doorheen de jaren ontdekt dat planten uit dezelfde familie vaak dezelfde voedingsstoffen nodig hebben en dezelfde ziektes en plagen aantrekken. Telkens weer dezelfde planten op dezelfde plaats verarmt de grond en het verhoogt het risico op jaarlijks terugkerende ziektes en plagen.

Iedere familie heeft zijn specifieke eigenschap. Kolen, vruchtgewassen en bladgewassen hebben veel voedingsstoffen nodig. Ze worden het best geplant het jaar volgend op een jaar met gewassen die de grond verbeteren, zoals peulvruchten (erwten, bonen, tuinbonen) of groenbemesters (rode klaver en winterwikke). Aardappelen halen veel stikstof uit de grond, dus na aardappelen volgen peulvruchten omdat zij net veel stikstof in de grond brengen. Wortelgewassen hebben iets minder voedingsstoffen nodig dan bijvoorbeeld kolen en maken de grond luchtig, ideaal voor aardappelen.

In diezelfde familie zitten niet alleen groenten, maar ook fruit, kruiden en bloemen. Wanneer een bepaalde plant het in jouw tuin altijd goed heeft gedaan en plots niet meer groeit, vroeg verwelkt of geen vruchten geeft dan kun je er voor opteren om gedurende vier jaar niks meer te zaaien uit diezelfde plantenfamilie.

Ecologisch tuinieren

Zelf plantjes zaaien, dat betekent ongeduldig afwachten of zaadjes gaan kiemen en vervolgens iedere dag kijken of de tengere plantjes gaan uitgroeien tot iets mooi. Niks is erger dan je baby’s na de IJsheiligen uitplanten in de tuin om de volgende dag te moeten opmerken dat ze compleet zijn opgegeten door slakken. Weken moeite gedaan om maar één resultaat te bereiken, het vullen van slakkenmagen.

Je hoeft je maar heel even te verdiepen in pesticiden om te beseffen dat we voor het redden van de oogst heel ver durven gaan. Aangezien ik voor het vullen van onze koelkast niet afhankelijk ben van de oogst in eigen tuin zoek ik uiteraard naar andere manieren om op een ecologisch verantwoorde manier mijn plantjes te beschermen.

De huis- en tuingebruiken zijn vaak op kleine schaal wel te verantwoorden, maar niet in de landbouw. Stel je voor dat alle landbouwers plots groene zeep zouden gebruiken om bladluizen te bestrijden. Dat zou een enorme negatieve impact hebben op ons grondwater. Online vind je steeds vaker wetenschappelijke verslagen over combinatieteelt. Door de strijd tegen pesticiden begint men ook in de landbouw op zoek te gaan naar alternatieven.

Dankzij combinatieteelt en wisselteelt kun je reeds heel wat problemen vermijden. Je leert bepaalde plagen te vermijden door ieder jaar groenten of eenjarige planten uit een andere familie te zaaien. Je leert planten die veel voedsel nodig hebben combineren met planten die veel voedsel geven zodat de grond niet arm wordt. Je leert planten inzetten om bepaalde insecten te verjagen of net aan te trekken.

Er valt heel veel bij te leren over de tuin en moestuinieren. Geniet van de zoektocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s