Bezoekje aan de verpakkingsvrije winkel Ohne in Gent

Al twee jaar bezoek ik regelmatig de website en Facebookpagina van Ohne. Het werd stilletjes aan tijd om de eerste verpakkingsvrije winkel van Gent te bezoeken. Ik vulde mijn winkelzakje met lege doosjes en besloot samen met mijn dochter te genieten van een winkeldagje in Gent.

Ohne opende zijn deuren in 2015 en was de opvolger van Robuust in Antwerpen en Content in Leuven. Vijf Gentenaars besloten de jonge generatie van zero wasters een alternatief aan te bieden voor de verpakkingscultuur in gangbare supermarkten. Goederen die we dagelijks gebruiken, zoals droge voeding, groenten, fruit, drank, verzorgingsproducten en reinigingsproducten kun je in deze winkel verpakkingsvrij aankopen. Bovendien wil Ohne graag inzetten op lokale producten uit Gent en de omgeving van Gent. Ondertussen hebben ze twee vestigingen in Gent.

Winkelen in een verpakkingsvrije winkel
Etalage Ohne

De winkel is vrij gemakkelijk te bereiken. Ik heb zelf de gewoonte om mijn auto te parkeren in de Interparking Gent Zuid, dan is het ongeveer 20 minuten stappen tot aan de Steendam. Ben je niet van plan om extra tijd in Gent te spenderen, dan zijn er snellere oplossingen. Vanaf de Vrijdagmarkt is het slechts 5 minuutjes stappen. Met het openbaar vervoer neem je best de trein naar Gent Dampoort, dat is eveneens slechts 5 minuten stappen.

Wanneer je voor het eerst een verpakkingsvrije winkel bezoekt dan is het even aftasten. Samen met mijn dochter begon ik met het verkennen van de winkel. Heel strategisch heb je aan het begin van de winkel een toonbank met een weegschaal en de mogelijkheid om bewaardozen en zakjes te kopen. Vervolgens is er langs de linkerzijde en achteraan een bulkwand met schepbakken en dispensers met tap. In het midden van de winkel staat er vooraan een tafel gevuld met verschillende soorten bokalen, achteraan een winkelrek met wijn en een winkelrek met verzorgingsartikelen. Aan de rechterzijde is er een koelkast, de kassa en een winkelrek voor reinigingsproducten. Achteraan links is er nog een ruimte met groenten.

Winkelen in een verpakkingsvrije winkel
Schepbak

Al snel zagen we een aantal producten voorbij komen die op onze verlanglijst stonden. Gepofte rijst had ik nog niet verpakkingsvrij gevonden, in Ohne zijn ze aanwezig, samen met gepofte gerst. Gedroogde frambozen en aardbeien zie ik ook niet zo vaak. In de koelkast lag een taart die er heel verleidelijk uitzag. Dat zijn dingen die mij doen terugkeren naar winkels.

Winkelen in een verpakkingsvrije winkel
Winkelrek verzorgingsartikelen

Het mooiste hoekje van de winkel was voor mij het plekje met verzorgingsartikelen, voor mijn dochter de drankbussen en herbruikbare rietjes. Beiden hebben we ons verlanglijstje afgewerkt. We kunnen de komende dagen opnieuw experimenteren. Een tandenborstel van bamboe, tandpasta op een stokje, een metalen rietje, uitwasbare make-up reinigingsdoekjes, een nieuwe dop voor onze Dopperfles. Kortom, meer geld uitgegeven aan verwennerijen dan aan voeding, maar het was immers onze eerste verkenningsronde.

Winkelen in een verpakkingsvrije winkel
Tarreren van verpakking

Wat ik mooi en eerlijk vind bij Ohne is dat verpakkingsmateriaal getarreerd wordt. Aan de inkom staat de weegschaal waarop je jouw eigen verpakking kan wegen. Je krijgt dan een sticker met daarop het gewicht van jouw verpakking. Dat gewicht wordt bij het afrekenen van het totale gewicht afgetrokken. In warenhuizen betaal je de verpakking aan dezelfde prijs van de inhoud. Daarnaast kun je bewaardozen en katoenen zakjes aankopen. We kwamen bijvoorbeeld één doosjes te kort. Ik kon kiezen voor een gratis papieren zakje maar koos toch voor een herbruikbaar katoenen zakje.

Ohne was wel een kleine tegenvaller wat betreft uitstraling. Ik had eenzelfde stijl verwacht als de website en de foto’s op Facebook doen dit ook vermoeden. Ik miste het wel in de winkel. Ook mijn dochter merkte op dat het wat rommelig leek en in gedachten was ze al snel bezig met het herinrichten van de winkel. Onze lokale hoevewinkel heeft een warme uitstraling en ieder hoekje is zorgvuldig ingericht. Dat nodigt uit tot snuffelen en meer meebrengen dan wat je nodig hebt. Een uitnodigende presentatie is iets wat bij deze winkel nog ontbreekt.

Zero Waste Bulk Aankopen
Verpakkingsvrij aankopen

Uiteindelijk hadden we naast onze verzorgingsspullen gepofte rijst, gepofte gerst, zonnebloempitten en pofmaïs mee. In principe heeft Ohne alle droge voeding die we regelmatig gebruiken in huis. Wat ik niet meteen gezien heb, is vegan chocolade, maar hier en daar waren enkele bakken leeg. Waarschijnlijk heb ik het over het hoofd gezien. Ik heb niet de tijd genomen om alle producten rustig te bekijken.

Kortom, wanneer we in Gent zijn zal Ohne zeker en vast op onze lijst staan, maar ik ga er niet speciaal voor naar Gent rijden. Een mooiere inrichting zou wat dat betreft een ommekeer kunnen brengen.

Winkelen in een verpakkingsvrije winkel
Ohne Gent

2 gedachtes over “Bezoekje aan de verpakkingsvrije winkel Ohne in Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s